Denní menu, 11.8.2017: Plíškovou zastavila v Torontu Wozniacká, končí i Šafářová. Peschkeová je v semifinále čtyřhry

- Jan Vojkůvka, Johan Čáp

Rogers Cup v Torontu nabídl v pátek již svůj čtvrtfinálový program, do něhož zasáhly singlistky i deblistky. Postup do semifinále deblu si vybojovala po výhře nad druhým nasazeným párem Květa Peschkeová, naopak Karolína Plíšková skončila na raketě bývalé světové jedničky Caroline Wozniacké. Lucie Šafářová neproměnila proti Američance Stephensové tři mečboly a ve dvouhře končí.

NA ROZJEZD

18:00

PESCHKEOVÁ PŘEKVAPIVĚ POSTOUPILA DO SEMIFINÁLE: Turnaj Premier 5 v Torontu se dostal do svých závěrečných fází nejen ve dvouhře, ale také ve čtyřhře. Páté letošní semifinále ve čtyřhře vybojovala spolu s Němkou Anna-Lena Grönefeldová Květa Peschkeová, když v napínavém čtvrtfinále, které bylo jako ostatní zápasy v areálu ovlivněno deštěm, porazila favorizovanou dvojici ve složení Martina Hingisová, Jao Čchan. Švýcarsko-tchajwanský pár čelil soupeřkám kvůli častému přerušování skoro čtyři hodiny, ani to však nedokázalo německo-českou dvojici vyvést z tempa, neboť zvítězila po dvousetové bitvě.  - Grönefeldová (GER), Peschkeová (CZE) x J. Čchan (TPE), Hingisová (SUI) 6:4, 6:4

 

HLAVNÍ CHOD

18:30

PLÍŠKOVÁ NA WOZNIACKOU NEVYZRÁLA: Bitva současné světové jedničky s bývalou světovou jedničkou okořenila čtvrtfinálový program na turnaji v Torontu. Karolína Plíšková se ve svém třetím utkání v Kanadě střetla s Dánkou Caroline Wozniackou, s níž odehrala v této sezoně už čtvrtý vzájemný duel. Plíšková však i vinou častého přerušování zažila první prohru v roli vedoucí ženy světového žebříčku, Dánce podlehla ve třech setech - Karolína Plíšková (1.) x Caroline Wozniacká (DEN, 6.) 5:7, 7:6 (3), 4:6

Více se zápasu věnujeme v samostatném článku.

 

A KDO NEMÁ DOST...

23:55

ŠAFÁŘOVÁ NEPROMĚNILA MEČBOLY A VE DVOUHŘE KONČÍ: Lucie Šafářová si semifinále turnaje v Torontu nezahraje. Češka v noci podlehla Američance Sloane Stephensové, která se na okruh vrací po zranění, ve třech setech. Postupu byla přitom velmi blízko, když za stavu 5:4 v rozhodujícím dějství servírovala na vítězství a vypracovala si tři šance na ukončení zápasu. Ani jednu z nich ale nevyužila a gem, stejně jako oba nadcházející, prohrála. Porážku 2:6, 6:1 a 5:7 bude moci Šafářová soupeřce oplatit už na dalším turnaji, obě si totiž zahrají hned v prvním kole podniku v Cincinnati.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku. - Sloane Stephensová (USA, 934.) x Lucie Šafářová (41.) 6:2, 1:6, 7:5

Češi v akci

Papík v Minsku končí v semifinále
Český tenista Tomáš Papík nestačil v semifinále turnaje v Minsku na tureckého tenistu Marsela Ilhana, s nímž prohrál 2:6, 3:6. První nasazený Turek v utkání nečelil ani jednomu brejkbolu a naopak sám využil všechny čtyři příležitosti na brejk.

Vaňková si v Polsku zahraje semifinále, Šumová své čtvrtfinále nezvládla
Suverénním výkonem prolétla pátá nasazená Kateřina Vaňková do semifinále turnaje v polském Mragowu. Ve čtvrtfinálovém souboji za pouhých 63 minut smetla čtvrtou nasazenou Ukrajinku Anastasiji Šošynovou 6:1, 6:2. Naopak její krajanka Diana Šumová končí v singlu už ve čtvrfinále, na v žebříčku lépe postavenou Slovenku Kristinu Schmiedlovou nestačila po vyrovnaném průběhu obou setů - konkrétně 5:7, 5:7.

Gabriela Pantůčková si zahraje letošní první singlové finále
Letošní sezóna pro ni nezačal i dle jejích slov zrovna šťastně. Gabriela Pantůčková však zlomila dlouhou sérii neúspěchů,neboť na vídeňském turnaji ITF se dokázala dostat poprvé v tomto roce do singlového finále. V semifinále totiž udolala rakouskou protivnici Astru Sharmaovou po setech 6:3 a 6:4, v zítřejším finále tak 391. hráčka světového žebříčku narazí na Francouzku Clothilde De Bernardiovou, nad níž v minulosti už letos dokázala jednou vyzrát.

Vendula Žovincová dosáhla na první deblový titul v sezóně
Dvacetiletá Češka Vendula Žovincová dosáhla na turnaji Aradu spolu se srbskou parťačkou Tamarou Čurovičovou na svůj první letošní titul ve čtyřhře, obě hráčky navíc spolu hrají první společná turnaj. O dobře klapající spolupráci svědčil i finálový zápas, v němž se česko-srbská dvojice popasovala s Rumunkou Cristinou Eneovou a Srbkou Bojanou Marinkovičovou hladce v poměru 6:1, 6:2.

Lukáš Rosol s Franko Škugorem na triumf nedosáhli
Pro Lukáše Rosola zůstal deblový titul na challengeru ve slovinské Porotoroži zapovězen. Spolu se svým deblovým kolegou Franko Škugorem z Chorvatska totiž podlehli chilsko-běloruskému páru Hans Podlipnik-Castillo, Andrej Vasilejvskij po setech 3:6 a 6:7. Se stejným párem prohrál český tenista už jeden letošní duel o titul, na challengeru v Koblenzi ovšem hrál spolu s krajanem Romanem Jebavým.

Šumová jednou vyhrála, dvakrát se musela vyrovnat s porážkou
Diana Šumová zažila na turnaji v polském Mragowu pořádně perný den. Po prohře ve čtvrtfinále singlu se Slovenkou Karolinou Schmiedlovou musela se svou francouzskou kolegyní Jade Suvrijnovou dohrát semifinále proti Italkám Bullaniové s Celriciovou, po němž pár s českou hráčkou postoupil až po supertiebreaku do velkého finále. V něm ale Šumová na svůj první deblový titul v kariéře nedosáhla, belgicko-nizozemské dvojici Devitsova-Hödtová podlehla spolu se Suvrijnovou po setech 4:6, 2:6.

ATP/WTA

Rogers Cup presented by National Bank, Toronto (ženy, CAN, 2 434 389 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1.) - Caroline Wozniacká (DEN, 6.) 5:7, 7:6 (3), 4:6
Sloane Stephensová (USA, 934.) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (41.) 6:2, 1:6, 7:5
Čtvrtfinále čtyřhry
Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ - J. Čchan (TPE), Hingisová (SUI) 6:4, 6:4

Challengery

Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2017, Portorož (muži, SLO, 43 000 EUR, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Podlipnik-Castillo (CHI), Vasilevskij (BLR) - ROSOL, Škugor (CRO) 6:3, 7:6 (4)

ITF/Futures

Belglobal Cup, Minsk (muži, BLR F1, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
TOMÁŠ PAPÍK (531.) - Marsel Ilhan (TUR, 267.) 2:6, 3:6

Privatbanka Open, Bratislava (muži, SVK F3, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Lukáš Klein (SVK, 984.) - DAVID POLJAK (736.) 6:3, 6:4

Ladies Future Vienna (ženy, AUT, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (391.) - Astra Sharmaová (AUS, 730.) 6:3, 6:4

Warmia I Mazury Open, Mrągowo (ženy, POL, 15 000 USD, antuka)
Čtvtfinále dvouhry
KATEŘINA VAŇKOVÁ (656.) - Anastasija Šošynová (UKR, 570.) 6:1, 6:2
Kristina Schmiedlová (SVK, 552.) - DIANA ŠUMOVÁ (707.) 7:5, 7:5
Semifinále čtyřhry
Bullaniová, Clericiová (ITA) - ŠUMOVÁ, Suvrijnová (FRA) 6:7(4), 7:6 (4), 7:10

Finále čtyřhry
Devitsová (BEL), Hoedtová (NED) - ŠUMOVÁ, Suvrijnová (FRA) 6:4, 6:2

Trofeul ILIE NASTASE, Arad (ženy, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Eneová (ROU), Marinkovičová (Srb) - Čurovičová (SRB), ŽOVINCOVÁ 1:6, 2:6