Šampionka Pardubické juniorky Marková: Chci do první stovky!

- Jan Kousal

Osmnáctiletá Johana Marková si z Pardubické juniorky udělala své vlastní mistrovství. Na turnaji v pozici nasazené hráčky číslo jedna neztratila ani set a konečně se dočkala vysněného vítězství. Královna prestižního měření nejlepších mladých tenistů republiky na sebe byla právem hrdá poté, co se zařadila k hvězdám jako Navrátilová, Mandlíková nebo Kvitová. „Doufám, že se přiřadím k těm, které tenis živí,“ poodkryla Johana po finále své kariérní ambice.

Johana Marková, vítězka Pardubické juniorky ve čtyřhře a nyní konečně také ve dvouhře. Jaké jsou pocity?
Skvělé! Vyhrát Pardubickou juniorku byl můj dosavadní životní cíl. Jména, která tu vyhrála, jsou neskutečná. Je to parádní pocit. Jsem ráda, že jsem zvládla klíčový finálový zápas a že je to konečně za mnou.

Finále mělo velmi vyrovnaný průběh. Co rozhodovalo?
Bylo to hodně vyrovnané. Celé utkání rozhodl servis, na kterém jsem excelovala. Od začátku turnaje mi to zkrátka chodilo. Ze hry to sice stoprocentní nebylo, nesedl mi úplně přechod z antuky do haly. Když mi řekli, že se půjde hrát do haly, bála jsem se. A oprávněně! Podání mě ale podrželo a díky tomu jsem vyhrála celý zápas.

To překvapení poté, co jste se dozvěděla, že turnaj vyvrcholí v hale na tvrdém povrchu, muselo být obrovské...
To tedy! Přiběhla jsem z hotelu a viděla, že je všechno pod vodou. Řekla jsem si, že se pravděpodobně bude čekat a program se posune. V deset jsem ale přišla za panem Chmelíkem, vrchním rozhodčím, a ten mi řekl, že v jedenáct jdeme hrát do haly. Všechno se odehrálo hrozně rychle a já z toho byla v šoku. Naštěstí to dopadlo, ale původně jsem se strašně bála.

Takřka všechny hvězdy českého, potažmo československého tenisového nebe, odstartovaly kariéru vítězstvím právě na juniorce. Jaké je přiřadit se do téhle společnosti?
Parádní! Myslím, že každý, kdo hraje tenis, ví, co Pardubická juniorka znamená. Výhra na tomto turnaji má velký význam. Samozřejmě jedné části lidí se posléze povedlo prosadit a druhé ne. Osobně ale už jen to, že jsem tu dokázala triumfovat, mi dělá obrovskou radost. Doufám, že se přiřadím k těm, které tenis živí.

Nyní otázka, které se nevyhne asi žádný vítěz Pardubické juniorky. Co od vás můžeme čekat v budoucnu?
Začnu jezdit na ženské turnaje a budu nahánět body, co to půjde, abych se prokousala žebříčkem co nejvýše.

Kam až se jméno Johana Marková může jednoho dne dostat?
Doufám, že hodně vysoko. Snad to není moc smělé, ale určitě bych chtěla do první stovky.