Svijany Open: Michnev i Rosol vypadli v osmifinále dvouhry, Kolář postoupil do semifinále čtyřhry

- Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LIBERCE: Nejen osmifinálovými zápasy bude ve středu na severu Čech pokračoval liberecký challenger Svijany Open. V singlu se představil Petr Michnev, ten vyzval turnajovou čtyřku Sousu, s portugalským soupeřem však ve dvou sadách prohrál. O čtvrtfinále dvouhry si zahrál ještě Lukáš Rosol, který si nedokázal poradit s Brazilcem Clezarem. Ve čtyřhře uspěl pouze Zdeněk Kolář, český mladík se probojoval již do semifinále.

Rosol nedopodával první set a končí v osmifinále
Českým tenistům se ve středu ve dvouhře vůbec nedaří. Odpoledne skončil na Challengeru v Liberci také Lukáš Rosol, který vypadl s Guilherme Clezarem  po sadách 6:7 (0), 3:6. Rosol vstoupil do zápasu výborně, ve druhé hře vzal soupeři servis a za stavu 3:1 měl při podání Brazilce stav 40:15. Tyto dva brejkboly nevyužil a tak v desáté hře šel podávat na vítězství v setu. To se mu nepodařilo, servis ztratil čistou hrou a v tiebreaku neuhrál jediný fiftýn. Ve druhé sadě přišel Čech o podání ve čtvrté hře a jelikož sám žádný brejk již nevybojoval, končí na turnaji překvapivě již v osmifinále.

Michnev držel s favoritem krok, překvapit ale nedokázal
Petr Michnev skončil na Svijany Open v osmifinále. Český tenista ve středečním utkání prohrál se čtvrtým nasazeným Pedro Sousou, na kterého nestačil 4:6, 5:7. První šance na brejk měl přitom Michnev, ten ovšem ve druhém a čtvrtém gemu nevyužil celkově tři brejkboly a tak se diváci dočkali prvního prolomeného servisu v sedmé hře, kdy Sousa dokázal proměnit první brejkbol v zápase. Ve druhé sadě byl na tom lépe český tenista, který v šesté hře vybojoval brejk a vedl 4:2. Soupeř ho ovšem následně rebrejkl. Za stavu 5:5 si navíc níže postavený tenista na žebříčku neudržel podání a jelikož v následujícím gemu nezužitkoval nadějné vedení 30:0 při servisu protihráče, s turnajem se loučí po druhém odehraném zápase.

Kolář si zahraje semifinále čtyřhry
Zdeněk Kolář s Laurinasem Grigelisem postoupili do semifinále čtyřhry. Ve čtvrtfinále tato dvojice porazila duo Cornea, Grigoriu, se kterým si poradila snadno 6:2, 6:3. O finále si česko-litevská zahraje s vítězem utkání Molchanov, Zelenay - Clezar, Ficovich.

Pro Kellovského se Staňkem čtyřhra skončila
Čeští tenisté Dominik Kellovský a Robin Staněk vypadli v deblové části domácího turnaje v Liberci ve čtvrtfinále, když na úvod středečního programu nestačili na třetí nasazený polsko-nizozemský pár Bednarek, Pel. Favorité zvítězili 6:3 a 7:5.

Majšajdr se Zahrádkou trápili favority až do super tiebreaku
Lubomír Majšajdr s Martinem Zahrádkou na challengerovém podniku v Liberci překvapit nedokázali a ve čtyřhře skončili v úvodním kole. Český pár startující na divokou kartu v zápase proti deblu Galarza, Velotti prohrál úvodní set 3:6 a ve druhém byl dvakrát brejk pozadu, okamžitými rebrejky však dokázal dotáhnout sadu až do zkrácené hry, ve které odvrátil dva mečboly, aby vyhrál 9:7. V super tiebreaku toto duo ztratilo ve třetí výměně fiftýn a ještě za stavu 5:6 drželo s favority krok, rozhodující byl nakonec další prohraný míček ve čtrnácté rozehře, který rozhodl o zisku této loterie pro argentinskou dvojici v poměru 10:7.

Osmifinále dvouhry
Roman Safiullin (RUS, 371.)(Q) – Tobias Kamke (GER, 159.)[5] 3:6, 4:6
Daniel Brands (GER, 198.) – Oscar Otte (GER, 148.)[2] 1:6, 4:6
Pedro Sousa (POR, 143.)[4] – PETR MICHNEV (233.) 6:4, 7:5
LUKÁŠ ROSOL (173.)[6] – Guilherme Clezar (BRA, 264.) 6:7 (0), 3:6

Osmifinále čtyřhry
Dellien (BOL), Hernandez-Fernandez (DOM) – Kretschmer, Mies (oba GER)[2] 3:6, 4:6
MAJŠAJDR, ZAHRÁDKA (WC) – Galarza, Velotti (oba ARG) 3:6, 7:6 (7), 7:10

Čtvrtfinále čtyřhry
KELLOVSKÝ, STANĚK – Bednarek (POL), Pel (NED)[3] 3:6, 5:7
Grigelis (LTU), KOLÁŘ [4] – Cornea, Grigoriu (oba ROU) 6:2, 6:3

Svijany Open den po dni:

1.8.2017:
Svijany Open: Šafránek s Rosolem postupují, Pavlásek překvapivě nestačil na kvalifikanta

31.7.2017:
Svijany Open: Michnev porazil Kellovského, Rikl nestačil na favorizovaného Otteho

30.7.2017:
Svijany Open: Staněk postoupil do hlavní soutěže, Majšajdr do finále kvalifikace nenastoupil

29.7.2017:
Svijany Open: Do finále kvalifikace postupuje Staněk a Majšajdr