Jako kudla v zádech. Berdych překonal drobné neštěstí a jde na Del Potra

- Jakub Slunečko

Na podobné příhody už se Tomáš Berdych ve svém věku učí zvykat. Při rozehrávce v Montrealu se rozpřáhl k servisu, jenže ouha – skřípnutý nerv mezi žebry českou jedničku poslal do těžkých bolestí. „Už jsem se za ta léta naučil, že některé věci člověk neovlivní a je lepší se jimi nezaobírat,“ řekl v telefonickém rozhovoru dobře naladěný Berdych. Zranění totiž bere i z pozitivní stránky – protože přišlo v dostatečném předstihu, může se teď blonďatý jedenatřicátník naplno chystat na US Open.

Bylo to k vzteku. Když už se zdálo, že Berdychovi po odpadnutí Djokoviče na Wimbledonu letos konečně trochu přeje štěstí, zase se mu přihodilo něco zlého.  „Před zápasem jsem se šel rozehrát a když jsem servíroval, tak jsem ucítil něco takového, jako by mi někdo zarazil kudlu do zad a nemohl jsem se ani nadechnout,“ vzpomínal na týden starou událost z Montrealu.

Přivolaný fyzioterapeut dělal, co mohl, ale Berdych byl pro zápas odepsaný. Nevztekal se, nepanikařil, jen mu to celé bylo trochu líto… Los na turnaji mu totiž přál a Berdych mohl po semifinále na Wimbledonu potvrdit formu.

Nakonec zavládl ledový klid zkušeného tenisty, kterého už podobná drobná neštěstí nerozhází. „Back to the office,“ napsal pak Berdych šest dní po nepříjemném zranění na svůj Twitter spolu s fotkou z prvního ostrého tréninku. Vyléčit se zvládl bleskově. „S odstupem času mě to mrzí a štve, ale už jsem se za ta léta naučil, že některé věci člověk neovlivní a je lepší se jimi nezaobírat. Naopak je fajn načerpat energii a soustředit se na to, co je ve vaší moci.“

Od tenisty, který se dál pokouší vyhrát svůj první grandslam, je tohle asi ten nejlepší možný přístup. Zvlášť před poslední letošní šancí – US Open. V New Yorku by mohla kvůli zranění chybět velká jména – určitě nebudou hrát Wawrinka a Djokovič, problémy má i Murray nebo Čilič. O to se zdá být cesta ke grandslamovému úspěchu snazší. A právě racionální myšlenky pak Berdycha pohánějí dál k cíli.

„Stane se, že zranění přijdou, let za sebou máme všichni hodně,“ přiznal Berdych. „Na US Open tak mám svým způsobem větší šanci. Ale už i ti mladí jsou hodně dobrá náhrada – podívejte na Zvereva,“ řekl Berdych na adresu dvacetiletého Němce, který zrovna v neděli večer porazil ve finále prestižního turnaje v Montrealu Rogera Federera.

I ten má před US Open problémy se zády a spekuluje se, jestli bude na posledním grandslamu hrát. Pro Berdycha by tohle bylo další zpříjemnění pavouka, když ne přímo dobrá zpráva – se švýcarskou legendou totiž prohrál posledních osm zápasů, z toho tři letos.

Hlavně na Australian Open a Wimbledonu to byly pro Berdycha po prohraných zápasech s Federerem viditelně lehké deprese. Zato teď se zdá, že česká jednička je po fyzické i psychické stránce na výši. „Čeká mě turnaj v Cincinnati a budu se snažit ho odehrát co nejlépe. Pak se nachystám na New York,“ řekl bojovně.

První kolo Berdychovi v Cincinnati moc štěstí nepřineslo – čeká ho tam totiž velice nepříjemný Argentinec Del Potro.  „Ani mě to nepřekvapuje,“ pousmála se česká jednička nad nepříznívým losem. Na druhou stranu – jak jinak by měl Berdych pár týdnů před US Open dokázat, že má na to vyhrávat velké zápasy?