Další nástupkyně Plíškové? Česká šampionka z US Open se vrátila na místo činu

- Jakub Slunečko, Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Flushing Meadows, šťastné místo Marie Bouzkové, která právě v tomto areálu roku 2014 ovládla juniorské US Open. Takový grandslamový úspěch před ní z Češek zažila naposledy zažily sestry Plíškovy v roce 2010. Bouzková se teď na místo činu po třech letech vrátila, nyní už mezi dospělými, aby odehrála svou první kvalifikaci na americký grandslam.

„Vždycky, když se sem vrátím, mám skvělé vzpomínky. Všechno se v mé hlavě hned oživí. Mám to tu strašně ráda,“ usmívala se Bouzková během rozhovoru pro Tenisový svět. Právě zde tehdy šestnáctiletá mladičká juniorka v roce 2014 prošla turnajem bez ztráty setu až k titulu a na její raketě skončila, mimo jiné, vítězka letošního French Open Jelena Ostapenková. Svým úspěchem se zařadila po bok takových hráček jako Darja Gavrilovová, Coco Vandewegheová či Victoria Azarenková, jež v New Yorku před ní triumfovaly. 

Bouzková se navíc stala první Češkou od roku 2010 a sester Plíškových, které se podařilo získat juniorský grandslam. Svým úspěchem dala všem najevo, že v budoucnu hodlá promlouvat výrazněji také do dění v profesionálním tenisovém světě.

O tři roky starší, o tři roky zkušenější, o 10 titulů na okruhu ITF bohatší. Co si zamanula, to také splnila a žebříčkem vyšplhala natolik, že se mohla vrátit i zpět do Flushing Meadows jako účastnice bojů o hlavní soutěž. Do své premiérové kvalifikace na tomto grandslamu.

V úvodním kole neměla příliš štěstí na los. Ten jí přidělil devětadvacetiletou Mihaelu Buzarnescuovou, 133. hráčku světa, která je, podobně jako Bouzková, prakticky na svém životním maximu ve světovém žebříčku. Jejich vzájemné klání bylo dramatické, trvalo více než dvě a půl hodiny a česká hráčka srdnatě bojovala o cenné vítězství.

„Byl to strašně těžký zápas. Já vlastně ani nevím, jak dlouho jsme hrály. Připadá mi, že to trvalo snad tři hodiny,“ konstatovala po utkání Bouzková. Její návrat na US Open nakonec vítězný nebyl a hráčka, jež půl roku žije na Floridě a půl roku v Praze prohrála 6:4, 2:6, 2:6. „Mohlo to být i lepší, ale tak nevadí,“ snažila se hodit porážku za hlavu.

„Stále jsme hrály dlouhé gemy. Za stavu 2:1 ve druhém setu jsem měla dva gemy rozehrané na 30:0, ten první byl na 3:1... To si myslím, že bylo zlomové,“ podotkla Bouzková.

Devatenáctiletá tenistka ale už před zápasem věděla, že utkání nebude jednoduché. Rumunka Buzarnescuová totiž do New Yorku přiletěla ověnčená třemi tituly za poslední dva měsíce. „Hraje moc dobře a určitě si zasloužila vyhrát. Já jí přeji jen to nejlepší,“ usmála se Češka.

Marie Bouzková prožívá životní sezonu na profesionálním okruhu. Letos vyhrála tituly v Perthu a Orlandu, byla ve finále v Monzonu či v semifinále na velkém turnaji ITF v kanadském Granby a prosadit se dokázala i na turnajích WTA. Skrz kvalifikace se dostala do hlavních soutěží ve švýcarském Bielu a německém Norimberku a znovu prokázala svůj ohromný potenciál.

I díky němu se vyšplhala ve světovém žebříčku až na 169. místo světa. Rozhodně však cílí výš a to i kvůli tomu, aby se mohla do New Yorku opět vrátit. „Jediné, z čeho jsem trošku zklamaná je, že odcházím tak brzy. Ale příští rok to bude lepší a snad tu vydržím déle,“ dodala usměvavá tenistka.

Denní zpravodajství z US Open

23.8. 2017
Počasí si vybralo svou daň. Krejsové došly síly a v kvalifikaci končí
S Kvitovou na kafíčka, po nocích na jablíčka. Hradecká válí na US Open
Fanklub českých fousů. Václav Šafránek se učí, jak být na US Open milován
US Open: Hradecká, Šátral a Šafránek postupují, ostatní Češi končí


Galerie