Mistrovský dvojboj? Zverev si zajistil turnaj vycházejících hvězd, blízko má i do Londýna

- Jan Vojkůvka

Náročný závěr sezony čeká na německý supertalent Alexandera Zvereva. Nejnovější hvězda mužského tenisu si výkony v této sezoně zajistila účast na premiérovém ročníku Next Gen ATP Finals a velmi blízko je postupu také na závěrečný Turnaj mistrů.

Teprve dvacetiletý Alexander Zverev patří k nejžhavějším adeptům, kterým by se mohlo podařit prolomit nadvládu super-čtyřky Andy Murray, Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer. Německý tenista během své životní sezony vyšplhal už na sedmé místo světa, zajistil si účast na turnaji vycházejících hvězd v Miláně a nesmírně blízko je také kvalifikace na londýnský Turnaj mistrů.

Zverev, který vyhrál v srpnu už deset zápasů v řadě a získal tituly ve Washingtonu a na Masters v Montrealu, kde pokořil Rogera Federera, nasbíral v této sezoně už 4165 bodů. Víc bodů získali už jen Nadal (7185) a Federer (7145). Tento počet bodů navíc bohatě stačí ke kvalifikaci do Milána, kde bude ATP při prvním ročníku turnaje testovat také revoluční novinky včetně hry bez výhod a na tří vítězné sady, které se budou hrát jen do čtyř gemů nebo tiebreaku za stavu 4:4.

Německý tenista ve veleúspěšné sezoně atakuje poprvé v kariéře hranici 50 výher na okruhu a kromě titulů na Masters v Římě a Montrealu opanoval také turnaje v Montpellieru, Mnichově a již zmíněném Washingtonu. Jeho bilanci jen mírně kazí grandslamy v Melbourne (3. kolo) a v Paříži (1. kolo).

V pořadí hráčů, kteří usilují o účast na Next Gen ATP Finals, zaujímá suverénně první místo s náskokem 3275 bodů na druhého Karena Chačanova. Zároveň svým třetím místem v žebříčku Race to London se může dostat do pozice, kdy ho budou v závěru sezony čekat hned dva Turnaje mistrů. Dokáže Zverev čelit této výzvě?