Útok na post světové jedničky se musí odložit. Šafářová se Strýcovou končí před branami finále

- Jan Vojkůvka

Jediné vítězství scházelo české tenistce Lucii Šafářové k tomu, aby se posunula na pozici světové jedničky ve čtyřhře. Po čtvrtfinálové výhře se společně s Barborou Strýcovou musely ve stejný den postavit na kurt také k semifinálovému duelu, v něm však nestačily na svou krajanku Květu Peschkeovou a útok na deblový trůn se musí odložit.

Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou na svém prvním společném turnaji, po dohodnuté spolupráci pro nadcházející část sezony, skončily před branami finále. Do boje o titul je nepustil česko-německý pár Květa Peschkeová, Anna-Lena Grönefeldová, které českou dvojici porazily 6:1, 7:5 a samy tak vyzvou v nedělním finále Rusky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou.

Pro Šafářovou se Strýcovou to byl hodně náročný den. Po propršeném pátku se v kanadském Torontu musel dohánět programový skluz a na český pár tak v případě úspěchu ve čtvrtfinále čekal ještě semifinálový souboj, ve kterém Lucie Šafářová měla hrát nejen o postup do finále, ale také o post světové jedničky, který by získala v případě vítězství a vystřídala by na deblovém trůnu svou kamarádku a stálou tenisovou partnerku Bethanii Mattekovou-Sandsovou, která je od Wimbledonu na marodce a po operaci kolene ji čeká ještě minimálně půlrok bez tenisu.

Přesně k takovému scénáři nakonec došlo, když Češky ve čtvrtfinále vyřadily Gabrielu Dabrowskou a Jelenu Ostapenkovou po výhře 7:5, 6:3. Do zápasu přitom nevstupovaly vůbec nejlépe. v prvním setu prohrávaly 1:4 a poté 2:5, ale pěti gemy v řadě vývoj první sady otočily a ve druhém setu po ztrátě podání v úvodní hře rovněž předvedly výborný obrat.

V tu chvíli bylo jasné, že hned první turnaj společné spolupráce může Šafářové přinést obrovský úspěch. Po postupu do semifinále, k němuž měly Češky nastoupit po pětihodinové přestávce, totiž aktuální světová dvojka ztrácela pouhých 120 bodů na post světové jedničky.

Samotné semifinále proti Grönefeldové a Pesckeové se však nevyvíjelo zrovna podle představ. V prvním setu Šafářová se Strýcovou dokázaly pouze odvrátit kanára a prohrály hladce 1:6. Mnohem lépe se prezentovaly ve druhém dějství, do kterého vstoupily brejkem. O výhodu sice ve čtvrté hře přišly, ale nadále dokázaly hrozit na returnu a nebyly daleko od vynucení si rozhodujícího supertiebreaku.

V devátém gemu totiž opět prorazily soupeřkám servis a mohly podávat na vítězství. Jenže Peschkeová s Grönefeldovou dobře rozehraný zápas už nepustily, vzaly si ztracené podání zpět a dokázaly vyhrát i následující dva gemy, přičemž opět na returnu duel ukončily.

Útok Šafářové na post světové jedničky se tak minimálně o týden musí odložit. Česká tenistka bude v pondělním vydání žebříčku ztrácet na svou americkou kamarádku 120 bodů, které ale při kvalitní souhře s Barborou Strýcovou může brzy překonat a premiérově v kariéře se posunout na deblový trůn.