Cesta na US Open začíná. Americkou tour zahajují i Berdych a Kvitová

- Jan Vojkůvka

Antuková část sezony, vyplněná přestávkou na travnatých dvorcích, se chýlí ke svému konci. Po dlouhých čtyřech měsících nastává opět doba betonová. Sérií turnajů v Severní Americe začíná příprava na závěrečný grandslam sezony, který se uskuteční na přelomu srpna a září v americkém New Yorku, kde bude Karolína Plíšková hájit post světové jedničky a obhajovat finále z minulé sezony.

Tradiční americká šňůra turnajů na tvrdém povrchu měla sice svou předpremiéru již minulý týden v Atlantě, kde počtvrté v kariéře triumfoval domácí John Isner, ale v plné parádě se US Tour, zakončená grandslamovým US Open, představí až tento týden.

Cesta tenisových hvězd za trůnem krále a královny betonové sezony v Severní Americe vyvrcholí 10. září a právě závěrečný podnik ve Flushing Meadows může výrazně zahýbat nejen nadějemi na účast na ATP a WTA Finals, ale také oběma světovými žebříčky. V ženském žebříčku se může po US Open hodně zamíchat pořadím. Světová jednička Karolína Plíšková vstoupí do akce příští týden na turnaji v Torontu, kde bude hájit svou pozici před Rumunkou Simonou Halepovou, jež hraje již tento týden ve Washingtonu. Náskok má česká tenistka prozatím velký, konkrétně 981 bodů, ale před sebou také obhajobu titulu ze Cincinnati a finále z US Open.

Česká jednička už letos prokázala, že na tvrdém povrchu by měla patřit k nejsilnějším hráčkám. Získala dva tituly v Brisbane a Dauhá, byla v semifinále v Indian Wells a Miami a také na Australian Open dokráčela až do čtvrtfinále. Řadí se tak mezi největší favoritky na zisk trofeje z US Open, na kterém ji loni porazila pouze Angelique Kerberová.

V mužské kategorii se bude rovněž bojovat o post světové jedničky mezi dosud vedoucím Andym Murraym a suverény sezony Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. Ti do dění na americké tour zasáhnou až na Masters v Montrealu.

Útočit na první desítku bude chtít Tomáš Berdych, který v minulé sezoně kvůli zánětu slepého střeva nehrál na US Open a i předchozí turnaje nepřinesly nijak velké úspěchy, jež by znamenaly obhajobu většího počtu bodů.

Pouť po turnajích směrem na US Open někteří zahajují už tento týden. Zatímco mužský okruh se ještě loučí s antukovou sezonou podnikem v rakouském Kitzbühlu, ženská WTA se již kompletně přesunula na americké betony. Na programu je kombinovaný turnaj v hlavním městě Spojených států Washingtonu a ženský podnik ve Stanfordu. Muži mají kromě tradičního Citi Open možnost startovat ještě v mexickém Los Cabos.

Los Cabos
Toho plně využil právě Tomáš Berdych, který přijal divokou kartu od pořadatelů turnaje v Los Cabos a poprvé v kariéře se představí také mexickým fanouškům. Navíc je nejvýše postaveným hráčem na žebříčku, který se do Mexika na místní betonové kurty vydal a bude plnit roli prvního nasazeného, přičemž v úvodním kole má volný los.

Turnaj dotovaný částkou 637 tisíc amerických dolarů v minulé sezoně, kdy měl svou premiéru, vyhrál Chorvat Ivo Karlovič, který se stal nejstarším tenistou, jenž získal titul na ATP World Tour. Bylo mu 37 let a 6 měsíců.

Obhájce titulu si zahraje v Los Cabos i letos jako pátý nasazený a vedle Američana Sama Querreyho, dvojky turnaje, patří k největším esům na servisu. Hlavní soutěž okoření i naděje budoucnosti v čele s Francisem Tiafoem a Taylorem Fritzem.

Stanford
Pořádně nabitý bude naopak ženský turnaj Bank of The West Classic ve Stanfordu, kam se vydaly Garbine Muguruzaová, Madison Keysová, Ana Konjuhová, na divokou kartu startující Maria Šarapovová, jež se vrací po zranění, a především Petra Kvitová. Česká tenistka bude mít v prvním kole volný los, jelikož jí náleží pozice druhé nasazené.

Jak Berdych, tak Kvitová se představují poprvé od Wimbledonu. Zatímco česká mužská jednička dokráčela do semifinále, Kvitová byla vyřazena už ve druhém kole, přičemž se jednalo teprve o její třetí turnaj v této sezoně. Kvitové se ovšem v červnu v Birminghamu podařilo získat první letošní titul a po úspěchu touží i během americké šňůry. Kromě Stanfordu bude totiž startovat i v Torontu, Cincinnati a New Havenu, než se vydá na závěrečný grandslam sezony.

Washington
Posledním podnikem americké tour bude tento týden Citi Open ve Washingtonu, kde se představí muži i ženy. Mužská část turnaje slibuje skutečně lákavou startovní listinu. Ve hře bude Dominic Thiem, Kei Nišikori, Milos Raonic, Alexander Zverev, John Isner, Juan Martin Del Potro či Grigor Dimitrov.

Hlavní hvězdou ženského turnaje bude Rumunka Simona Halepová, která přijala divokou kartu a bude první nasazenou.

Program turnajů na tvrdém povrchu v Severní Americe

Muži
24.7. Atlanta (John Isner)
31.7. Los Cabos
31.7. Washington
7.8. Montreal
14.8. Cincinnati
21.8. Winston-Salem
28.8. US Open

Ženy

31.7. Stanford
31.7. Washington
7.8. Toronto
14.8. Cincinnati
21.8. New Haven
28.8. US Open