WTA

Plíšková nejvýše nasazenou na US Open, Berdych se vešel do elitní šestnáctky

- Radek Štohl

Pouze několik dní zbývá do zahájení letošního US Open. Ve čtvrtek večer byl zveřejněný seznam hráček a hráčů, kteří jsou pro poslední major sezóny mezi nasazenými. V čele žen bude Karolína Plíšková, mezi tradiční dvaatřicítkou nechybí ani Petra Kvitová a Barbora Strýcová. Muži mají jedničku v Nadalovi, Berdych se po odhlášení favoritů stal nasazenou patnáctkou.

Plíšková bude v nadcházejících dnech obhajovat na americkém grandslamu finále z loňského roku. V bitvě o titul podlehla Angelique Kerberové, se kterou prohrála až ve třech setech. Také letos je Plíšková mezi favoritkami celého turnaje, jako světová jednička bude navíc poprvé v kariéře plnit na turnaji velké čtyřky roli první nasazené

Kromě pětadvacetileté tenistky se na slavném podniku objeví vyvolenými také Petra Kvitová, dvojnásobná vítězka Wimbledonu bude mít za svým jménem číslovku třináct. Jako třetí Češka ve dvouhře by měla mít výhodu přijatelnějších soupeřek v úvodních kolech Barbora Strýcová, která do závěrečného grandslamu roku vstoupí jako třiadvacátá nejvýše postavená hráčka turnaje.

Mezi elitní šestnáctkou nasazených je třináct hráček, které na US Open v minulosti dosáhly minimálně druhého hracího týdne. K velkým favoritkám se kromě Plíškové zařadí také Caroline Wozniacká, Dánka stejně jako aktuálně první hráčka žebříčku dosud nevyhrála jediný major. V minulém roce Wozniacká vstupovala do Flushing Meadows jako čtyřiasedmdesátá tenistka světa, letos je díky skvělé sezóně jako pátá nasazená.

Seznam nejvýše nasazených hráček:
1. KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ
2. Simona Halepová
3. Garbiñe Muguruzaová
4. Elina Svitolinová
5. Caroline Wozniacká
6. Angelique Kerberová
7. Johanna Kontaová
8. Světlana Kuzněcovová
9. Venus Williamsová
10. Agnieszka Radwanská
11. Dominika Cibulková
12. Jelena Ostapenková
13. PETRA KVITOVÁ
14. Kristina Mladenovicová
15. Madison Keysová
16. Anastasija Sevastovová
.
.
.
23. BARBORA STRÝCOVÁ

Mužské pole povede Nadal, Berdych vstoupí do turnaje jako patnáctý nasazený
Rafael Nadal se v pondělí stal opět prvním tenistou žebříčku a také díky tomu bude na blížícím se grandslamu nasazenou jedničkou. Na druhé straně pavouka fanoušci uvidí Andy Murrayho. Tomáš Berdych se při absenci Djokoviče, Wawrinky, Raonice a Nišikoriho dostal mezi šestnáctku nejlepších, na podniku si užije pozici patnáctého nejvýše nasazeného.

Šestnáct nejvýše nasazených hráčů
1. Rafael Nadal
2. Andy Murray
3. Roger Federer
4. Alexander Zverev
5. Marin Čilić
6. Dominic Thiem
7. Grigor Dimitrov
8. Jo-Wilfried Tsonga
9. David Goffin
10. John Isner
11. Roberto Bautista Agut
12. Pablo Carreño Busta
13. Jack Sock
14. Nick Kyrgios
15. TOMÁŠ BERDYCH
16. Lucas Pouille

Čtvrtý major letošního ročníku začíná 28. srpna, los je na programu v pátek večer středoevropského času. Vítězka dvouhry bude známa v sobotu 9. září.