Startuje olomoucký ITS Cup! Nasazenou jedničkou Kr. Plíšková. Představí se i Allertová s Hradeckou

- Filip Lefenda

/LOS TURNAJE V ČLÁNKU/ V úterý v hanácké metropoli odstartuje domácí antukový podnik kategorie ITF s dotací 80 tisíc amerických dolarů. Devátý ročník olomouckého ITS Cupu letos přivábil zajímavá jména. V areálu sportovního centra OMEGA bude roli nejvýše nasazené hráčky plnit sestra světové jedničky Kristýna Plíšková. Těšit se lze i na další fedcupovou reprezentantku Denisu Allertovou či stříbrnou olympijskou medailistku Lucii Hradeckou. Právě za přítomnosti českých hvězd se v pondělí ještě před startem akce uskutečnila tisková konference.

Té se účastnili také ředitel turnaje Libor Němeček a manažer Vlastimil Fiala. Jako první se chopila slova Lucie Hradecká, která své úspěchy sbírá především v deblu, v tom ale startovat nebude. „Vždy jsem měla ráda české turnaje. Naštěstí jsem měla místo v kalendáři a rozhodla jsem se, že si chci zahrát opět v singlu,“ přiznala dvaatřicetiletá Češka a pokračovala.

„Turnaje s takovou dotací se v Česku jen tak nevidí, všechny hráčky jsou za něj rády. Loni jsem byla přihlášená, ale bohužel jsem nebyla fit. Slyšela jsem, že si to zde všichni pochvalují, o to více se těším,“ líčila své pocity majitelky jednadvaceti deblových trofejí z okruhu WTA.

„Kombinovat debl a singl je hodně náročné. Myslím, že nejdůležitější je, aby byl člověk zdravý,“ pokračovala Hradecká. „Nahoru se derou mladé hráčky a ty starší nechtějí končit, stále hrají výborně. Je to i tím, že se v těchto letech o tenistky více pečuje, a tak mají větší výdrž,“ vysvětlila Češka.

Denisa Allertová si v Olomouci před třemi lety z pozice nenasazené hráčky zahrála finále. Uspět bude chtít i letos. „Tlaky na mou osobu jsou občas docela velké, ale myslím, že to zatím zvládám docela dobře. Bohužel jsem vypadla kvůli zraněním a nemocem ze stovky, což mě trochu zabrzdilo, ale je to sport,“ řekla Češka s odhodláním vrátit se na vyšší příčky.

Ta se bude muset přeorientovat z wimbledonské trávy zpět na pomalejší antuku. „Uvidíme, jak se s tím poperu, ale snad to zvládnu,“ doufá čtyřiadvacetiletá tenistka, které v žebříčku dvouhry aktuálně patří 106. pozice.

Na úvod hlavní soutěže ji čeká Rumunka Serbanová, úspěšná kvalifikantka. „V prvním zápase jsem favoritkou, ale soupeřka se rozehrála v kvalifikaci a určitě mě tak nečeká nic jednoduchého. Budu muset hrát poctivě a snažit se bojovat o každý míč,“ vyhlíží protivnici Allertová, kterou bude v hledišti podporovat nejbližší kamarádka.

Na závěr si vzala slovo Kristýna Plíšková, dvojče nové světové jedničky Karolíny. „Srovnávání se sestrou už se zlepšilo, lidé už nás rozeznávají více. Sem tam se ještě stane, že si nás někdo splete, ale už je to lepší. Její pozici jedničky už jsme mohly oslavit, takže jsme byly rády,“ zmínila pětadvacetiletá Češka, kterou na úvod čeká rovněž hráčka z kvalifikace – Američanka Santamariaová.

„Myslím, že jsem se po mém vzestupu žebříčkem moc nezměnila,“ míní jednačtyřicátá tenistka žebříčku WTA. „Letos jsem hrála i na Spartě, kde se mi vedlo dobře. Doufám, že na to naváži i zde,“ vzpomněla si na finálovou účast v turnaji J&T Banka Prague Open. V boji o titul tehdy podlehla Němce Barthelové.

Většinu svého času tráví Plíšková, asi jako každá vrcholová tenistka, v zahraničí. „Bydliště mám nyní ve Švýcarsku, snažím se trénovat hlavně tam. Stále jsem ale hodně i v Česku, kde mám rodinu či kondičního trenéra,“ vysvětlila.

Sama přiznává, že má na největších akcích občas strach. „S holkama docela často řešíme teroristické útoky. Třeba v Paříži či Londýně jsem raději ani nechodila z hotelů. Ptala jsem se dopředu a všichni mě ujišťovali, že Wimbledon bude tak střežený, že se nic stát nemůže,“ přiznala, že se necítila úplně bezpečně ani nedávno v britské metropoli.

Los 1. kola turnaje ITS Cup 2017

Dvouhra
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (1) – Sabrina Santamariaová (USA, Q)
Giulia Gattová-Monticoneová (ITA) – KAROLÍNA MUCHOVÁ
GABRIELA PANTŮČKOVÁ – Anastasia Pribylovová (RUS, WC)
VENDULA ŽOVINCOVÁ (Q) – Rebecca Petersonová (SWE, 6)
DENISA ALLERTOVÁ (3) – Raluca Georgiana Serbanová (ROU, Q)
Katarzyna Kawaová (POL) – Anna Morginová (RUS)
ANASTASIA ZARYCKÁ (SE) – Viktoria Kamenská (RUS)
ANNA SISKOVÁ (WC) – LUCIE HRADECKÁ (5)
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 8) – Maria-Teresa Torrová-Florová (ESP)
Nina Potočniková (SLO, Q) – JESIKA MALEČKOVÁ
Michaela Hončová (SVK) – MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (WC)
Jessica Pieriová (ITA) – Dalila Jakupovičová (SLO, 4)
Amandine Hesseová (FRA, 7) – Ulrikke Eikeriová (NOR)
Bernarda Peraová (USA) – Marie Benoitová (BEL, WC)
Laura Schaederová (GER) – Melanie Stokkeová (NOR)
Victoria Rodriguezová (MEX) – Richel Hogenkampová (NED, 2)

Čtyřhra
Jakupovičová (SLO), Marozavaová (BLR, 1) – Königová (AUT), Schaederová (GER)
KAREISOVÁ, Kollárová (SVK, WC) – Hesseová (FRA), Rodriguezová (MEX)
Korašviliová (UKR), Marfutinová (RUS, 4) – BŘEČKOVÁ, ŠUMOVÁ (WC)
Mijačiková (CRO), Potočniková (SLO) – Munteanová (FRA), ZARYCKÁ
Laineová (FIN), Santamariaová (USA) – Anas. Pribylovová, Anna Pribylovová (obě RUS)
Hogenkampová (NED), MUCHOVÁ – Morginová (RUS), Tinjičová (BIH, 3)
KLADIVOVÁ, SISKOVÁ (WC) – Benoitová (BEL), Eikeriová (NOR)
Hončová (SVK), Serbanová (ROU) – Kawaová (POL), Takahataová (JPN, 2)


Galerie