Šafářová si semifinále dvouhry v Torontu nezahraje, proti Stephensové nevyužila na podání tři mečboly

- Filip Lefenda

Lucie Šafářová si singlové semifinále turnaje v Torontu nezahraje. Češka podlehla Američance Sloane Stephensové, která se na okruh vrací po zranění chodidla, ve třech setech. Postupu byla přitom velmi blízko, když za stavu 5:4 v rozhodujícím dějství servírovala na vítězství a vypracovala si tři šance na ukončení zápasu. Ani jednu z nich ale nevyužila a gem, stejně jako oba nadcházející, prohrála.

Úvod utkání patřil Stephensové, která se po brejku ze třetí hry ujala vedení. O dva gemy později si navíc na příjmu počínala opět lépe než soupeřka a vedla tak už 4:1. Šafářová posléze manko jednoho brejku smazala, jenže v sedmé hře se situace opakovala – Stephensová ji potřetí v duelu připravila o podání a byla jen gem vzdálena od zisku první sady. Tu nakonec poměrem 6:2 získala, když set doservírovala čistou hrou.

Ve druhém dějství se obrázek hry razantně změnil. Šafářová zlepšila servis a sklízela za své úsilí ovoce. Ve čtvrté a šesté hře dokázala obrat Američanku o podání, sama přitom čelila v průběhu sady jen jedinému brejkovému nebezpečí, se kterým si poradila. Čtvrtfinálová přemožitelka Rusky Makarovové tak suverénním výsledkem 6:1 dovedla zajímavé utkání do rozhodujícího setu.

Úvod třetího dějství byl vyrovnaný. Stephensová sice odskočila na 3:1, Češka ale dokázala ihned reagovat rebrejkem a skóre dotáhla. Důležitý moment přišel v deváté hře, kdy se zrodil brejk. Lucie po něm servírovala na ukončení střetnutí a měla výtečnou možnost postoupit do semifinále. Maratonský patnáctiminutový gem nabídl celkem tři mečboly, Šafářová je ale neproměnila, což se nedá říci o v gemu šestém brejkbolu Američanky, která tak utekla z lopaty pomyslnému tenisovému hrobníkovi.

Zápas následně nabral pro českou reprezentantku nešťastný spád. Stephensová nejprve bez větších problémů potvrdila brejk a pojistila si případnou zkrácenou hru, na tu ale v Kanadě vůbec nedošlo. Šafářová totiž záhy selhala na podání, když neuhrála ani jeden fiftýn a s turnajem se tak rozloučila.

Češka tak se Stephensovou, která hraje po zranění svůj teprve třetí turnaj v této sezóně, poprvé v kariéře prohrála, na vzájemná utkání však stále vede 2:1. Prohru bude navíc moci soupeřce, jíž čeká semifinále proti Dánce Wozniacké, oplatit už na dalším turnaji v Cincinnati, kde se obě hráčky utkají hned v prvním kole. Ještě před ním čeká v Torontu Šafářovou čtvrtfinále čtyřhry, v níž startuje po boku krajanky Barbory Strýcové.

Sloane Stephensová (USA, 934.) – LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (41.) 6:2, 1:6, 7:5