Životní úspěch teprve přijde, doufá finalistka Prague Open Muchová. Pomáhá jí Kodeš

- David Soumar

České finále. Pro diváky hlavní lákadlo celého turnaje Advatage Cars Prague Open by Zenova. Že se ve skvělém světle ukázala Markéta Vondroušová, v to všichni přítomní doufali a tak trochu to i od domácí hvězdičky čekali. V jejím stínu by ale rozhodně neměl zůstat schovaný výkon druhé finalistky – neméně talentované Karolíny Muchové. Na Štvanici si dokráčela pro první finále na takto velkém turnaji a míří ještě výš. „Snad je to jen můj dosud největší úspěch. Životní snad ještě přijde,“ směje se hráčka, která už ovládla dva turnaje na okruhu ITF nebo Pardubickou juniorku.

Na kurtu je až nezvykle klidná. Zbytečné výlevy emocí, to u Karolíny Muchové rozhodně neuvidíte.  „Snažím se ty negativní emoce držet v sobě a být pozitivní. Nechci zbytečně plýtvat energií,“ vysvětluje. 

Vyrovnanou povahu doplňuje velmi pestrou hrou. Kraťas střídá čop nebo lob.„Možná dost měním rytmus, je to trochu pestřejší z mé strany. Je to nepříjemné pro soupeřky.“ Vondroušová její styl už před společným soubojem přirovnávala k mužskému tenisu. Muchová ale ani se svou rozmanitou škálou úderů na rozjetou Vondroušovou nestačila. 

Skončit těsně pod vrcholem, nikoho zrovna nepotěší. Karolína Muchová se ale na finálový souboj s Markétou Vondroušovou dívá s nadhledem. Porážka 5:7, 1:6 od osmnáctileté komety zamrzí, celkově ale má Muchová zas sebou povedený týden. „Pozitivní je, že jsem došla až do finále. V něm jsem dělala hodně chyb. Bylo hodně velké teplo. Maky hrála pěkně, držela to víc ve výměnách,“ hodnotí Muchová největší finále své kariéry. 

„Užila jsem se to. Pak jsem se fyzicky trochu trápila, bylo to znát v těch delších výměnách,“ připouští, že v delších výměnách měla navrch Vondroušová. Pořád byla ale nedělní prohra jen drobnou kaňkou na jinak perfektním týdnu. „Je to velký úspěch. Doufám, že životní úspěch ještě přijde,“ krotí velké emoce hráčka, která se v žebříčku WTA před turnajem nacházel na 337. místě. Nyní si polepší o víc jak 60 míst. 

NEJDŘÍV HÁZENÁ, PAK VÝHRA NA PARDUBICKÉ JUNIORCE

Cestu za jedním takovým životním úspěchem je však pořádně dlouhá a trnitá. Muchová se od malička jevila jako talent na různé sporty. Tenis jasnou volbou nebyl, nakonec však zvítězil. „K tenisu mě přivedl taťka. Dělala jsem hodně sportů dohromady. Tenis jsem si vybrala až potom. Tam jsem měla nejvíc úspěchů. Hrála jsem házenou, doplňkově jsem se věnovala závodu akvabel, dělala gymnastiku…“

Že byl tenis správnou volbou, se začalo záhy projevovat. Muchová patřila v mládežnických kategoriích mezi nejlepší hráčky v ročníku. Punc talentované bojovnice potvrdila na juniorském MČR – v roce 2014 ovládla Pardubickou juniorku. „Ten rok jsem byla hodně zraněná. V té době byla pro mě Pardubická juniorka jediný velký turnaj – takže logicky i největší úspěch té doby.“

Do bojů na největším českém juniorském turnaji vstupovala s velkou psychickou vzpruhou v podobě prvního vavřínu z turnaje ITF. „Na turnaj do Michalovců jsme původně ani neměla jet, jelikož jsem byla zraněná. Už mě tam ale zapsali. Byla jsem hodně uvolněná a vyhrála jsem to,“ usmívá se 20letá hráčka. 

Pak už následovaly seniorské turnaje a posun směrem vzhůru. „Nabrala jsem první body, šlo to nahoru i žebříčkově. Loni už jsem měla nejlepší žebříček vůbec,“ říká Muchová a připouští, že její vzestup lehce přibrzdilo zranění: „Zdraví úplně nedrželo. Dohrála jsem turnaje v Německu a pak přišla pauza kvůli zranění ruky.“ Za loňskou sezonou se přesto ohlíží ráda. „Loni to bylo zlomové, Hrála jsem finále v Německu a i kvalifikaci na US Open.“ 

Po dalších úspěších jde odhodlaně i letos. Finále na Štvanici je rozhodně jedním z nich. „Uhrála jsem nějaké body, to mě posune zase o něco výš.“ Zápasy Muchové na dvorcích I. ČLTK bedlivě sledoval i Jan Kodeš, který rozšířil její tým. „Určitě mi pomohou ty jeho zkušenosti. Před zápasem vždy omrkne hráčky a poradí,“ říká hráčka, kterou donedávna trénoval Pavel Šnobel, bývalý 154. hráč žebříčku ATP. Jeho ale na pozici hlavního trenéra vystřídal Emil Miške. 

Ten může být spokojený. Pod jeho rukama kvete další tenisová hvězda. Muchovou dál uvidíme na turnajích v Německu, bezprostředně po úspěšném turnaji ale následuje zasloužené volno. „Doléčit menší zranění, co jsem tady měla. Potom budu hrát v Německu šedesátku kvalifikaci,“ uzavírá sympatická naděje českého tenisu.  

 

That was fun!!?? #advantagecarspragueopen #functionaltennis

Příspěvek sdílený Karolína Muchová (@karolinamuchova),Čec 29, 2017 v 10:05 PDT

V semifinále turnaje Advantage Cars Prague Open se Muchová prezentovala i jedním velmi povedeným úderem.