Kristýna Plíšková poprvé o bizarním zranění: Byl to šok, tohle nečekáte

- Jakub Slunečko

Je devět hodin večer místního času a Kristýna Plíšková přijíždí do čínské polikliniky pochybného vzhledu. „To i v Lounech máme lepší nemocnici,“ říká si pro sebe. Plíškové, která je právě na svém životním žebříčkovém maximu, silně krvácí levý palec. Do US Open už přitom zbývá jen pár přípravných turnajů…

Střih. O tři týdny později se česká tenistka vrací na dvorce a pokouší se projít do hlavního soutěže kvalitně obsazeného turnaje v New Havenu. Momentálně je ve finále kvalifikace a jen jeden krok ji schází k postupu do hlavní soutěže. Palec sešitý šesti stehy je trochu bez citu, ale slouží dobře. Plíškové se obtížný návrat vydařil a s úlevou nyní Tenisovému světu vypráví události posledních týdnů.

„Byla to nešťastná shoda náhod. Nevím, jestli byl větrák porouchaný, neměla jsem pak čas to zkoumat,“ říká. Záběry z inkriminovaného momentu už viděl snad každý – Plíšková chtěla za stavu 3:0 v prvním setu posunout větrák, když najednou její levý palec zasáhla železná vrtule uvnitř stroje.

„Teklo mi hodně krve a nevěděla jsem, co se děje. Byl to šok, vedete 3:0, a nad něčím takovým vůbec nepřemýšlíte. Bylo jasné, že je potřeba ránu okamžitě zašít,“ popisuje česká tenistka. V čínském Nan-čchangu byla ještě ke všemu úplně sama, a tak se musela spolehnout na místní doporučení a lékaře.

Okolo deváté hodiny večer dorazila s krvácejícím palcem na místní polikliniku. „Rozhodně to nebyl žádný luxus, to jsem ani od Číny nečekala. I v Lounech máme lepší nemocnici,“ směje se netradičním trablům česká tenistka. „Ale zašili to skvěle,“ uznává.

Nakonec měla Plíšková štěstí v neštěstí, zranění totiž mohlo být i daleko horší, o čemž svědčí i slova trenéra Martina Fassatiho. „Kdyby to bylo o půl centimetru dál, tak mohla přijít o prst. Takto se rána zahojila bez problému,“ popisuje poté, co jeho svěřenkyně poráží v New Haven po třísetové bitvě Bulharku Viktorii Tomovou.

Plíškové nechybí odhodlání do druhé poloviny sezony

Úlevu ale vystřídal vztek. Hlavně z toho, že Plíšková nemohla pokračovat ve vzestupu žebříčkem. Češka přišla o důležité body do celkového hodnocení. V dané chvíli bylo ve hře i to, že by na posledním grandslamu sezony figurovala mezi nasazenými tenistkami. Z 35. příčky pořadí k tomu neměla vůbec daleko. Sen se však rozplynul.

„Je to nešťastné zranění, na druhou stranu jsme si udělali docela dobrou přípravu, takže všechno špatné je pro něco dobré,“ říká trenér Fassati. „Ostatní holky jedou na krev a začnou postupně odpadávat fyzicky i mentálně,“ pokračuje.

Pozitivně vidí celou situaci i samotná Plíšková. „Není potřeba z toho dělat vědu. Aspoň jsem si vyčistila hlavu, navíc po skončení amerických turnajů budu připravenější na turnaje v Asii,“ doplňuje ke svým dalším plánům.

Ještě před tím ji ale čeká US Open, kde chce hlavně přežít první kolo, a pak se hodlá na posledním grandslamu sezony poprat ještě o lepší výsledek. První turnaj, který Kristýna po zranění absolvuje, se koná v americkém New Havenu. Kvůli kvalitnímu obsazení se však musí nejdříve probít přes brány kvalifikace.

„Šílený, jste 40. na světě a hrajete v New Havenu kvalifikaci. Navíc jsem zůstala první pod čarou, to byla smůla. Ale vyhrávám, takže to neberu tragicky,“ usmívá se česká tenistka