Šafářová za epickou výměnu v Birminghamu získala ocenění úder měsíce

- Radek Štohl

Lucie Šafářová se může pyšnit nejlepším úderem měsíce června. Česká tenistka obdržela toto ocenění za parádní ukončení výměny, které odehrála v Birminghamu proti Darje Gavrilovové. Celkově tato úchvatná rozehra nabídla divákům na tamním podniku šestadvacet úderů. Šafářová za sebou nechala i Caroline Wozniackou či Petru Kvitovou.

Aktuálně dvaačtyřicátá hráčka dvouhry se ve druhé polovině června zúčastnila podniku v Birminghamu, kde si postupně poradila s Dominikou Cibulkovou, Naomi Osakaovou, aby ve čtvrtfinále narazila na Darju Gavrilovovou. Šafářová proti Australance prohrála úvodní set v tiebreaku 4:7. Druhou sadu však ovládla zkušenější hráčka 6:3 a v závěrečném dějství se opětovně konala zkrácená hra.

V té za stavu 1:0 podávala tenistka pocházející z Moskvy. Tenistky ze sebe ve druhé výměně tiebreaku musely vyškrábat absolutní maximum. Údery od základní lajny střídaly náběhy na síť, zkrácené míče i skvěle umístěné loby. Ke konci výměny se Gavrilovová odhodlala ke kraťasu, protihráčka však balónek doběhla, zahrála křížem za síť, aby poté vše ukončila bekhendovým volejem na druhou stranu kurtu.

Šafářová i její soupeřka se po šestadvaceti úderech a úplném vypětí sil dostaly doslova do kolen, zatímco fanoušci jim za tuto nádhernou podívanou aplaudovali ve stoje. Češka nakonec tento tiebreak vyhrála 7:5, v semifinále však proti Petře Kvitové za stavu 1:6, 0:1 utkání skrečovala. I přesto si za čtvrtfinálový duel vysloužila ocenění nejlepší úder měsíce.

Výsledky hlasování 

1. LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - 70%
2. Caroline Wozniacká - 11%
3. Simona Halepová - 10%
4. Petra Krejsová - 5% 
5. Petra Kvitová - 4%

Vítězky této ankety v letošním roce

Leden - Agnieszka Radwaňská
Únor - Angelique Kerberová
Březen - Caroline Wozniacká
Duben - Kristina Mladenovicová
Květen - Venus Williamsová
Červen - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ