Svijany Open: Šafránek otočil duel s Grigelisem a zahraje si o první finále, Kolář zvládl semifinále čtyřhry

- Radek Štohl, Filip Lefenda

Tommy Robredo neuspěl v páteční dohrávaném osmifinále a na zdejším podniku vypadl již v osmifinále. Jedinou českou nadějí v singlu zůstal Václav Šafránek. A byl velmi úspěšný. Třiadvacetiletý tenista obrátil duel s Laurynasem Grigelisem a vyrovnal tak svůj nejlepší výsledek kariéry, kterým bylo právě semifinále v této kategorie před rokem na stejné místě. Právě s Grigelisem startuje pod Ještědem ve čtyřhře Zdeněk Kolář, a nutno říci, že velmi úspěšně. Čtvrtý nasazený pár zvládl v pátek dramatické semifinále a zahraje si v sobotu o titul!

Dvouhra

Osmifinále

Robredo nezvládl páteční dohrávku a končí
Tommy Robredo na libereckém turnaji skončil hned ve druhém kole. Zkušený tenista v osmifinálové dohrávce nestačil na svého krajana Lara Ricardo Ojedu, se kterým prohrál 6:4, 1:6, 4:6, ačkoliv měl ve třetím setu vedení 2:0. O to však přišel okamžitě na začátku dohrávky. Čtyřiadvacetiletý soupeř se dostal k brejku i v sedmém gemu a jelikož Robredo v následující hře nevyužil celkově čtyři brejkboly, přišel tak tento podnik o velkou hvězdu. 

Čtvrtfinále

Šafránek podruhé v kariéře postoupil do semifinále singlu
Václav Šafránek podruhé v kariéře vybojoval semifinálovou účast na Challengeru a díky tomu tak vyrovnal svůj nejlepší dosavadní výsledek kariéry. Český tenista znovu po roce zvládl v Liberci čtvrtfinále, tentokrát si poradil s Laurynasem Grigelisem 6:7 (14), 6:1, 6:3.

Šafránek vstoupil do utkání výborně, ve druhém gemu vzal soupeři podání. V sedmé hře ale neodvrátil třetí brejkbol v zápase a jelikož si hráči do zbytku sady drželi servis, set rozhodl až vyrovnaný tiebreak. Domácí hráč v něm prohrával už 0:4, pěti získanými fiftýny v řadě ovšem otočil na 5:4. V netradičně dlouhé zkrácené hře si Čech vybojoval tři setboly, ten třetí dokonce při vlastním podání, ani jeden nevyužil a tak protihráč ovládl tiebreak 16:14. Tento neúspěch však třiadvacetiletého tenistu nezlomil, na úvod druhého dějství vzal Litevci servis a když ještě získal v této sadě dva brejky, o vítězi musel rozhodnout poslední set. Do něho vstoupil český hráč ztraceným podáním, díky úspěšným brejkům ve čtvrté a osmé hře ale set i celý zápas otočil. O premiérové finále této kategorie zabojuje s Guilhermem Clezarem.

Sousa při postupu ztratil pět her
Pedro Sousa se na Challengeru v Liberci stal prvním semifinalistou. Portugalský hráč ve čtvrtfinálovém utkání hladce porazil Tobiase Kamkeho 6:4, 6:1, když za celý zápas neztratil ani jednou podání a naopak hned čtyřikrát vzal protihráči servis. Důležité brejky přišly pokaždé v úvodním gemu obou setů, další dva přidal v páté a sedmé hře druhého dějství. Největší krizi čtvrtý nasazený zažehnal ve třetí hře druhé sady, kdy odvrátil při vlastním podání stav 0:40 a k tomu další tři brejkboly soupeře. 

Clezar s nasazenou dvojkou přišel o dva gemy
Guilherme Clezar se na turnaji v Liberci jako druhý tenista probojoval do sobotního semifinále. Čtyřiadvacetiletý hráč ve čtvrtfinále překvapivě zdemoloval druhého nasazeného Oscara Otteho (148.), kterého porazil dvakrát 6:1. Brazilec za celý duel ani jednou nepřišel o servis, musel odvracet pouze dva brejkboly. V semifinále narazí na vítěze zápasu Václava Šafránka.

Ojeda vyhrál i druhý páteční zápas
Lara Ricardo Ojeda po osmifinálové dohrávce uspěl také ve druhém pátečním zápase, když porazil Jeremy Jahna 7:6 (4), 6:4. O finále si Španěl zahraje s Pedro Sousou. 

Čtyřhra

Bednarek s Pelem odvrátili tři mečboly a postoupili do finále
Challenger v Liberci již poznal první finálový pár čtyřhry. V úvodním semifinále duo Bednarek, Pel porazilo druhou nasazenou dvojici Kretschmer, Mies 3:6, 6:1, 15:13. Polsko-nizozemský pár vedl v super tiebreaku 8:4, nakonec však dovolil soupeřům nejen srovnat, ale také třikrát ukončit zápas. Tyto nepříjemné chvíle třetí nasazená dvojice ustála a v boji o titul se tak může těšit na Koláře s Grigelisem.

Kolář si v Liberci zahraje o titul ze čtyřhry
Zdeněk Kolář si spolu s Litevcem Grigelisem zahraje na challengeru v Liberci o deblovou trofej. Čtvrtý nasazený pár dnes v semifinále udolal brazilsko-argentinskou dvojici Clezar, Ficovich po setech 6:4, 6:7(1) a 12:10. O osudu prvního setu rozhodl jediný brejk, který se zrodil až v posledním desátém gemu. Ve druhém dějství si oba páry vzaly podání jednou, zkrácená hra ale Kolářovi s Grigelisem hrubě nevyšla. Rozhodnout tak musel supertiebreak. V tom vedli favorité už 9:6, ani jeden z mečbolů ale neproměnili, naopak se dostali do vedení 9:10 Jihoameričané. To ale bylo z jejich strany vše, další tři výměny totiž patřily Kolářovi a jeho spoluhráči.

Osmifinále dvouhry
Lara Ricardo Ojeda (ESP, 260.)
- Tommy Robredo (ESP, 183.) [7] 4:6, 6:1, 6:4

Čtvrtfinále dvouhry
Pedro Sousa (POR, 143.)[4]
 - Tobias Kamke (GER, 159.)[5] 6:4, 6:1
Guilherme Clezar (BRA, 264.) - Oscar Otte (GER, 148.)[2] 6:1, 6:1
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (204.) - Laurynas Grigelis (LTU, 227.) 6:7 (14), 6:1, 6:3
Jeremy Jahn (GER, 207.) - Lara Ricardo Ojeda (ESP, 260.) 6:7 (4), 4:6

Semifinále čtyřhry
Bednarek (POL), Pel (NED)[3]
- Kretschmer, Mies (oba GER)[2] 3:6, 6:1, 15:13
Clezar, Ficovich (BRA/ARG) - Grigelis (LTU), KOLÁŘ [4] 4:6, 7:6(1), 10:12