Češi na Roland Garros 2016: Muži trápili favority, ženy zůstaly za očekáváním

- Petr Šístek

Tomáš Berdych se ani při své devětačtyřicáté účasti na grandslamu vytoužené trofeje nedočká, když skončil ve čtvrtfinále na raketě světové jedničky Novaka Djokoviče. Nabízí se otázka, zda dlouhodobá česká jednička, která je aktuálně bez trenéra, může někdy na kýžený titul dosáhnout, ale celkově je nutno hodnotit jeho letošní pařížské vystoupení jako úspěšné.

Zatímco vloni se Berdych po úspěšném Australian Open na grandslamech spíše trápil, letos na Roland Garros po výhrách nad snazšími soupeři v úvodních dvou kolech zvládl těžké zápasy s antukáři Cuevasem i Ferrerem po velmi působivých výkonech. Ve čtvrtfinále sice již nestačil na pozdějšího šampiona Novaka Djokoviče, ale odehrál s ním o poznání vyrovnanější zápas, než kupříkladu talentovaný Dominic Thiem v následném semifinále.

Jiří Veselý v 1. kole s Rajeevem Ramem potvrdil roli favorita, ale následně s nenasazeným Nicolásem Almagrem nepředvedl výkon podle svých představ a po hladké prohře ve třech setech se s turnajem rozloučil. Lukáš Rosol do Paříže přijel po velmi povedeném turnaji v Ženevě, kde v semifinále trápil Stana Wawrinku. Los si s oběma zalaškoval, když je svedl proti sobě i v úvodním zápase druhého grandslamu sezony. Český tenista dokázal navázat na velmi dobrý výkon ze Švýcarska, a nad obhájcem titulu vedl 2:1 na sety. Utkání sice do vítězného konce dovést nedokázal, ale i přesto, že poprvé od US Open 2014 skončil hned v 1. kole grandslamového turnaje, zanechal v Paříži velmi dobrý dojem.

Fanoušky po celém světě svými výkony nepřestává udivovat Radek Štěpánek. Český veterán se dokázal projít náročnou tříkolovou kvalifikací i na druhém grandslamu letošní sezony a v sedmatřiceti letech se stal nejstarším tenistou v hlavní soutěži Roland Garros od roku 1980. Los byl ale ke karvinskému rodákovi velmi krutý, když mu hned v prvním kole přisoudil druhého nasazeného Andyho Murrayho. Štěpánek dokázal dostat pozdějšího finalistu na pokraj vyřazení, vedl 2:0 na sety, byl dva míče od vítězství, ale nakonec padl poměrem 5:7 v páté sadě. I přesto se ale na jeho adresu snesla chvála ze všech stran.

Adam Pavlásek si i přes nezdar ve finálovém kole kvalifikace French Open jako šťastný poražený poprvé v kariéře zahrál v hlavní soutěži grandslamového turnaje. Díky tomu se poprvé od Wimbledonu 2014 v hlavní soutěži představilo pět českých tenistů ve dvouhře. Rodák z Bílovce dokázal příležitosti náležitě využít a poté, co s Robertem Carballesem-Baenou zvládl první pětisetový zápas v životě, si připsal první výhru na turnaji nejvyšší kategorie v kariéře. V 2. kole sice nestačil na domácího Jeremyho Chardyho, ale i tak bylo pro něj pařížské vystoupení velkým úspěchem a snad i odrazovým můstkem do vyšších pater žebříčku.

Petra Kvitová odehrála první grandslam pod vedením nového kouče Františka Čermáka. V úvodním kole vyšla vítězně z tuhého boje s Dankou Koviničovou, v kole druhém s přehledem postoupila přes Tchajwanku Hsieh, ale poté se s turnajem rozloučila dvěma utrženými kanáry se Shelby Rogersovou a na další grandslamový úspěch si bude muset počkat minimálně do Wimbledonu.

S nečekaně dobře hrající Američankou v prvním zápase padla i Karolína Plíšková, která tak i přes dobré výkony na ostatních turnajích stále čeká na překonání 3. kola na grandslamovém turnaji. V dosud nepoznané roli loňské finalistky se na turnaji představila Lucie Šafářová. Ta zvládla první dva zápasy ve velkém stylu, když soupeřkám celkem povolila pouhých šest gemů, ale v 3. kole nedokázala navázat na nedávné pražské finále a po vyrovnaném boji nestačila na Samanthu Stosurovou.

Stejně jako pro Kláru Koukalovou bude asi do konce kariéry noční můrou US Open, pro Barboru Strýcovou se až dosud jednal start v Paříži téměř jistému konci v úvodním kole. Tentokrát se ale čerstvá třicátnice dokázala nepříznivé historické bilanci vzepřít a poprvé po dvanácti letech dokázala vyhrát zápas na Roland Garros, když v úvodním kole přehrála úspěšnou kvalifikantku Lucii Hradeckou. Povzbuzena touto výhrou přehrála i Polonu Hercogovou a ve třetím kole srdnatě vzdorovala druhé nasazené Agnieszce Radwańské, které sebrala set.

Zklamáním skončilo letošní French Open pro Denisu Allertovou, která se vracela po vleklých zdravotních problémech. S Japonkou Naraovou získala první set, ale ve třetí sadě byla za stavu 0:2 nucena skrečovat a poprvé v životě tak nevyšla vítězně z úvodního kola grandslamového turnaje.

Na těžký los doplatila v dobré formě hrající Kateřina Siniaková, jež po triumfu v Trnavě zvládla náročnou kvalifikaci a v úvodním kole hlavní soutěže po třísetové bitvě padla s Carlou Suarezovou-Navarrovou. Dosavadních špatných výsledků Brazilky Pereiraové nedokázala využít poslední česká zástupkyně ve dvouhře Kristýna Plíšková, která se s turnajem rozloučila po nervy drásající bitvě a prohře 7:9 v rozhodujícím třetím setu.

Zajímavé výkony, které si zaslouží pozornost, předvedli čeští tenisté i ve čtyřhře. Radek Štěpánek odehrál první společný turnaj s Nenadem Zimonjičem a bez ztráty setu došli do osmifinále. V něm proti legendárním bratrům Bryanovým předváděli skvělý tenis, ale poté, co v tiebreaku druhé sady nevyužili mečbol, utkání nakonec ztratili.

Jiří Veselý s Albertem Ramosem v úvodním kole podávali na výhru s domácími Julienem Benneteauem a Edouardem Rogerem-Vasselinem, kteří nakonec došli až do čtvrtfinále, v němž nejtěsnějším možným rozdílem 7:9 v tiebreaku třetího setu podlehli pozdějším šampionům Felicianu a Marcu Lopezovým. Veselý s Ramosem ale situaci nezvládli, utkání prohráli v tiebreaku a s turnajem se rozloučili již po prvním zápase. To Lukáš Rosol po boku Ričardase Berankise vypjaté úvodní kolo proti Demolinerovi s Draganjou zvládl, ale v dalším kole byli nad jejich síly desátí nasazení Treat Huey a Max Mirnyj.

V ženské čtyřhře se o obrovskou senzaci postaraly Barbora KrejčíkováKateřinou Siniakovou, když v osmifinále vyřadily světové jedničky Martinu Hingisovou a Saniu Mirzaovou. Ve čtvrtfinále pak přehrály další český pár Andreu HlaváčkovouLucií Hradeckou, které do této fáze dokráčely bez ztráty setu, ale poté již nestačily na ruskou dvojici Makarovová, Vesninová.

Lucie Šafářová s Bethanie Mattekovou-Sandsovou nezvládly roli obhájkyň titulu a s turnajem se rozloučily již v úvodním kole, když nestačily na ve skvělé formě hrající Kiki Bertensovou, jejíž partnerkou byla Johanna Larssonová. Tento pár mimo jiné následně vyřadil i sestry Williamsovy. Barbora Strýcová s Michaelou Krajicekovou v prvním zápase přehrály dvanácté nasazené Saru Erraniovou a Lauru Arruabarenovou, ale v dalším kole podlehly německé dvojici Siegemundová, Friedsamová.

Cenný úspěch ve smíšené čtyřhře zaznamenala Andrea Hlaváčková s Edouardem Rogerem-Vasselinem. Bez ztráty setu došli až do semifinále, když ve čtvrtfinále vyřadili i nasazené jedničky Jamieho Murrayho s Chao-ťing Čanovou, v něm ale byli nad jejich síly pozdější šampioni Leander Paes a Martina Hingisová.

V turnajích juniorů a juniorek nejdále došla Markéta Vondroušová, jíž v 3. kole přemohla nasazená jednička Pervušinová. O obrovský úspěch se ale postaral ve čtyřhře chlapců Patrik Rikl, který dokázal po boku Izraelce Yšaia Oliela celý turnaj vyhrát a zaznamenal tak nejcennější titul své dosavadní kariéry.

Přestože ve dvouhrách přešel přes 3. kolo jediný český zástupce, díky úspěchům ve čtyřhře můžeme z českého pohledu hodnotit právě skončené Roland Garros jako úspěšné. Budeme zvědaví, zda se našim tenistům podaří na dosažené úspěchy navázat, či je dokonce překonat na blížícím se Wimbledonu, který započne kvalifikačními boji již za dva týdny.