ITF zveřejnila návrh nového formátu týmových soutěží. Finále na jednom místě se o rok odkládá

- Radek Štohl

Vedení ITF ve čtvrtek představilo, jak by měly vypadat chystané změny v Davis Cupu a Fed Cupu. Největším zásahem má být v mužské týmové soutěži změna, která chystá upravit zápasy na dva vítězné sety. Připravované společné finále se začne hrát nejdříve od roku 2019. O schválení nového systému se bude hlasovat ve Vietnamu čtvrtého srpna.

Pokud členské země tuto variantu odhlasují, začne tento balíček reforem platit již od příští sezóny. Čeho by se měly nejzásadnější novinky dotknout? 

- Davis Cup: Zápasy dvouhry se budou hrát na dva vítězné sety, v případném třetím dějství rozhodne o vítězi tiebreak. Dosud se utkání hrála na tři vítězné sady, v případném pátém dějství musel jeden z hráčů od stavu 6:6 vyhrát o dva gemy.

- Davis Cup: Zápasy se i nadále budou hrát ve třech dnech, utkání čtyřhry budou stejně jako dosud na programu v sobotu v nezměněném formátu.

- Davis Cup: Nový formát se zaměří také na tzv. "zápasy o nic". Pokud bude čtvrtý duel tím rozhodujícím a bude se hrát na tři sety, nebo potrvá minimálně devadesát minut, páté utkání se již neuskuteční. Pokud "zápas o nic" dospěje do třetího setu, proběhne tiebreak.

- Finalisté Davis Cupu i Fed Cupu budou mít v prvním kole následujícího ročníku výhodu domácího prostředí.

Jednou z novinek mělo být i finále obou soutěží na jednom místě. Před necelým měsícem se odsouhlasilo, že touto destinací se stane Ženeva, která by hostila tuto akci již v příští sezóně. Vedení ITF však v poslední době pozorně naslouchalo všem zpětným reakcím a i z tohoto důvodu se rozhodlo, že celou akci minimálně o rok odloží.

„Slíbili jsme, že přineseme změnu a to se také děje pomocí všech chystaných návrhů. Toto rozhodnutí ukazuje, že nejednáme pouze jednostranně a pracujeme se všemi zainteresovanými na tom, abychom pro tenis našli to nejlepší řešení," vyjádřil se k celé záležitosti pro web itftennis.com prezident ITF David Haggerty.

Poslední výrazná novinka, o které se hodlá v dalších dnech debatovat, je rozšíření týmů v úvodním kole Fed Cupu. V současné době se této soutěže účastní osm států, podobně jako v Davis Cupu by mohlo do úvodních bojů nově zasáhnout šestnáct národních celků. O tom, zda chystané novinky budou odsouhlaseny, se dozvíme čtvrtého srpna, kdy ve Vietnamu budou členské země o novém formátu hlasovat.