Nadal v Hamburku hrát nebude. Pořadatelé neuspěli ani s obřím startovným

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal je na profesionálním okruhu žádaným zbožím, ale ne vše a každého si lze koupit za peníze. Nyní to ví i organizátoři turnaje ATP World Tour 500 v německém Hamburku, kde druhý hráč světa hrát nebude ani za velmi vysoké startovné.

Antukový German Open toužil po velké hvězdě. Před přesunem hráčů na zámořské betony se v Hamburku pokusili zlákat Rafaela Nadala k účasti na turnaji, ale s nabídkou divoké karty neuspěli. Španěla nezviklala ani částka, kterou si pořadatelé připravili jako startovné.

Podnik, jehož dotace činí 1,5 milionu eur, byl připraven zaplatit Nadalovi, vítězi místního titulu z let 2008 a 2015, až 500 000 eur za to, že se stane hlavní hvězdou nadcházejícího turnaje. Avšak Nadal se rozhodl raději odpočívat a připravovat se na přesun na tvrdý povrch.

Vyplatil by se Hamburku krok se zaplacením velkého startovného jednomu hráči? Dozajista ano. Při pohledu na los hlavní soutěže je totiž hned jasné, proč po Nadalovi tolik toužili.

Nejvýše nasazeným hráčem je totiž Albert Ramos-Vinolas, až 24. tenista světa. Dvojkou turnaje je pak Pablo Cuevas, jemuž náleží 29. příčka na žebříčku ATP. Žádný hráč z první desítky, dokonce ani z první dvacítky. To je pro German Open obrovské zklamání.

O mnoho lepší to sice nebylo ani loni, kdy nejvýše nasazeným byl domácí Philipp Kohlschreiber. Ale domácí pořadatelé získali pro turnaj alespoň vycházející hvězdu Alexandera Zvereva, současného jedenáctého hráče světa.

Jenže propad oproti letům předchozím, kdy zde startovali hráči první a druhé světové desítky, pokračuje. A stále více je turnaj, který nabízí nejen vysoké prize money, ale pro vítěze do žebříčku i 500 bodů, možností pro hráče z nižších pater žebříčku, jak si polepšit.

To je dobrá zpráva pro ně, horší ale už pro pořadatele.