Rozhodnuto: Davis Cup se bude i nadále hrát na tři vítězné sety

- Radek Štohl

Na pátečním zasedání ve Vietnamu se rozhodlo o neměnnosti současného formátu Davis Cupu. V této soutěži budou muset tenisté i nadále odehrát minimálně tři sety, aby získali pro svoji zemi důležitý bod. Nechybělo však mnoho a od nového ročníku se mohlo začít hrát na dvě vítězné sady, v těsné volbě však tento nový návrh neprošel. Na programu dne byly i další body k hlasování.

Před čtrnácti dny se už rozhodlo o tom, že připravované společné finále Fed Cupu a Davis Cupu se začne hrát nejdříve od roku 2019. Vedení ITF doufalo, že by se v mužské týmové soutěži mohl alespoň zavést formát utkání na dva vítězné sety, namísto tří současných. Touto novinkou si především slibovalo větší účast elitních hráčů v bitvě o salátovou mísu.

Ani tato radikální změna nakonec nevyšla. Návrh sice dostal od členských států 63,54 % hlasů, k přijetí každé reformy je však potřeba získat minimálně dvě třetiny. „Cítíme zklamání, že členské státy tyto změny neodhlasovaly, na druhou stranu však rozhodnutí AGM plně respektujeme," vyjádřil se k nevydařenému plánu šéf ITF David Haggerty pro itf.com

Haggerty však do budoucna nic nevzdává. „Z dlouhodobého hlediska obou historických soutěží je změna jednoznačně potřebná. I nadále tak hodláme pracovat s národními asociacemi a dalšími zainteresovanými subjekty na tom, abychom Davis Cup i Fed Cup mohli vylepšit," dodal.

Na zasedání ve Vietnamu se naopak odsouhlasilo, že:

- finálisté obou soutěží si pokaždé v následujícím roce zahrají první kolo před domácím publikem

- předzápasové povinnosti pro hráče budou vměstnány do jediného dne (týká se to losu, ohlasů po losu, rozhovorů a oficiální večeře)

- požadavky na hrací kurt nebudou již tak vysoké, hlavním důvodem je ušetření nákladů pro národní asociace

Jak budou s těmito změnami tenisté, kapitáni i pořadatelé spokojení, se dozvíme nejdříve příští rok, kdy začnou nadcházející změny platit. Letošní sezóna se dohraje podle stávajícího formátu.