Nastase za urážky a rasismus vyfasoval suspendaci i tučnou pokutu

- Jan Vojkůvka

Rumunský fedcupový kapitán Ilie Nastase zná svůj trest za prohřešky, jichž se v dubnu během souboje Rumunska s Velkou Británií dopustil. Mezinárodní tenisová federace (ITF) mu za jeho chování udělila čtyřletý trest, během něhož nesmí vykonávat žádnou oficiální funkci v týmových soutěžích ani na podnicích, které zastřešuje právě ITF.

Bývalá světová jednička kromě čtyřletého zákazu vykonávání oficiálních funkcí nebude také v průběhu následujících dvou let akreditován na žádný z turnajů ITF Pro Circuit, stejně tak k žádnému utkání Davis Cupu a Fed Cupu. Nastase musí rovněž zaplatit pokutu ve výši 10 000 amerických dolarů.

Trest se nevztahuje na grandslamové turnaje a podniky ATP a WTA, jelikož nenáleží pod jurisdikci ITF.

Sedmdesátiletý Nastase se v dubnu dopustil hned několika činů, které mu při vyšetřování ITF uškodilo. Kromě urážek rozhodčího při utkání Rumunska s Velkou Británií také slovně napadl britskou tenistku Johannu Kontaovou a její kapitánku Anne Keothavongovou.

Obě označil za zku*vené dě*ky, načež umpirového rozhodčího označil za kre*éna. Za svou tirádu byl vyveden ze stadionu.

Během inkriminovaného víkendu se nepříliš vhodnými komentáři vyjádřil také k těhotenství Sereny Williamsové. ITF ve svém prohlášení uvedla, že tyto komentáře měly rasistický nádech. K horšímu bylo Nastasemu také připsáno sexuální obtěžování Keothavongové, k níž měl během tiskové konference před začátkem fedcupového utkání nepříliš vhodné poznámky a ptal se na číslo jejího hotelového pokoje.

Nastase se hájil tím, že jeho slova byla myšlena jako vtip, což ale vyšetřovatelé ITF neuznali. Rumunská legenda, která je svým provokativním a nevybíravým chováním proslulá, má nyní tři týdny na případné odvolání.