Nemám rád kritiky Šarapovové! Ernests Gulbis se zastává kontroverzních tenistů

- Tomáš Kopecký

Rozhovory s Ernestem Gublisem jsou vždy originální a zajímavé. Když například osmadvacetiletý vzkázal elitní čtyřce světovému žebříčku, že jejich zápasy jsou nudné a fanoušci by si přáli více emocí, reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Nyní se semifinalista French Open 2014 ozval znovu. V rozhovoru pro SovSport se podělil o svůj názor na Marii Šarapovovou a Bernarda Tomice, sám poté popisoval, co pro něj znamená talent.

Přezdívka Lord Gulbis nepatří 268. hráči světového žebříčku jen tak náhodou. Na okruhu ATP patří mezi nejznámější rebely a jeho výroky si řada tenisových příznivců bude pamatovat až do smrti. Nikdy neoplýval láskou k trénování a k novinářům vždy mluvil upřímně. V životě si svým chováním způsobil i značné potíže, když se například po noci s prostitutkou dostal na jeden den do vězení. Jak celou situaci vnímal? “Bylo to skvělé. Opravdu jsem se pobavil. Ale už bych to neudělal. Když vyjdeš ven poznat nějakou dívku tě dají okamžitě do klece. To není normální. Bylo to opravdu neuvěřitelné, myslím, že každý by měl jít alespoň jednou do vězení“.

Nyní se vyjádřil na adresu dalších špičkových tenistů. Jako první v rozhovoru zmínil Bernarda Tomice, který se v červenci nechvalně proslavil svým výrokem, že jej nudí. „Všichni jej kritizují, ale on je prostě typ člověka, který nepřemýšlí, když mluví. Mladí lidé jsou často jen trochu blázniví,“ myslí si Gulbis.

Gulbis se také vyjádřil k tomu, jakou roli hraje u sportovců talent. Jak je z minulosti známo, právě Lotyš s Australanem se totiž řadí mezi hráče, kteří byli dlouho pasováni do role nástupců světové špičky, svůj potenciál však nikdy nedokázali naplnit. „Co je vůbec talent? Kdyby se mnou moje babička v mládí nezačala trénovat, kde bych teď byl? Měl jsem jen štěstí, že byla tak hodná a strávila se mnou hodiny času, aby mě naučila tenisové základy,“ svěřil se Gulbis. „Dá se tedy říci, že nalezení mého talentu je výsledkem práce babičky, že? Co kdyby mě v mládí dali rodiče do hudební školy?“ přemýšlí bývalý desátý hráč světa, který musel v posledních měsících bojovat se zraněním zad.

Lotyš se na rozdíl od ostatních tenistů nedistancuje od návratu Marie Šarapovové. „Možná nejsem dost informován, ale nelíbí mi, jak ji všichni kritizují,“ staví se na stranu světoznámé Rusky. „Jestli dobře vím, tak meldonium nebylo zakázáno po desítky let. Nechápu, proč ji všichni soudí bez to, aby znali všechny informace,“ doplnil Gulbis.

Bývalý desátý hráč světa obdržel divokou kartu na turnaj ve Winson-Salemu a příští týden jej tak uvidíme na dvorcích. Jméno jeho soupeře zatím není známo.