Sparta Prague Open 2016: Pavlásek vybojoval svůj první letošní titul po třísetové bitvě

- Jan Vojkůvka

Třikrát to v této sezoně Adamovi nevyšlo. V Praze si však vypracoval čtvrtý pokus, jak se zaradovat z turnajového titulu a konečně se zadařilo! Český tenista porazil Francouze Roberta ve třech setech a slaví první letošní titul.

Do letošní sezony vletěl Adam Pavlásek skutečně ve velkém stylu. Dostal se do finále v lednu v Bangkoku a v únoru v Cherbourgu. V obou případech však chyběl pomyslný poslední krůček, když nestačil na Južného a ve Francii na Thompsona.

V březnu vybojoval Pavlásek semifinále v Šen-čenu a v dubnu další, již třetí, finále. V Barlettě byl nad jeho síly Švéd Ymer a turnajový titul tak nadále Pavláskovi unikal. Změnu přinesl až červnový domácí turnaj v Praze. Soupeř byl přitom velmi náročný - 91. hráč světa Stephane Robert, vítěz letošního turnaje v Novém Dillí.

Pavlásek do zápasu nevstoupil zrovna ideálně a hned ve druhém gemu přišel o svůj servis. Vzápětí se však dokázal ve třetí hře dostat ze stavu 0:40, přes shodu si vypracoval dva brejkboly a nakonec předvedl okamžitý rebrejk.

Problémy Pavláska nepřestaly ani v dalším gemu, kdy čelil dalším brejkbolům, ale tlak dokázal zvládnout a srovnal s Robertem krok. Když ho navíc v sedmém gemu brejknul, byl na nejlepší cestě za ziskem první sady, což k předchozímu vývoji hry bylo velmi příjemné vedení.

A pro první set si Pavlásek skutečně došel. V desátém gemu si vypracoval tři setboly a čistou hrou zakončil účet prvního dějství za 32 minut poměrem 6:4.

Ve výborném výkonu, ke kterému Robert svého soupeře i špatným prvním podáním pustil, pokračoval český tenista zkraje druhé sady. Hned na úvod prorazil servis soupeře, ale výhodu brejku neudržel a po boji přes shodu také přišel o podání. Po sérii uhájených servisů přišel kritický osmý gem a celkem dva brejkboly Roberta, který ten druhý, přes shodu, využil a set doservíroval.

Možná frustrace, možná psychická nepohoda, následně způsobily, že Adam přišel hned v prvním gemu třetího setu o podání a s českým tenistou to vůbec nevypadalo dobře. V průběhu třetí sady začalo opět lehounce pršet a to, jako by vlivo novou krev do žil domácího hráče. Dokázal si vzít ztracený servis zpět. V osmém gemu přišel klíčový využitý brejk, Pavlásek rázem vedl 5:3 a šel podávat na vítězství v utkání.

Během devátého gemu si Pavlásek vypracoval dva mečboly a hned ten první dokázal využít a mohl se vítězně bít do prsou. Napočtvrté to konečně vyšlo a český tenista si navíc bez ohledu na výsledek challengeru v Surbitonu zajistil poprvé v kariéře posun do první stovky světa, ve které bude figurovat v pondělním vydání žebříčku ATP.

„Pocity nemůžou být jiné, než skvělé,“ přiznal Adam Pavlásek po utkání. „Jsem rád, že jsem tento zápas i celý turnaj, který byl těžký, vyhrál. Odehrál jsem 'X' skvělých zápasů, takže jsem rád, že jsem udržel celý týden nějakou dobrou šňůru a doufám, že v tom budu pokračovat i dál.“

S počasím byl český hráč poměrně spokojený a svěřil se, že to spíše vyhovovalo jemu než soupeři a to i přesto, že bylo deštivo a spíše chladněji. „Abych řekl pravdu, tak počasí spíš hrálo pro mě, než pro něho. Pro něho spíš hraje teplo a když to létá,“ podotkl.

„Atmosféra byla po celý týden skvělá a chtěl bych poděkovat za to, že celý týden chodili. Jsem rád, že dnes ve finále byla pěkná kulisa a jsem rád, že jsem tu před nimi vyhrál,“ řekl Pavlásek k divácké podpoře na turnaji.

Finále
ADAM PAVLÁSEK - Stephane Robert (FRA) 6:4, 3:6, 6:3 


Galerie