Všude dobře, doma nejlíp! Shapovalov v Montrealu zaskočil Del Potra, aplaudoval mu i Gretzky

- Filip Lefenda

Kanadskému tenisu roste obrovský talent. Osmnáctiletý Denis Shapovalov již není pouze "klučinou", který zkraje roku během utkání Davisova poháru nešťastně sestřelil rozhodčího, levoruký tenista na sebe začíná čím dál hlasitěji upozorňovat i svými výkony. A to zejména na domácí půdě, kde se těší velké podpoře. V Kanadě už letos vyhrál dva challengery, na tom posledním pak dokráčel do semifinále. A výtečný tenis předvádí také na betonové "tisícovce" v Montrealu, kde jen den po obratu nad Brazilcem Dutrou Silvou získal svůj zatím největší skalp - vítězství nad Argentincem Del Potrem.

Na domácí půdě je jako ryba ve vodě. Osmnáctiletý kanadský talent Denis Shapovalov nejprve v březnu letošního roku triumfoval bez ztráty setu na challengeru v Drummondville, před třemi týdny si pak došel pro další domácí trofej v Gatineau. „Je skvělé, že se mi daří vyhrávat challengery právě v Kanadě,“ zářil tehdy štěstím. Jeho vítěznou šňůru na kanadských kurtech ukončil až před necelými dvěma týdny krajan Polansky, který jej zdolal v semifinále challengeru v Grandby.

Nyní však dost možná zahajuje aktuálně 143. hráč světového žebříčku sérii novou. Jistě, challenger a „tisícovka“ – to je přeci jen rozdíl. Jenže Shapovalov o sobě dává hlasitě vědět i na turnaji Masters v Montrealu. V úterý nejprve otočil utkání s Brazilcem Dutrou Silvou, proti němuž musel v tiebreaku druhého setu likvidovat hned kvarteto mečbolů, a o den později si pak levoruký teenager vyšlápl i na silně favorizovaného Argentince Del Potra. Toho zdolal překvapivě ve dvou setech, výsledek 6:3 a 7:6(4) je pro něj zatím největším v kariéře.

V Montrealu se těší hlasité podpoře publika. „Má to na mě dobrý vliv. Nejlepších výsledků dosahuji doma a je do především díky lidem, kteří mě podporují. Miluji hraní na kanadských kurtech. Cítím, že na nich dokáži předvádět svou nejlepší hru,“ děkoval v ohlasech pro ATP fanouškům.

Před rokem si na Rogers Cupu odbyl svou premiéru na turnaji okruhu ATP. Při debutu v hlavní soutěži porazil na centrálním dvorci v Torontu ve třech setech favorizovaného Nicka Kyrgiose. Další důkaz, že kanadská betonová jeviště jsou mu velmi nakloněna. „Bylo to něco neskutečného. Samozřejmě jsem vůbec nečekal, že zvítězím,“ přiznal Shapovalov. „Myslím,že mě Nick v prvním setu trochu podcenil, nakonec z toho byl neuvěřitelný zápas,“ vzpomínal mladík, který o kolo později skončil na raketě Bulhara Dimitrova. „Stále si vzpomínám na ten hukot, který se nesl z davu, když jsem zvítězil,“ užíval si atmosféry.

Nyní úspěšně vzdoroval na domácím turnaji kategorie Masters dělovému forhendu Del Potra, čímž postoupil už do osmifinále. Skvělému výkonu přihlížel z jeho lóže i Wayne Gretzky, někdejší kanadská hokejová superstar.

Nyní čeká Shapovalova v Torontu už osmifinále. V tom se mladík, který si kdysi zatrénoval během Wimbledonu i s Rogerem Federerem, zahraje poprvé v kariéře s Rafaelem Nadalem. Španělská světová dvojka usiluje o posun na tenisový trůn a favorit tak bude jasně daný, přesto se bude muset mít hodně na pozoru.

Denis Shapovalov totiž dělá vše možné i nemožné proto, aby již nebyl pouze teenagerem, který v únoru během utkání Davisova poháru nešťastně napálil hlavního rozhodčího, čímž svou zemi připravil o možnost postupu přes Brity do další fáze týmové soutěže. Rád by, aby jej svět začal vnímat především jako skvělého tenistu, který to může dotáhnout opravdu hodně daleko.