Přepište dějiny: Shapovalov porazil i Mannarina a je nejmladším semifinalistou turnaje Masters

- Filip Lefenda

Kanadský mladík Denis Shapovalov se před domácím publikem v Montrealu veze i nadále na vítězné vlně. Osmnáctiletý tenista zdolal po skalpech Argentince Del Potra a španělské světové dvojky Nadala také Francouze Mannarina. Do zápasu sice nejmladší semifinalista turnaje Masters v historii nevstoupil vůbec dobře, i s dopomocí deště však dokázal duel otočit.

Shapovalov vstoupil do utkání katastrofálně, když si hned dvakrát prohrál podání a brzy prohrával 0:4. V šesté hře už si servis uhájil, všemu ale předcházelo hned pět neproměněných brejkbolů soupeře. To Mannarino neměl na podání sebemenší problémy, Kanaďanovi nenabídl na příjmu jedinou příležitost a po 41 minutách bral set výsledkem 6:2. „Začátek byl pomalejší. Byl jsem docela vyčerpaný z předešlého utkání. Rafa mě prohnal,“ vysvětloval v ohlasech pro web ATP špatný začátek Shapovalov.

Osmnáctiletý přemožitel španělské světové dvojky však duel nezabalil. Ve druhé sadě rapidně zlepšil své vystoupení na podání a dral se za dalším velkým výsledkem. O osudu prostředního dějství rozhodl šestý gem, v němž se zrodil jediný brejkbol. Shapovalov s ním naložil ideálně a o několik minut později si poměrem 6:3 připsal vítězný set.

O semifinalistovi tak musela rozhodnout až sada číslo tři. Ve druhé hře odvrátil Shapovalov tři brejkboly, aby následně Mannarinovi ukořistil servis. Francouz ale reagoval stejnou mincí, a tak byl stav rychle srovnán. Klíčovou se tak stala až devátá hra, v níž se skrze shodu prodral domácí teenager k rozhodujícímu brejku. Za stavu 5:4 šel totiž Kanaďan podávat na vítězství a tuto misi zdárně splnil.

„Jsem velmi šťastný, že jsem se dokázal i přes špatný úvod vrátit už poněkolikáté zpět do zápasu,“ přiznal po utkání Shapovalov. „Myslím, že to dokazuje jistý mentální posun. Dokáži si ve správnou chvíli pomoci svou hrou,“ zářil miláček montrealského publika.

Pomohla mu i dešťová přestávka. „Říkal jsem si, že pauzou by se to mohlo zlomit. Dala mi čas na to, abych mohl popřemýšlet o své hře. Pak se pro změnu rozjížděl pomaleji on, výhoda byla na mé straně. Poté, co jsem jej připravil o servis, získal jsem zpět svou sebedůvěru,“ popisoval jeden ze zlomových okamžiků Shapovalov.

Ten si nyní zahraje vůbec poprvé v kariéře o finále podniku ATP. Nejmladší semifinalista turnaje Masters v tenisové historii se před domácím obecenstvem střetne s Němcem Alexanderem Zverevem. Osmý hráč světa se momentálně pyšní výtečnou formou, když vyhrál už osm utkání v řadě a do Kanady přicestoval jako čerstvý vítěz posledního podniku ve Washingtonu.

Ať už zápas dopadne jakkoliv, rozhodně je na co se těšit.