ATP

Překvapení! Alexander Zverev i po druhém triumfu z Masters končí po prvním zápase

- Radek Štohl

Alexander Zverev svůj třetí titul v řadě nepřidá. Německý mladík po úspěšných taženích ve Washingtonu a Montrealu vypadl již ve druhém kole v Cincinnati, kde nestačil na Francese Tiafoeho. Zverev tak i po druhém získaném titulu z Masters končí na následujícím podniku po úvodním odehraném utkání. Tiafoe se naopak po této výhře poprvé v kariéře dostal do osmifinále turnaje Masters.

Zverev v probíhající sezóně vybojoval již pět titulů, včetně dvou premiérových z Masters. První trofej získal německý hráč v polovině května, když ve finále v Římě porazil Novaka Djokoviče. Na následujícím French Open sice vypadl hned v úvodním kole, na dalším podniku kategorie "1000" v Montrealu však nenašel přemožitele. Nad jeho uměním se musel sklonit Nick Kyrgios či Roger Federer. S předchozím turnajem ve Washingtonu měl dvacetiletý tenista na kontě deset výher a dva tituly v řadě a svoji bilanci si hodlal vylepšit i v Cincinnati.

Do zápasu druhého kola ovšem vstoupil lépe jeho soupeř. Devatenáctiletý tenista si ve třetím gemu došel pro brejk, ten ovšem nedokázal potvrdit a rychle bylo tak srovnáno 2:2. Až do desáté hry prvního setu neviděli diváci další šanci na prolomení servisu, to se ovšem změnilo právě v tomto gemu, když si favorit dvakrát vypracoval příležitost na ukončení setu. První možnost sice ještě nevyužil, po té druhé již slavil zisk sady v poměru 6:4.

Druhé dějství vyšlo ale o poznání lépe tenistovi, který se do hlavní soutěže dostal na divokou kartu. Tiafoe se bleskově prodral ke dvěma brejkům a k vedení 3:0. Soupeř sice domácího hráče dokázal obrat o servis ve čtvrté hře, v devátém gemu ale potřetí v sadě ztratil vlastní podání a tak o vítězi utkání musel rozhodnout třetí set.

V něm o rok starší tenista zvládl Američana zaskočit brejkem v úvodním gemu, a tak se jen čekalo na to, než Zverev utkání bez problémů dopodává. To se ale nestalo, jelikož německý hráč vydřený brejk nepotvrdil. Ačkoliv o dva gemy později favorit ještě své podání po dvou brejkbolech soupeře uhlídal, v závěrečné hře neodvrátil stav 15:40 a po sadách 6:4, 3:6, 4:6 se tak s turnajem překvapivě loučí po úvodním odehraném zápase.

Frances Tiafoe si naopak tímto cenným vítězstvím zajistil druhý skalp hráče TOP 50 a vůbec první výhru nad členem elitní desítky žebříčku. Zároveň se poprvé v kariéře probojoval do osmifinále Masters, ve kterém narazí na Johna Isnera.