Antukovou sezonu čeká poslední dějství. Prolomí Veselý brány čtvrtfinále?

- Jan Vojkůvka

Rakouský Kitzbühel se i letos stane tradičním místem derniéry antukové sezony. Poslední turnaj na červeném podkladu v kalendářním roce 2017 nevynechá ani česká dvojka Jiří Veselý, který se v roli sedmého nasazeného pokusí poprvé od dubna prolomit brány čtvrtfinále.

Veselý prožívá jednu z nejlepších sezon na oblíbené antuce ve své kariéře. Kromě titulu na prostějovském challengeru dokráčel už v dubnu do semifinále na ATP v Marrákeši a povedený rok korunuje zejména v posledních týdnech. Po postupu do čtvrtfinále v Umagu dosáhl stejného výsledku i minulý týden v Hamburku, kde si premiérově v kariéře zahrál mezi nejlepšími osmi na turnaji ATP World Tour 500.

Přesto před zrádnou částí sezony na betonech cítí, že svou bilanci může ještě vylepšit a absolvuje také závěrečný antukový turnaj v sezoně v rakouském Kitzbühlu, na kterém se mu prozatím příliš nedařilo. V roce 2014 vypadl v osmifinále a o rok později už v prvním kole.

Čtyřiadvacetiletý český tenista si po dvou čtvrtfinálových účastech z posledních dvou týdnů přeje na své výkony přinejmenším navázat. Jako sedmý nasazený má ale před sebou hodně náročný úkol. V prvním kole ho čeká domácí Yannick Hanfmann, člen druhé stovky světa, který však minulý týden v Gstaadu došel senzačně až do finále. V případném osmifinále pak vítěz zápasu mezi Philippem Kohlschreiberem, vítězem turnaje z roku 2015, a Facundo Bagnisem.

Rakouský turnaj je součástí kalendáře ATP od roku 1990, pouze v roce 2010 se v Kitzbühlu hrál podnik Challenger Tour, který se však od sezony 2011 opět přerodil v turnaj ATP. Jediným českým vítězem je ze sezony 1991 Karel Nováček, jenž si tehdy poradil se Švédem Magnusem Gustafssonem a vylepšil svůj výsledek z předchozího roku, kdy prohrál ve finále. 

Generali Open v Kitzbühlu, jehož dotace je ve výši 482 tisíc eur, vyhrál v minulé sezoně Ital Paolo Lorenzi, který ani letos v pavouku nechybí a náleží mu pozice třetího nasazeného za Uruguaycem Pablem Cuevasem a krajanem Fabiem Fogninim, který minulý týden slavil trofej v Gstaadu. Čtvrtým nasazeným je Francouz Gilles Simon, potenciální soupeř Veselého ve čtvrtfinále.