Advantage Cars Prague Open by Zenova: Vondroušová i Allertová slaví postup do čtvrtfinále, Krejsová nestačila na Škamlovou

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY: Kombinovaný turnaj Advantage Cars Prague Open by Zenova se přehoupl přes svou polovinu. Postup do čtvrtfinále si v průběhu čtvrtečního dne zajistily Markéta Vondroušová, Denisa Allertová i Karolína Muchová. S turnajem se loučí Petra Krejsová, která nestačila na Slovenku Škamlovou, a také Miriam Kolodziejová. Mezi muži neuspěl Dominik Kellovský, který nestačil na favorizovaného Portugalce Dominguese. Českým mužům se ale dařilo v deblu.

Muži

Kellovský v Praze dohrál
Po vyřazení Srba Tepavace se Dominik Kellovský v osmifinále pražského challengeru o další překvapení nepostaral. Český hráč tentokrát vyzval Portugalce Joaa Dominguese, který je v hlavním městě devátým nasazeným, a uhrál s ním pouze čtyři gemy. Zápas skončil výsledkem dvakrát 2:6.

V prvním setu držel domácí tenista krok úvodní čtyři gemy. Za stavu 2:2 pak v páté hře Kellovský poprvé ztratil servis a situace se opakovala i o dva gemy později. Hned v první hře druhého dějství sice Čech odvrátil tři brejkboly, maratonský gem ale pro sebe nakonec přeci jen nezískal. Domingues si získaný brejk střežil jako oko v hlavě, na podání působil suverénním dojmem, v páté hře navíc na příjmu opět bodoval a došel si i ve druhém setu pro vítězství 6:2.

Staněk s Kopřivou si v Praze zahrají semifinále čtyřhry
Po Zdeňku Kolářovi má turnaj Advantage Cars Prague Open by Zenova další dva české semifinalisty. Duo Robin Staněk, Vít Kopřiva otočilo zápas s italsko-francouzskou dvojicí Motti, Robert, s níž prohrálo první set jasně 2:6. Ten druhý už ale ovládli stejným poměrem Češi, aby následně dominovali i v rozhodujícím supertiebreaku. V tom povolili zkušenějším soupeřům jen tři uhrané body.

Ženy

Vondroušová prošla do čtvrtfinále
Nasazená jednička turnaje Advantage Cars Prague Open by Zenova, Markéta Vondroušová, postupuje do čtvrtfinále. Osmnáctiletý velký talent českého tenisu porazil ve čtvrtečním osmifinálovém zápase Rusku Komardinovovou po setech 6:1, 6:2. Výsledek vypadá poměrně jednoznačně, nicméně obě tenistky strávily na kurtu bezmála hodinu a půl. 

Vondroušová nevstoupila do utkání ideálně, když hned v úvodním gemu ztratila podání, avšak poté předvedla šňůru šesti gemů v řadě a ujala se vedení v zápase. Druhý set nabídl o poznání vyrovnanější partii. Česká tenistka vedla 2:0, avšak Komradinovová rychle srovnala stav. Vondroušové se poté podařilo svou soupeřku dvakrát brejknout a dovedla utkání do vítězného konce. Ve čtvrtfinále narazí nasazená jednička na Slovenku Škamlovou, přemožitelku Petry Krejsové.

Do čtvrtfinále postupuje také Allertová
Další čtvrtfinalistkou je Denisa Allertová, která v osmifinálovém duelu poradila s Caglou Buyukakcayovou z Turecka, kterou porazila po setech 7:5, 6:2. V divokém prvním setu česká tenistka nedokázala za stavu 5:4 dopodávat, a tak musela o zisk první sady ještě bojovat. Ve dvanáctém gemu nejdříve neproměnila hned tři setboly, avšak ten čtvrtý již ano.

Na začátku druhého setu byly k vidění hned čtyři brejky v řadě. Od stavu 2:2 už však získávala gemy pouze Allertová, která si tak po hodině a půl zajistila postup do čtvrtfinále, ve kterém narazí na Ukrajinku Kalininovou.

Krejsová nestačila na Škamlovou
Petra Krejsová se bohužel do čtvrtfinále turnaje Advantage Cars Prague Open by Zenova nepodívá. Sedmadvacetiletá tenistka nestačila v dopoledním zápase na Slovenku Chantal Škamlovou, které podlehla ve dvou setech. Krejsová tahala v obou setech za kratší konec provazu a nedařilo se jí především na servisu. Celkem přišla o své podání čtyřikrát, kdežto Slovenka povolila své soupeřce jediný brejkbol. Krejsová jej za stavu 1:0 ve druhém setu využít nedokázala, což Škamlovou nakoplo a i druhý set dotáhla do vítězného konce.

Muchová je po odstoupení Hogenkampové ve čtvrtfinále
První čtvrtfinalistkou turnaje Advantage Cars Prague Open se stala ještě před začátkem čtvrtečního programu Češka Karolína Muchová. Tenistka startující na divokou kartu se měla střetnout v odpoledních hodinách s nasazenou dvojkou Nizozemkou Hogenkampovou, avšak ta z turnaje odstoupila. V boji o účast v semifinále narazí česká tenistka na Ukrajinku Jastremskou.

Kolodziejová další favoritku nezdolala
Po včerejším vítězství nad krajankou Malečkovou nastoupila Miriam Kolodziejová na turnaji v Praze k osmifinálovému utkání proti další papírové favoritce. Tou byla tentokrát ukrajinská kvalifikantka Anhelina Kalininová, 207. hráčka světa, která svou roli splnila. Českou tenistku startující v hlavním městě na divokou kartu smetla 6:3 a 6:1.

Videa po čtyřhrách

Osmifinále dvouhry - ženy

PETRA KREJSOVÁ (223.) - Chantal Škamlová (SVK, 257.) 2:6, 2:6
Amra Sadikovicová (SUI, 280.) - Ulrikke Eikeriová (NOR, 288.) [Q] 6:3, 7:6 (9)
Camilla Rosatellová (ITA, 266.) - Irina Chromačevovová (RUS, 122.) [4] 7:6 (10), 7:5
DENISA ALLERTOVÁ (100.) [3] - Cagla Buyukakcayová (TUR, 158.) 7:5, 6:2
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (74.) [1] - Anastasija Komardinová (RUS, 205.) 6:1, 6:2
Dajana Jastremská (UKR, 285.) [WC] - Sofya Žuková (RUS, 196.) 6:4, 6:1
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (357.) [WC] - Anhelina Kalininová (UKR, 207.) [Q] 3:6, 1:6
KAROLÍNA MUCHOVÁ (337.) [WC] - Richel Hogenkampová (NWED, 94.) [2] - postup bez boje

Čtvrtfinále čtyřhry - ženy

Suková (USA), VAŇKOVÁ - Buzamescuová, Fominová (ROU, UKR) [3] 5:7, 2:6
Jakupovičová, Sadikovicová (SLO/SUI) [4] - Anas. Pribylovová, ZARYCKÁ 2:6, 6:2, 11:13
ALLERTOVÁ, KREJSOVÁ [WC] - KRAMPEROVÁ, VONDROUŠOVÁ 6:2, 2:6, 10:6
Rainová, Šapatavová (IND/GEO) - Potapovovová, Jastremská (RUS/UKR) 0:6, 1:6

Osmifinále dvouhry mužů

Juan Ignacio Galarza (ARG, 490.) - Tobias Kamke (GER, 165.) [7] 0:6, 3:6
Jurij Rodionov (AUT, 806.) [WC] - Enrique Lopéz-Peréz (ESP, 274.) 6:4, 6:3
Andrej Martin (SVK, 215.) [4] - Jeremy Jahn (GER, 223.) 7:5, 2:6, 6:4
DOMINIK KELLOVSKÝ (676.) [WC] - Joao Domingues (POR, 195.) [9] 2:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry mužů

KOLÁŘ, Panfil (POL) - MICHNEV, ŠAFRÁNEK 6:3, 7:6 (4) 
Kretschmer, Mies (oba GER) - Vega Hernandéz, Zampieri (ESP/BRA) 6:4, 6:4
Motti, Robert (ITA/FRA) - KOPŘIVA, STANĚK 6:2, 2:6, 3:10

Advantage Cars Prague Open by Zenova den po dni:

26.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Hradecká vypadla s Jastremskou, Krejsová s Allertovou postupují

25.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Vondroušová hladce postupuje, osmifinále si zahrají i Pavlásek či Kolář

24.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Zarycká prošla do finále kvalifikace, Jaloviec dovolil Podlešákovi jediný gem

23.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Gengel si hlavní soutěž nezahraje. Úvod kvalifikace zvládlo pět Češek

22.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Gengel prošel do finále kvalifikace, Vocel s Minářem končí