Djokovič po deseti letech vypadne z TOP 4! Přijde kvůli zranění o US Open?

- Jan Havlovic

Novak Djokovič nezažívá vůbec povedenou sezónu. Srb se postupně propadává žebříčkem níže a níže a stále čeká v tomto kalendářním roce na větší úspěch. V příštím vydání žebříčku ATP navíc poprvé po deseti letech vypadne z nejlepší světové čtyřky. Tenistu pocházejícího z Bělehradu navíc i nadále trápí bolesti v loktu, kvůli kterým je ohrožena také jeho účast na zářijovém US Open.

Wimbledon, 2007. Tehdy byl Djokovič naposledy mimo světovou čtyřku. Od té doby získal věhlasné renomé a dvanáct grandslamových titulů. Doba se mění a zpackaná Djokovičova letošní sezóna si vybírá svou daň. Srb se tak v novém vydání žebříčku ATP objeví poprvé po deseti letech mimo TOP 4. Na čtvrtém místě ho nahradí Švýcar Stan Wawrinka.

Djokovič má však momentálně úplně jiné starosti. Už bezmála rok a půl laboruje se zraněným loktem, který srbskou sportovní superstar při hře limituje. Ze stejného důvodu musel vzdát ve Wimbledonu čtvrtfinálové utkání proti Tomáši Berdychovi. Jeho bolesti se však především v průběhu turnaje v All England Clubu zhoršily a Nole zjistil, že tohle už nemůže jen tak přecházet.

„Tyto problémy má už rok a půl. Nole ale dokázal bolest díky různým léčbám a výborné fyzické kondici potlačit,“ prozrazuje okolnosti Djokovičovo zranění Zdeslav Milinkovič, zkušený chirurg a dlouholetý přítel aktuální světové čtyřky. Dle jeho slov byl velmi rád, když jeho pacient utkání proti Berdychovi vzdal, neboť na něm viděl, že chvílemi překračoval hranici bolesti.

„Novak odehrál s tímto zraněním mnoho zápasů a na loktu má kostní modřinu,“ prozradil Milinkovič v rozhovoru pro stránky Zurnal.rs. „Novak bude potřebovat 6 až 12 týdnů na odpočinek,“ řekl srbský chirurg. To by znamenalo, že dvanáctinásobný grandslamový vítěz přijde o celou americkou šňůru turnajů včetně US Open, kde by měl za pět týdnů obhajovat ve Flushing Meadows titul.

Nabízí se i varianta, že by Djokovič oželel zbytek celé letošní sezóny a vrátil se na tenisové dvorce až na začátku nového kalendářního roku. Tento model praktikovali v minulosti Roger Federer a Rafael Nadal a všichni víme, jak skvělé výkony nyní předvádějí...