Fanklub českých fousů. Václav Šafránek se učí, jak být na US Open milován

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Image dřevroubce je celkem v módě, ale k tomuhle chlapíkovi se hodí přeci jen o něco víc. Na kurtu Václav Šafránek maká, jako by měl umřít. Stejně tak činil i v třísetové vítězné bitvě, kterou načal kvalifikaci US Open. Zvítězil a hned ho začali obletovat američtí fanoušci. „Bude to těmi mými fousy,“ smál se.

Tenisti mívají spíše uhlazenější vzhled, Václav Šafránek je ale svůj. Na konvence nehledí a posledních pár let jeho image připomíná tenisového Radka Gudase. Hlavní ale je, že mu to jde na kurtu. Ostatně jenom hustými fousy, mezi kterými byste neprotáhli snad ani špendlík, by mu fanklub na US Open nepřinesly.

V 1. kole kvalifikace na newyorském grandslamu si nechal naservírovat tříhodinovou štaci proti Danielu Masurovi z Německa. „Mám toho plný kecky,“ přiznal pak Šafránek po setech 7:6(5), 3:6 a 6:3.

Chtělo by se říct, že maratonec Šafránkova ražení (9 z 10 posledních zápasů hrál na tři sety) tohle bude zvládat celkem s přehledem. Opak byl ale v nesnesitelném newyorském dusnu pravdou.

„Jsem na tom fyzicky celkově docela dobře. Ale teď to na mě dolehlo, vlhkost je úplně jiná než v Evropě. Na betonu navíc sálá vedro i zespodu. Už jsem ani nevěřil tomu, že to ubojuju,“ popisoval Šafránek.

Východisko ale našel ve fousy ozdobené hlavě. „Když jsem na tom byl špatně, dokázal jsem se zkoncentrovat na balony, které jsem potřeboval. Zvládl jsem to hlavně taktikou,“ dodal český bojovník.

Po útrpném představení pak přišly na řadu procesy s fanoušky – podepisování míčků, fotky, selfie. Český dříč byl najednou za hvězdu. „Možná nikdy o mně nebyl takový zájem,“ smál se pak. „Asi je to i tím, jak jsem výrazný a mám ty fousy. Takže z toho se utvořila skupinka podporovatelů, co za mnou potom přišla pro podpisy.“

Následně pak přišla jediná pochopitelná touha – konečně si pořádně dáchnout a nabrat síly do dalších bojů. Třeba může být Václav Šafránek jedním z českých překvapení letošního US Open. Hraje bezstarostně, megalomanskou akci v oblíbeném městě si naplno užívá.

A hlavně má ty parádní fousy. Díky nim už si tvoří mezi Američany fanklub, který se může po 2. kole kvalifikace ještě rozšířit.