Federer se rozhodl. Jak to vypadá s jeho účastí v Montrealu?

- Radek Štohl

Letošní mužský Rogers Cup se může těšit také na jednu ze svých největších hvězd. V hlavním poli totiž nebude chybět Roger Federer, který se ve druhém největším kanadském městě představí po šesti letech. Zdejšího podniku, který se v pořadatelství střídá s Torontem, se naposledy zúčastnil v roce 2014, před třemi lety nestačil ve finálovém duelu na Jo-Wilfrieda Tsongu. Šestý letošní Masters odstartuje čtvrtého srpna, o jeho vítězi bude jasno na konci příští neděle.

Tenisoví fanoušci čekali na verdikt Federera až do poslední chvíle, krátce před losem hlavní soutěže můžou být ovšem v klidu, devatenáctinásobný grandslamový šampión účast v Montrealu neodmítl.

„Jsem velmi šťastný, že se znovu vracím do tohoto města, protože jsem zde už nějaký ten rok nehrál," uvedl Švýcar pro couperogers.com. „Tato sezóna se pro mě vyvíjí strhujícím způsobem a už se velice těším, že se znovu objevím na okruhu," neskrýval nadšení tenista, který příští úterý oslaví šestatřicáté narozeniny.

Bývalá světová jednička pobývala na začátku ročníku na sedmnácté pozici, triumfy na Australian Open, Sunshine Double (Indian Wells, Miami), Halle a Wimbledonu ji ovšem posunuly na aktuální třetí místo. V roce 2017 prohrál zkušený hráč pouze v Dubaji a ve Stuttgartu, v utkáních proti Donskému, resp. Haasovi měl přitom mečbol. Nejen díky úchvatné probíhající sezóně se na účast vítěze olympijské čtyřhry z roku 2008 těší i samotní pořadatelé.

„Velice nás těší, že na tomto podniku můžeme po delší době přivítat Rogera Federera," prohlásil Eugène Lapierre, ředitel turnaje prestižní "tisícovky". „Federer bude osmého srpna slavit narozeniny a jsem si jistý, že fanoušci v Montrealu mu nachystají přivítání, které si zaslouží."

Na šestém Masters probíhajícího roku bude nejvýše nasazeným Andy Murray, švýcarského hráče čeká role nasazené trojky. Roger Federer uspěl na Rogers Cupu v letech 2004 a 2006, v obou případech však zvítězil v Torontu. Dočká se v Montrealu prvního triumfu?