Hlavním cílem pro mě nejsou výhry, překvapuje po wimbledonském tažení Kontaová

- Radek Štohl

Letošní Wimbledon sice před několika dny již skončil, dozvuky z postupu Johanny Kontaové do semifinále však stále neutichají. Britská hráčka se díky skvělému úspěchu stala ve své zemi středem pozornosti a lidé ji nyní daleko více poznávají. Kontaovou dokonce zastavují na ulicích, aby ji poděkovali za výborné výkony na nejslavnějším turnaji světa. Mnoho z nich navíc šestadvacetileté tenistce řeklo, že tímto výsledkem inspirovala jejich děti.

V minulosti se tenistka pocházející ze Sydney dostala na třetím majoru sezóny maximálně do druhého kola, to však vylepšila nedávným postupem mezi čtyři nejlepší tenistky, kde nestačila až na zkušenou Venus Williamsovou 2:6, 4:6.

Právě tento výrazný úspěch pomohl Kontaové se poprvé v kariéře probojovat na čtvrtou pozici světa, sama hráčka však ví, že na mnoha aspektech své hry musí ještě pořádně zapracovat.

„Stále je tu hodně věcí, ve kterých se musím zlepšit,“ uvádí držitelka tři singlových titulů pro bbc.com. „Zajisté se to týká fyzické připravenosti, na kurtu bych chtěla být silnější a lépe se pohybovat. Ve všech oblastech hry můžu být ještě lepší," pokračuje sympatická hráčka.

„Mým hlavním cílem nejsou výhry, nebo žebříčkové umístění. Pouze mě to všechno ujišťuje o tom, že dokážu ze sebe dostat absolutně to nejlepší. Můžu jen doufat, že mi to i nadále bude přinášet kvalitní výsledky,“ uvádí svojí filozofii tenistka, která se v minulém roce stala první Britkou od roku 1984, která se objevila v TOP 10.

Její čtvrtfinálový duel proti Simoně Halepové sledovalo na BBC sedm milionů čtyři sta tisíc diváků, zatímco další miliony se dívaly na tento zápas v jiných zemích. „Jedná se pro mě o obrovský kompliment a také je to brilantní zpráva pro tenis. Je skvělé, že se lidé o tento sport tak zajímají a že v té chvíli prožívaly ty momenty se mnou. Za celou tu velkou podporu se cítím neskutečně šťastná, dodová mi to mnoho sil do další práce," neskrývá nadšení čtvrtfinalistka olympijských her z uplynulé sezóny..

„Na ulicích mě lidí nyní o mnoho více poznávají a gratulují k celému úspěchu. Hodně z nich mi již řeklo, že jsem inspirovala jejich děti," vypráví příjemné zážitky.

Johanna Kontaová se do tenisového kolotoče vrací na začátku srpna, kdy se koná Rogers Cup v Torontu. Krátce na to začíná poslední grandslam sezóny, na kterém si v minulých dvou letech shodně připsala osmifinále.

Zároveň se také těší, že v příštím roce bude znovu reprezentovat Velkou Británii ve Fed Cupu. „Pro sportovce snad neexistuje snad větší pocta, než že můžete reprentovat svoji zemi, zvláště v týmové soutěži. Zajisté bych velice ráda v ní dlouho pokračovala," zakončuje hráčka, která letos získala titul ze Sydney a Miami.