ATP

Wawrinka se v letošní sezóně na kurtech již nepředstaví

- Radek Štohl

Stan Wawrinka se krátce po odhlášení z Masters v Montrealu rozhodl ukončit celou letošní sezónu. V té tak momentálně čtvrtý tenista světa neobhájí titul z loňského US Open. Švýcarského hráče k tomuto kroku donutily problémy s levým kolenem, se kterým půjde na operaci. Wawrinka tak napodobil Novaka Djokoviče, bývalý první tenista žebříčku nedávno rovněž ukončil ročník kvůli zdravotním problémům.

Wawrinku trápily problémy s kolenem již na podniku ve Wimbledonu a ačkoliv se snažil dát co nejrychleji dohromady, na poslední chvíli se odhlásil ze šestého letošního turnaje prestižní "1000". Pouhé dva dny poté prostřednictvím svého facebookového profilu oznámil předčasný konec letošní sezóny.

„Se smutkem musím oznámit, že po poradě se svým týmem a doktorem jsem musel učinit složité rozhodnutí a to podstoupit lékařský zákrok kolena," začal bývalý třetí tenista světa. „Bylo to jediné řešení, jak se ujistit, že budu schopný konkurovat na top úrovni několiik dalších let."

„Je to pro mě samozřejmě obrovské zklamání, ale dívám se dopředu a už nyní plánuji svoji rekonvalescenci. Tento sport miluji a budu tvrdě pracovat na tom, abych se vrátil na svoji top úroveň a hrál ještě mnoho let," plánuje vítěz tří grandslamových turnajů.

Ten poslední získal dvaatřicetiletý hráč na US Open 2016, kde měl letos obhajovat titul. Právě po čtvrtém majoru sezóny ztratí včetně turnajů v Montrealu a Cincinnati celkem 2 450 bodů a to bude mít za následek propad minimálně na osmé místo světa. Po tomto úspěchu zkušený tenista moc velkých výsledků loni neuhrál a tak po grandslamu v Americe ztratí do konce ročníku "jen" 375 bodů.

Tenista pocházející z Lausanne se tak během devítí dní stal druhým členem TOP 5, který ukončil letošní sezónu. Na konci července se k tomu odhodlal i Novak Djokovič, Srba již dlouhou dobu zužují bolesti v pravém lokti. A možná to nebude poslední případ v tomto roce, o ukončení ročníku se spekulovalo i u Andy Murrayho, aktuuální světovou jedničku trápí bolest kyčle. Kvůli těmto patáliím se rozhodla i vynechat podnik v Montrealu.