Advantage Cars Prague Open by Zenova: Pavlásek neztratil set ani s Kolářem, Vondroušová se trápila ve třech setech

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY: Čtvrtfinálové bitvy v soutěžích mužů a žen byly hlavní náplní pátečního programu na Advantage Cars Prague Open by Zenova na pražské Štvanici. V mužské části turnaje se do semifinále dostal Adam Pavlásek, který v českém souboji přehrál Zdeňka Koláře. Mezi ženami měla Markéta Vondroušová problémy s hráčkou třetí stovky žebříčku, nakonec ale semifinále vybojovala. Denisa Allertová nezaváhala s Kalininovou, Karolína Muchová na úvod dne pokořila Ukrajinku Jastremskou a vybojovala druhé letošní semifinále. Páteční program narušil déšť, který na hodinu a půl přerušil okolo dvanácté hodiny probíhající zápasy.

Ženy

Vondroušová ve čtvrtfinále poprvé ztratila set, Škamlovou přesto udolala
Markéta Vondroušová si v Praze zahraje mezi čtyřmi nejlepšími tenistkami dvouhry. První nasazená ve čtvrtfinále porazila Chantal Škamlovou, kterou zdolala 6:3, 3:6, 6:3. O finále si Vondroušová zahraje s Denisou Allertovou.

Česká talentová hráčka získala první brejk ve druhé hře, o ten však hned přišla. Ve čtvrtém gemu osmnáctiletá tenistka měla tři šance na prolomení servisu Slovenky, podání jí dokázala vzít až o dvě hry později. Ve druhé sadě domácí tenistka prohrávala 1:5, za tohoto stavu sice vzala soupeřce podání, na obrat v setu to ovšem nestačilo.

Závěrečné dějství začalo jako to první, tedy brejkem ve druhé hře pro Vondroušovou. Škamlová si tento servis dokázala vybojovat zpátky v pátém gemu, v osmé hře však favoritka zasadila rozhodující brejk, který jí posunul do semifinále.

Muchová se probojovala do semifinále
Podruhé v této sezoně se dvacetiletá Karolína Muchová dostala na turnaji ITF až do semifinále. Po pětadvacítce v Middelburgu toho dosáhla na osmdesátce v Praze, kde v souboji divokých karet přehrála Ukrajinku Dajanu Jastremskou 7:6(3), 6:1.

Utkání to pro ni nebylo jednoduché, hned své první podání totiž prohrála a v prvním setu prohrávala už 1:4. Dokázala se ovšem z problémů dostat a z míry ji nevyvedla ani dešťová přestávka za stavu 4:5, která na necelou hodinu a půl poslala hráčky z kurtu.

Po návratu Muchová podržela podání, srovnala na 5:5 a následně dovedla úvodní set do tiebreaku, který vyhrála 7:3. Druhý set pak byl plně v režii české hráčky, která si vítězstvím zajistila návrat do třetí světové stovky.

Allertová nadělila kanára a snadno postoupila do semifinále
Denisa Allertová si na turnaji ITF v Praze zahraje v semifinále. Česká tenistka ve čtvrtfinálovém zápase neztrácela příliš času s Angelinou Kalininovou, kterou porazila za necelou hodinku hry 6:0, 6:3.

Allertová v úvodním setu ani jednou nečelila brejkbolu soupeřky, naopak získala tři brejky. Všechna podání protihráčky získala po druhé využité brejkbolové příležitosti. Také do druhého dějství vstoupila favoritka výborně, ve druhém gemu Kalininové vzala znovu podání. Následně jí však darovala brejkbol, který nedokázala odvrátit. Okamžitým rebrejkem se však aktuálně stá hráčka žebříčku dostala o brejk napřed a jelikož si tenistky do konce zápasu již neztratily ani jednou servis, může se domácí hráčka těšit na semifinále. V něm se utká s Markétou Vondroušovou.

Allertová s Krejsovou byly kousek od vyřazení třetího nejvýše nasazeného páru
Denisa Allertová s Petrou Krejsovou obdrželi pro podnik v Praze divokou kartu do čtyřhřy, kde skončili těsně před branami finále. V semifinálovém duelu tato dvojice prohrála s třetím nejvýše nasazeným duem Buzarnescuová, Fominová 6:1, 6:7 (1), 10:12.

Zarycká byla po fantastickém obratu míček od postupu do finále deblu
Anastasia Zarycká se společně s Anastasiií Pribylovou do finále čtyřhry v Praze nepodívají. Česko-ruská dvojice v semifinále čtyřhry nestačila na pár Potapová, Jastremská, se kterým prohrála 0:6, 6:3, 10:12. Zarycká s Pribylovou v utkání prohrávaly již 0:6, 0:2, přesto nakonec druhou sadu ovládly 6:3. V super tiebreaku se nejprve dostaly do stavu 3:9, který parádně obrátily na 10:9 a měly mečbol, přesto třemi ztracenými fiftýny v řadě o finále přišly.

Muži

Pavlásek postoupil a si zahraje čtvrté semifinále v sezoně
První nasazený Adam Pavlásek si na turnaji Advantage Cars Prague Open by Zenova zahraje v semifinále! V ryze českém čtvrtfinále dokázal porazit svého krajana Zdeňka Koláře 6:2, 7:6 (5), který sice v druhém setu odolával výraznému tlaku soupeře a dokázal odvrátit hned pět mečbolů, ale na ten šestý už byl krátký.

Pavlásek měl zápas plně pod kontrolou až nepříjemné hodinu a půl trvající pauze kvůli dešti, která přišla za stavu 6:2, 3:1 pro favorita utkání. Jednička turnaje po návratu na kurt šla na podání, ale Kolář dokázal prorazit servis svého soupeře a dostat se zpět do hry. Pavlásek sice hned vzápětí opět odskočil do výhody jednoho brejku, ale následné vedení 5:2 nevyužil. Kolář po odvrácení mečbolu v deváté hře zvládl rebrejk a když ve dvanáctém gemu odvrátil další dva mečboly soupeře, tak si vynutil tiebreak.

Ve zkrácené hře to byl ale Pavlásek, kdo od úvodu diktoval tempo hry. Kolářovi se sice podařilo odvrátit ještě další dva mečboly Pavláska, ale na v pořadí šestý už nestačil. Pavlásek si tak po turnajích v Ostravě, Popradu a Poznani zahraje ve svém čtvrtém letošním semifinále. Na postup do finále prozatím nedosáhl.

Šátral ve čtyřhře zdolal Koláře

Jan Šátral společně s Tristanem-Samuelem Weissbornem postoupili na challengerovém turnaji v Praze do finále. Česko-rakouská dvojice v semifinále porazila debl Zdeněk Kolář, Grzegorz Panfil 7:6 (5), 6:2. V prvním setu se diváci brejku nedočkali, dva setboly v závěrečném gemu nevyužil pár Kolář, Panfil. Ve zkrácené hře bylo toto nenasazené duo o minibrejk dopředu, když vedlo 4:2, k zisku setu to však dotáhnout nedokázalo. Druhá sada se rozhodla až v její druhé polovině, kdy v šesté gemu vítězové získali první brejk v zápase, na který navázali o dvě hry později. V boji o celkový titul se tato dvojice střetne s deblem Kretschmer, Mies.

Kopřiva se Staňkem byli tři míčky od vítězství nad nejvýše nasazeným deblem

Vít Kopřiva společně s Robinem Staňkem v Praze nezvládli semifinálový duel ve čtyřhře, když prohráli s nejvýše nasazeným párem Kretschmer, Mies. Česká dvojice v prvním setu ztratila podání v páté hře, jednalo se o vůbec jediný brejk celé sady. Ve druhém dějství domácí duo získalo brejk v šestém a osmém gemu a zajistilo si tak vítěznou sadu v poměru 6:2. V super tiebreaku Kopřiva se Staňkem prohrávali 1:4, aby otočili na 6:5. Od tohoto okamžiku však hned třikrát při vlastním podání ztratili fiftýn a do finále se tak nepodívali.

Čtvrtfinále dvouhry žen
Dajana Jastremská (UKR) - KAROLÍNA MUCHOVÁ 6:7(3), 1:6
DENISA ALLERTOVÁ [3] - Angelina Kalininová (UKR) 6:0,  6:3
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ [1] - Chantal Škamlová (SVK) 6:3, 3:6, 6:3
Amra Sadikovičová (SUI) - Camilla Rosatellová (ITA) 6:7 (4), 7:6 (8), 2:6

Semifinále čtyřhry žen
Potapovová (RUS), Jastremská (UKR) - Pribylovová (RUS), ZARYCKÁ 6:0, 3:6, 12:10
Buzarnescuová (ROU), Fominová (UKR)[3] - ALLERTOVÁ, KREJSOVÁ 1:6, 7:6 (1), 12:10

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Yannick Maden (GER, 197.) - Roman Safjullin (RUS, 400.) 6:4, 2:6, 6:4
ADAM PAVLÁSEK (127.)[1] - ZDENĚK KOLÁŘ (226.) 6:2, 7:6(5)
Andrej Martin (SVK, 215.)[4] - Tobias Kamke (GER, 165.)[7] 6:3, 2:6, 6:1
Jurij Rodionov (AUT, 806.) - Joao Domingues (POR, 195.)[9] 4:6, 2:6

Semifinále čtyřhry mužů
KOLÁŘ, Panfil (POL) - ŠÁTRAL, Weissborn (AUT) 6:7 (5), 2:6
Kretschmer, Mies (GER)[1] - KOPŘIVA, STANĚK 6:4, 2:6, 10:7

Advantage Cars Prague Open by Zenova den po dni:

27.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Vondroušová i Allertová slaví postup do čtvrtfinále, Krejsová nestačila na Škamlovou

26.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Hradecká vypadla s Jastremskou, Krejsová s Allertovou postupují

25.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Vondroušová hladce postupuje, osmifinále si zahrají i Pavlásek či Kolář

24.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Zarycká prošla do finále kvalifikace, Jaloviec dovolil Podlešákovi jediný gem

23.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Gengel si hlavní soutěž nezahraje. Úvod kvalifikace zvládlo pět Češek

22.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Gengel prošel do finále kvalifikace, Vocel s Minářem končí