Svijany Open: Vítězem libereckého challengeru Portugalec Sousa

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LIBERCE: Vítězem letošního ročníku domácího turnaje s názvem Svijany Open se stal devětadvacetiletý Portugalec Pedro Sousa. Turnajová čtyřka si ve finále poradila ve třech setech s Brazilcem Guilhermem Clezarem. Sousa zvládl lépe koncovku prvního setu, který vyhrál 6:4, a v tom druhém vedl už 4:1, přesto pustil soupeře ještě do hry, a tak bral sadu poměrem 7:5 Clezar. Rozhodující dějství už ale bylo opět v režii Portugalce, který od stavu 1:2 získal pět gemů v řadě a slaví tak svůj druhý letošní challengerový titul.

Sousa vstoupil do utkání výborně. V prvním gemu sice neproměnil dva brejkboly, o dvě hry později už ale se soupeřem neměl slitování. O svůj náskok ovšem v osmém gemu přišel – Clezar srovnal na příjmu na 4:4 a oba čekala dramatická koncovka. Tu zvládl lépe portugalský favorit, který získal posléze v nejdelším gemu utkání další brejk, jenž vzápětí na servisu potvrdil.

Ještě mnohem více ztracených podání nabídla druhá sada, v prvních pěti gemech se zrodil brejk hned čtyřikrát. Sousa po nich vedl 4:1, poté ale rovněž dvakrát selhal na servise a rázem prohrával 4:5. Za stavu 5:6 pak zaznamenal Portugalec na podání jen jediný fiftýn a finálový duel tak šel do třetího dějství.

V tom bodoval z jeho kraje Sousa na příjmu, Clezar ale odpověděl stejnou mincí, tedy rebrejkem. Následně Brazilec uhrál servis a vedl 2:1, to však ale bylo z jeho strany vše. Nadcházející minuty patřily na liberecké antuce Portugalci, který zaznamenal pět her v řadě a nakonec si tak přeci jen dokráčel pro druhý challengerový titul.

Ten první získal na konci letošního dubna v italské Francaville. Před týdnem si 143. hráč žebříčku ATP zahrál finále ve finském Tampere, v souboji s Hemerym ale neuspěl.

Finále dvouhry
Pedro Sousa (POR, 143.) [4] - Guilherme Clezar (BRA, 264.) 6:4, 5:7, 6:2

Svijany Open den po dni:

5.8.2017:
Svijany Open: Šafránek zůstal před branami finále, Kolář slaví titul ze čtyřhry

4.8.2017:
Svijany Open: Šafránek otočil duel s Grigelisem a zahraje si o první finále, Kolář zvládl semifinále čtyřhry

3.8.2017:
Svijany Open: Šafránek zůstal před branami finále, Kolář slaví titul ze čtyřhry 

2.8.2017: 
Svijany Open: Michnev i Rosol vypadli v osmifinále dvouhry, Kolář postoupil do semifinále čtyřhry

1.8.2017:
Svijany Open: Šafránek s Rosolem postupují, Pavlásek překvapivě nestačil na kvalifikanta

31.7.2017:
Svijany Open: Michnev porazil Kellovského, Rikl nestačil na favorizovaného Otteho

30.7.2017:
Svijany Open: Staněk postoupil do hlavní soutěže, Majšajdr do finále kvalifikace nenastoupil

29.7.2017:
Svijany Open: Do finále kvalifikace postupuje Staněk a Majšajdr