ATP

Návrat do starých časů. Federer s Nadalem svedou boj o světovou jedničku

- Radek Štohl

Roger Federer a Rafael Nadal se opět porvou o tenisový trůn! Dva velmi zkušení tenisté si v letošní sezóně mezi sebe rozdělili všechny dosavadní grandslamy a kromě turnaje v Římě si rovněž rozebrali trofeje z podniků Masters. Federer do konce roku neobhajuje žádné body, Nadal pouhých 370. Urve jeden z nich první příčku, nebo se vzpamatuje někdo z dvojice Murray, Djokovič?

Zdá se to být až neuvěřitelné, ale skutečně tomu tak je. Před téměř devíti lety sesadil španělský tenista po dlouhém dobývání svého dlouhověkého rivala z pozice světové jedničky. V době, kdy s oblíbenou dvojicí téměř již nikdo v tomhle ohledu nyní nepočítal, se stáří známí budou opětovně ucházet o nejvyšší post žebříčku.

Švýcar se díky wimbledonskému triumfu a především díky povedené první čtvrtině sezóny dostal na dostřel prvnímu místu. Aktuálně se nachází na třetí příčce a na prvního Andy Murrayho ztrácí 1 205 bodů. Do konce roku ovšem neobhajuje již jediný bod, zatímco Murray za skvostnou druhou polovinu minulé sezóny musí získat minimálně 5460 bodů, aby se mu žádný nestrhl.

Nadal sice odehrál v druhé části uplynulého ročníku několik turnajů, na nich se mu však příliš nedařilo a tak do konce kalendářního roku bude obhajovat pouhých 370 bodíků. Právě Roger Federer ztrácí na svého tradičního soupeře 920 bodů a tak se dá očekávat, že právě mezi těmito dvěma borci se strhne ještě pořádně velká bitva.

Federerovi hraje do karet statistika, která uvádí, že tenista, který od roku 2003 vyhrál Wimbledon, zakončil sezónu jako světová jednička. Pokud by se tomu tak uskutečnilo, tak by se poté stal nejstarším hráčem, jenž na této pozici kdy stanul. Současný rekord drží Andre Aggasi, ten se ocitl na tomto místě ve třiatřiceti letech.

ATP Ranking

1. Andy Murray 7 750 bodů - obhajuje  5 460 bodů

2. Rafael Nadal 7 465 bodů -  obhajuje    370 bodů

3. Roger Federer 6545 bodů - obhajuje        0 bodů

4. Novak Djokovič 6325 bodů - obhajuje  2 740 bodů