Federer se kvůli zranění odhlásil ze Cincinnati. Světovou jedničkou se stane Nadal

- Jan Vojkůvka

Místo útoku na post světové jedničky si švýcarský tenista Roger Federer musí vzít týden volna. Aktuálně třetí hráč světa, po prohře s Alexanderem Zverevem v Montrealu, musel vzdát svou účast na nadcházejícím turnaji kvůli zranění zad.

Sedminásobný šampion turnaje v Cincinnati se přidává na už tak rozsáhlou marodku, která turnaj ve Spojených státech trápí. Kromě Federera a již dříve ohlášených omluvenkách Novaka Djokoviče a Stana Wawrinky, kteří předčasně ukončili sezonu, figurují mezi absentujícími hráči z elitní desítky také Andy Murray, Marin Čilič a Kei Nišikori.

„Velmi mě mrzí, že musím vynechat Western & Southern Open. Vždy si tady hru nesmírně užívám,“ řekl Federer ve svém prohlášení. „Cincinnati má jedny z nejlepších fanoušků na světě a je mi líto, že je letos propásnu. Naneštěstí jsem si v Montrealu hnul se zády a potřebuji tento týden odpočívat.“

Federer mohl v Cincinnati bojovat o návrat do čela světového žebříčku, kterému naposledy kraloval v roce 2012. Místo boje s Rafaelem Nadalem se však potřebuje před blížícím se US Open stoprocentně připravit a dát se zdravotně do pořádku. Už v Montrealu totiž tušil, že je něco špatně.

„Cítil jsem se celý týden dobře. Měl jsem sice trochu bolesti v zádech a ve svalech, ale to bude snad jen tím, že jsem zpět na betonových kurtech. Po dovolené a tréninku je pro tělo vždy trochu šok, když nastoupí do zápasů. Budeme muset počkat a uvidíme, jak se budu cítit v příštích pár dnech,“ říkal Federer už po nedělním finále v Montrealu.

Na první místo žebříčku ATP se tak v pondělí dostane, bez ohledu na svůj výsledek či výsledky ostatních tenistů, Španěl Rafael Nadal. Ten se vrátí do čela poprvé od 6. července 2014. Nadal prozatím na čele žebříčku strávil 141 týdnů.

Zároveň se tak trochu opakuje historie, právě v Cincinnati totiž Nadal vybojoval poprvé svůj posun na samotný vrchol žebříčku. V roce 2008 postoupil na tomto turnaji do semifinále a v pondělí 18. srpna se vyšvihnul na první místo světa.