Matteková-Sandsová po operaci zahájila rehabilitaci. Její návrat je prozatím v nedohlednu

- Jan Vojkůvka

Světová deblová jednička Bethanie Matteková-Sandsová zahájila po operaci pravého kolene zdlouhavou rehabilitaci, na jejímž konci by se měla navrátit do tenisového kolotoče na okruhu WTA. Kdy však k jejímu návratu dojde, je prozatím pouze ve hvězdách...

Dvaatřicetiletá Matteková-Sandsová prodělala po svém wimbledonském zranění operaci pravého kolene, při které jí lékaři museli spravit přetržený čéškový vaz. Po úspěšně zvládnutém zákroku se přistoupilo k rehabilitaci za pomoci elektroterapie a chladové terapie.

Americká tenistka se zranila během utkání druhého kola Wimbledonu proti Soraně Cirsteaové, kdy během jednoho z náběhů na síť podklouzla, přiklekla si a koleno zátěž nevydrželo. Okamžitě po dopadu bylo jasné, že zranění bude vážnějšího charakteru, když se Matteková snažila dovolat pomoci.

Její kamarádka a deblová partnerka Lucie Šafářová, která celou situaci sledovala v slzách, později vypověděla na tiskové konferenci, že čéška Mattekové byla mimo koleno.

Američanka podstupuje rehabilitaci v New Yorku v Hospital for Special Surgery. Jakmile bude možnost, plánuje přesun do Pennsylvanie, kde by ráda ve své léčbě pokračovala až do zdárného uzdravení. Kdy však k tomu dojde, je prozatím nejisté. „Je příliš brzy k odhadům,“ prozradil jeden z členů jejího týmu.

„Přála bych si, abych to věděla,“ podotýká v rozhovoru pro Sports Illustrated deblová jednička. „Příští týden bych měla mluvit se svým lékařem, který mi snad prozradí, jak si myslí, že se to uzdravuje,“ doufá Američanka. „Ale se zraněním, jaké jsem utrpěla, se nehýbe několik týdnů,“ dodává.

Zda bude muset Matteková-Sandsová předčasně ukončit letošní sezonu, ještě není jisté. Prakticky jistá je však absence na domácím grandslamu ve Flushing Meadows, kde společně s Lucií Šafářovou měly obhajovat loňský titul.

„Určitě bude trvat tak měsíc a půl, než budu moci koleno nějak víc ohnout,“ upozorňuje. „Ale dobrou zprávou je, že to budu moci brzy lehce rozhýbávat, což mi dodá sílu do další práce. Už teď mám pocit, že mám před sebou skvělý rehabilitační program.“

Ač zatím neví, kdy bude moci opět věnovat svůj čas tenisu, s tréninkem nezahálí a prozatím posiluje alespoň horní část těla.

 

Hello upper body training ???? #Rehab #FeetUp @shauntfitness ? biceps for @mirzasaniar @assaultairbike

Příspěvek sdílený BeTHaniE MATTeK-SaNDS (@matteksands),Čec 20, 2017 v 12:56 PDT

Matteková-Sandsová vybojovala po boku Lucie Šafářové v této sezoně grandslamové tituly v Melbourne a Paříži a přidala další trofej z amerického Charlestonu. Do své sbírky přidala také triumf z Brisbane, kde hrála se Saniou Mirzaovou.