MČR v Ostravě: Do semifinále postoupili i Řeháček s Minářem, Stuchlá ve dvouhře končí

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Republikový šampionát se přehoupl do medailových bojů. Středeční program obstaraly zápasy mužského a ženského čtvrtfinále ve dvouhře a soutěže čtyřher čekají již semifinálové bitvy. Ivo Minář si v mužích připsal postup mezi nejlepší čtyři tenisty turnaje, když vyřadil Lukáše Vejvaru. V ženské dvouhře naopak překvapivě nepostoupila Karolína Stuchlá.

Dvouhry
V mužské části turnaje se v osmifinále s šampionátem rozloučila nasazená jednička Michal Schmid, který prohrál s Markem Řeháčkem a mezi nejlepší osmičku se nedostal. Titul mistra republiky tak nezíská hlavní favorit turnaje a snažit se o něho mohou jiní.

Jedním z nich je Michal Franěk, který ve spodní polovině pavouka měl co dělat, aby v osmifinále ubojoval srdnatě hrajícího Antonína Bolardta. Po postupu ho ve čtvrtfinále čekal Petr Hájek, který rovněž absolvoval třísetový duel s Antonínem Štěpánkem a očekával se tak dramatický a vyrovnaný souboj o postup do semifinále. Franěk však v utkání výrazně těžil ze svého prvního podání a také z kvality na returnu. V prvním setu sice vedení 5:0 dokázal využít až po třech prohraných gemech, ale vítězství 6:3 mu zajistilo lepší vstup do souboje. Druhý set se nakonec musel rozhodovat v tiebreaku, ve kterém po dramatické koncovce udolal Hájka 8:6.

V semifinále se Franěk utká s jedenadvacetiletým Davidem Poljakem, 732. hráčem světa, který bude plnit v utkání roli favorita. Poljak prochází turnajem bez ztráty setu a ve čtvrtfinále povolil Stanislavu Nebojsovi pouze tři gemy a zvítězil 6:2, 6:1.

O finálovou účast se porve také zkušený Ivo Minář. Třiatřicetiletý tenista si ve čtvrtfinálovém duelu poradil s mladým Lukášem Vejvarou, kterého porazil 6:4, 6:0. Minář se v semifinále střetne s Markem Řeháčkem.

V třísetovém čtvrtfinálovém utkání uspěl Marek Řeháček, ten vyzrál na Romana Poštolku 6:3, 4:6, 6:0. Poštolka po prohraném úvodním dějství vedl ve druhé sadě 3:0, aby nechal poté protivníka vést 4:3. Řeháček sice prohrál tři gemy za sebou, v následujícím setu ovšem nepovolil soupeři ani gem.

Také v soutěži ženské dvouhry se bude pokračovat bez nejvýše nasazené hráčky. Mistryně republiky ve čtyřhře, Karolína Stuchlá, nestačila ve čtvrtfinále na Karolínu Kubáňovou, s níž hrála vyrovnané utkání jen v první sadě. Stuchlá se nemohla příliš opřít o podání a soupeřce nabídla celkem 11 brejkbolů. Kubáňová jich hned 7 využila a když zvládla přetahovanou v úvodním dějství, v tom druhém Stuchlé nadělila kanára a po vítězství 7:5, 6:0 slaví postup mezi nejlepší čtyřku šampionátu.

Nezaváhala naopak Nikola Tomanová ve spodní polovině pavouka. Aktuálně 1170. hráčka na žebříčku porazila překvapivou čtvrtfinalistku Adélu Jarošovou ve dvou setech 6:3, 7:6(2), ač v utkání dvakrát ztratila podání. Favoritka zápasu ale své ztráty dokázala napravovat se stoprocentní úspěšností, když využila všechny tři své brejkboly. Tomanovou naopak trochu srážely dvojchyby, kterých zaznamenala hned 6. 

Třetí úspěšnou čtvrtfinalistkou se stala Nikola Novotná, která si v dramatickém utkání poradila s Monikou Svobodovou 7:6 (3), 4:6, 6:4. Novotná po úspěšné první sadě ztratila ve druhém dějství třikrát servis, zatímco její soupeřka pouze dvakrát a tak o vítězce musel rozhodnout poslední set. V něm se hráčkám nedařilo na podání a celkově v deseti gemech viděli diváci sedm brejkbolů. Z postupu se nakonec radovala momentálně 1039. tenistka žebříčka, ta se v boji o finále může těšit na Karolínu Kubáňovou.

Rychlý postup mezi poslední čtyři hráčky turnaje si připsala Tereza Polanská. Devatenáctiletá hráčka ve čtvrtfinále smetla Lucii Züglerovou, kterou porazila dvakrát 6:1. Polanská za celý duel přišla jen jednou o podání, naopak servis protihráčky dokázala prolomit šestkrát.

Čtyřhry
Mužský debl uvidí ve finále dvojici Vejvara, Štěpánek. Toto duo si v semifinálovém utkání snadno poradilo s párem Bíško, Nebojsa, který přehrálo 6:3, 6:2. O titul se mladí tenisté utkají s deblem Poláček, Franěk.

Právě druhý finálový pár prohrál v semifinále úvodní sadu 5:7 proti dvojici Vala, Rola. Ve druhém setu však Poláček s Fraňkem vyhráli 6:2 a jelikož uspěli i v super tiebreaku 10:4, budou ve čtvrtek usilovat o titul.

Ve finále ženského deblu se představí pár Karolína Stuchlá, Dagmar Dudláková. Druhé nasazené v prvním semifinále nezastavil ani debl Čechová, Kováčová, favoritky si poradily bez problémů 6:3, 6:4.

Druhými finalistkami se v Ostravě staly Adéla Jarošová a Monika Svobodová, které v semifinále jednoznačně smetly dvojici Tomanová, Hrabalová 6:2, 6:1. Za třiašedesát minut pustily vítězky utkání poražené duo k jednomu brejku, samy naopak dokázaly udeřit pětkrát.

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Marek Řeháček - Roman Poštolka 6:3, 4:6, 6:0
Ivo Minář - Lukáš Vejvara 6:4, 6:0
Stanislav Nebojsa - David Poljak 2:6, 1:6
Petr Hájek - Michal Franěk 3:6, 6:7(6)

Čtvrtfinále dvouhry žen
Karolína Stuchlá - Karolína Kubáňová 5:7, 0:6
Nikola Novotná - Monika Svobodová 7:6 (3), 4:6, 6:4
Lucie Züglerová - Tereza Polanská 1:6, 1:6
Adéla Jarošová - Nikola Tomanová 3:6, 6:7(2)

Semifinále čtyřhry mužů
Bíško, Nebojsa - Vejvara, Štěpánek 3:6, 2:6
Poláček, Franěk - Vala, Rola 5:7, 6:2, 10:4.

Semifinále čtyřhry žen
Tomanová, Hrabalová - Jarošová, Svobodová 2:6, 1:6
Čechová, Kováčová - Stuchlá, Dudláková 3:6, 4:6

Mistrovství České republiky den po dni:

15.8. 2017:
MČR v Ostravě: Schmid překvapivě končí, muži i ženy znají své čtvrtfinalisty

14. 8. 2017:
MČR v Ostravě: Na republikovém šampionátu největší favorité nezaváhali