Každý týden hraji dva turnaje, usmívá se Herbert, jeden z nejlepších deblistů světa

- Radek Štohl

Když se řekne jméno Pierre-Hugues Herbert, každému se ihned vybaví výborný hráč čtyřhry, který společně s Nicolasem Mahutem získal dva grandslamové tituly. Francouzský tenista se ovšem kromě debla snaží co nejčastěji nastupovat i ve dvouhře, v níž dosud tolik úspěchů nezažil. V rozhovoru pro atpworldtour.com se šestadvacetiletý hráč rozpovídal o tom, jak náročné je zvládat vystoupení v obou soutěžích, ale také o tom, jaké má další plány v singlu.

Herbert se ve čtyřhře objevil v minulosti na druhém místě světa a celkově získal devět titulů, včetně čtyř z turnajů Masters. Ve dvouhře mu aktuálně patří dvaasedmdesátá pozice. Tu by chtěl ale v následujících měsících vylepšit.

„Skloubit singl i debl není vůbec jednoduché, naopak velmi náročné. Každý týden v podstatě hraji dva turnaje, které si musím pečlivě vybrat, protože to není snadné," prozradil Francouz pro web atpworldtour.com

Tento týden se šestadvacetiletý tenista účastní pouze dvouhry v Newportu, kde se představuje poprvé v kariéře. Čtvrtý nasazený měl v úvodním kole volno a tak si v hlavní soutěži zahrál až ve středu, kdy odvrátil jedenáct z patnácti brejkbolů, aby následně Španěla Adriana Menendeza-Maceirase zdolal 7:5, 2:6, 6:3.

„Chtěl jsem si prodloužit letošní travnatou část sezóny. Patřím mezi hráče, kteří preferují útočný styl, takže mi tento povrch přirostl k srdci," popisuje hráč, který se letos v únoru ocitl na osmašedesátém místě světa, tedy nejvyšší příčce dosavadní kariéry.

Bývalý devátý junior světa slyšel na zdejší podnik dobré reference od deblového parťáka Nicolase Mahuta. „Říkal mi, že je to tu skvělé. Hraje se tu na speciálním travnatém povrchu a to vám to tu řekne naprosto každý."

Mahut, vítěz tohoto turnaje z roku 2013, se letošní akce zúčastnit nemohl, jeho nejlepší kamarád Julien Benneteau se totiž o tomto víkendu žení. Většinou však tradiční deblová dvojice objíždí stejné podniky a minimálně dva měsíce dopředu si plánuje, kde se představí. Největší problém vždy nastane, když se debata stáhne na žebříčkové postavení v singlu

„Pokaždé musíme obětovat čtyřhru kvůli dvouhře. V mém věku v ní totiž mám velké cíle. Pokud se účastním debla, tak do toho dávám úplně vše a snažím se, abychom dosáhli na vítězství. Singl je ovšem mojí prioritou....Domnívám se, že toho můžu dokázat mnohem více a tak se budu snažit vylepšit ranking. Velice rád bych se dostal do TOP 50. Kdo ví, jestli se budu v budoucnosti zlepšovat, možná se mi naskytne příležitost, aby se ze mě stal lepší hráč," nemá pochyb o svých budoucích prioritách.

V pátek se bude snažit tento tenista proklouznout do druhého semifinále v letošním roce, v cestě mu bude ovšem stát Bjorn Fratangelo. Největšího úspěchu ve dvouhře se dočkal na turnaji ve Winston-Salem, kde ve finále podlehl Kevinu Andresonovi.

„Amerika je velmi krásná země a má tam snad všechno. Pokaždé si to tady užívám a tento týden se budu pokoušet o ještě lepší výsledek," zakončuje tenista, který na grandslamech došel ve dvouhře nejdále do třetího kola.