Muž s pohádkovým jménem. Nebojsa trénuje v Otrokovicích mládež, na MČR došel do čtvrtfinále

- Tomáš Kopecký

Pouť Stanislava Nebojsy na Mistrovství České republiky skončila ve čtvrtfinále. Sedmatřicetiletý tenista sice ve středu padl s Davidem Poljakem, přesto je se svým výkonem na turnaji nadmíru spokojen. „Beru to velmi pozitivně. Stačí si vzít, že jsem o deset let starší, než druhý nejstarší hráč na mistrovství. Jsem absolutně nadšený,“ prozradil tenista z Otrokovic, který se mimo hraní výhradně věnuje trénování. „ V Otrokovicích máme mnoho malých dětí. Zmínil bych hlavně Jaroslava Šmédka, který vyhrál olympiádu sluchově postižených,“ svěřil se.

Nebojsa odehrál v kariéře na turnajích kategorie futures 29 utkání, z nichž vyšel jako vítěz ve třinácti případech. Nyní už se soustředí výhradně na trénování a turnaje objíždí pouze sporadicky. „Do zahraničí už se nechystám. Mám rodinu, trénuji, nemám na to čas. Ve čtyřhře bych si možná věřil, ale v singlu už bych na to fyzicky neměl. V Ostravě už jsem byl během třetího dne unavený, a to se podepsalo na výsledku. Hrát tři zápasy kvalifikace, a k tomu poté hlavní soutěž, to už bych asi nezvládal,“  má jasno sedmatřicetiletý tenista.

Na Mistrovství České Republiky prošel Nebojsa mezi nejlepších osm tenistů, pak však skončil na raketě Davida Poljaka, se kterým prohrál 2:6 a 1:6. „Soupeř byl jasně lepší, hlavně na servisu. Od začátku kontroloval hru a nepřipustil žádné problémy. Možná si byl vědom toho, že jsem ho před dvěma roky porazil. Dnes však skoro vůbec nechyboval a skvěle servíroval,“ prozradil na adresu soupeře.

Otrokovický tenista v Ostravě zaujal především tím, jak dokáže svádět vyrovnané bitvy s o poznání mladšími soupeři. „Strašně mě to povzbuzuje k další práci. Čtvrtfinále je pro mě velký úspěch, zvlášť když jsem o mnoho starší, než ostatní hráči. Měl jsem poměrně přijatelný los, ale všichni tenisté jsou zde dobří, takže jsem šťastný za každou výhru,“ doplnil. „Pokud budu zdravotně fit, vrátím se sem i příští rok,“ věří.

Trénování je pro Nebojsu na druhém místě, hned za rodinným životem.  „Založili jsme v Otrokovicích klub, který se zakládá na týmovosti. Máme tam hodně malých dětí a snažíme se pro ně organizovat turnaje,“ chválí se. Nebojsa už stihl během své trenérské kariéry vychovat jednoho hráče, jehož jméno bylo v posledních týdnech hodně slyšet. „Vyrůstal u nás Jaroslav Šmédek, který nedávno vyhrál deaflympiádu,“ říká. Patnáctiletý tenista se sluchovým postižením patří do mládežnické reprezentace, hraje za TK Agrofert Prostějov a na konci července si v tureckém Samsonu připsal zlatou medaili.