Olympiáda bez hvězd? Tenisté do Ria nechtějí

- Daniel Kubelka

Olympijské hry, to je pro každého sportovce vrchol kariéry. Že tomu tak není vždy, to dokazují výroky a především činy některých elitních tenistů dva měsíce před začátkem letních olympijských her v brazilském Riu.

Nick Kyrgios, Bernard Tomic, Dominic Thiem, John Isner a Feliciano Lopez. Ti všichni už avizovali, že se jich turnaj pod pěti olympijskými kruhy týkat nebude. Zatímco první dva jmenovaní Australané tak činí na základě neshod s národním olympijským výborem (o případu Kyrgiose jsme Vás již dříve informovali na webu Tenisového světa), zbývající trojice upřednostnila před bojem o cenné kovy z her 31. letní olympiády hon za body do světového žebříčku ATP. A jak se zdá, právě to je hlavní příčinou, proč elitní hráči nejeví velký zájem o výlet do Brazílie. Za účast na olympiádě, stejně jako v Davis Cupu, se totiž žádné body do žebříčku nepřidělují!

Výčet absentujících hvězd však výše uvedenou pěticí ani zdaleka nekončí. Ve městě proslaveném karnevalem či sochou Ježíše Spasitele se neobjeví ani Kevin Anderson. Jihoafričan o hlavní sportovní událost tohoto roku sice zájem má, nedostatečný počet startů v Davis Cupu mu to neumožňuje.

Novak Djoković a Andy Murray, aktuálně dva nejlepší hráči na světě a finalisté právě skončeného Roland Garros se naštěstí pro pořadatele her své účasti nehodlají vzdát. Nicméně, jak již oba dříve uvedli, ještě než se do Brazílie vydají, mají v úmyslu poradit se se svými lékařskými týmy. Jihoamerickou zemi již několik měsíců sužuje tropický vir Zika a ačkoliv se zdá, že v posledních týdnech ztrácí na síle, obavy sportovců o své zdraví jsou i nadále na místě.

Především Murray se k tématu účasti na olympiádě v poslední době několikrát vyjádřil. „Nemám strach, ale abych byl upřímný, mluví o tom (viru Zika) v poslední době skoro každý. Proberu to s lékaři a pak učiním konečné rozhodnutí. Samozřejmě že mám v plánu na olympiádu jet, ale potřebuji co nejvíc informací, abych se rozhodl správně,“ uvedl britský tenista, že nad zdravotními riziky přemýšlí.

Co však světová dvojka nechápe, to je neúčast některých svých soupeřů v Riu jen proto, že se za výsledky v olympiském turnaji nepřidělují body do světového žebříčku. „Jedu do Ria vyhrát medaili, získávat body není v takovém turnaji důležité,“ uvedl Brit svou hlavní motivaci pro olympijský turnaj a pokračoval. „Byl to pro mě tehdy (v roce 2012) opravdu úžasný týden. Nechápu, proč někteří hráči nechtějí na olympiádě startovat,“ zopakoval loňský vítěz Davisova poháru nepochopení absence svých rivalů. „V Davisově poháru se body za výsledky rovněž neudělují a to si myslím, že je zcela v pořádku. Někdy prostě jsou jiné důvody, proč tenis hrajete,“ projevil Murray ve svých slovech respekt k olympijské myšlence.