Pardubická juniorka: Rikl nečekaně končí v semifinále, Marková si zahraje o titul

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PARDUBIC: Jubilejní devadesátý ročník Pardubické juniorky se pomalu chýlí ke svému vyvrcholení. Čtvrteční program na Mistrovství České republiky dorostu přineslo semifinálové bitvy obou hlavních kategorií. Mezi dívkami do finále postoupily Johana Marková a Adéla Dörreová. Mezi chlapci naopak překvapivě končí Patrik Rikl, který nestačil na Michala Lušovského. Jeho finálovém protivníkem bude Marek Dubský.

Chlapci

Velkým překvapením skončilo semifinálové utkání Pardubické juniorky mezi Patrikem Riklem a Michalem Lušovským. Favorizovaný Rikl po vyhraném prvním setu nedokázal své vedení zužitkovat a po porážce 6:3, 1:6, 3:6 se s turnajem dvouhry musí rozloučit před branami finále.

Lušovský ve druhém a třetím setu výrazně zlepšil svůj servis a byl stále častěji lepší ve výměnách. Dařilo se mu také na returnu, na němž uhrál 50% míčků, které Rikl poslal do hry. Riklovi se naopak nedařilo na podání eliminovat šance soupeře a během utkání si sedmkrát prohrál servis.

Soupeřem Michala Lušovského ve finále Pardubické juniorky bude Marek Dubský, který ve čtvrtek otočil semifinálové utkání Romanem Poštolkou.

Druhý jmenovaný bral po výsledku 6:3 úvodní set, do vítězného konce ale klání i přes vedení 5:2 ve druhé sadě nedotáhl. Radoval se naopak Dubský, který díky výhře 7:5 ve druhém setu srovnal na 1:1, a posléze lépe zvládl i koncovku rozhodujícího dějství. Oba mladíky musel rozsoudit až závěrečný tiebreak, v němž však Dubský povolil soupeři pouze tři uhrané výměny.

Dívky

První finalistkou letošní Pardubické juniorky se už dopoledne stala Adéla Dörreová, jež v utkání s Alexandrou Silnou zvítězila hladce 6:3, 6:1. V utkání dominovala zejména na returnu, vypracovala si neuvěřitelných 16 brejkbolů, ze kterých hned 6 využila. Nijak ji tak nemuselo trápit, že si dvakrát přišla o vlastní podání.

Odpoledne si postup do finále vybojovala Johana Marková, která i ve svém čtvrtém utkání na turnaji předvedla suverénní výkon. V semifinálovém souboji s Kateřinou Filip, Češkou reprezentující Švédsko, zvítězila ve dvou setech 6:4, 6:0 a za celý zápas přišla pouze jednou o podání.

Ve finále proti Adéle Dörreové bude plnit roli výrazné favoritky, přičemž turnajem nadále prochází hladce bez ztráty setu.

Krátce před čtvrtou hodinou odpolední poznala Pardubická juniorka své první letošní vítěze. Stali se jimi Patrik Rikl, který si spravil náladu po vyřazení ze singlu, a Tadeáš Paroulek. Oba chlapci spolu triumfovali ve čtyřhře, v níž splnili roli favoritů a bez větších problémů zdolali duo Lušovský, Šimeček 6:2 a 6:3.

Pardubická juniorka poznala po chlapcích vítězky také ve čtyřhře dívek. Těmi jsou Klára Hájková s Anetou Laboutkovou, které ve finále zdolaly 6:4 a 7:5 krajanky Dohnalovou a Kubáňovou.

Semifinále dvouhry chlapců
Patrik Rikl - Michal Lušovský 6:3, 1:6, 3:6
Marek Dubský - Roman Poštolka 3:6, 7:5, 7:6(3)

Semifinále dvouhry dívek
Adéla Dörreová - Alexandra Silná 6:3, 6:1
Johana Marková - Kateřina Filip 6:4, 6:0

Finále čtyřhry chlapců
Lušovský, Šimeček - Rikl, Paroulek 2:6, 3:6

Finále čtyřhry dívek
Hájková, Laboutková - Dohnalová, Kubáňová 6:4, 7:5

Pardubická juniorka den po dni

9.8.2017
Pardubická juniorka: Rikl neztratil set s Paroulkem, dvouha chlapců i dívek již zná své semifinalisty

8.8.2017
Pardubická juniorka: Marková prochází turnajem bez zaváhání, mezi chlapci plní roli favorita Dubský