Pořád tomu nemůžu uvěřit, byla to vzrušující jízda, radoval se Federer po osmém wimbledonském titulu

- Jan Vojkůvka

Když pojedenácté v kariéře předstupoval „Maestro“ Roger Federer před zaplněný centrální dvorec v All England Clubu k finálovému utkání Wimbledonu, ani sám nemohl tušit, že za pouhých 103 minut vybojuje svůj osmý titul z londýnské trávy. Svou suverenitu z celého turnaje si ale přenesl i do souboje o trofej a bez ztráty setu byl opět korunován králem.

„Znamená to pro mě opravdu hodně,“ radoval se Federer po zisku svého devatenáctého grandslamového titulu v rozhovoru pro BBC. „Je kouzelné vyhrát turnaj bez ztráty setu a držet tuhle úžasnou trofej v ruce. Pořád tomu nemůžu uvěřit.“

Cesta za osmým wimbledonským titulem byla v podání Rogera Federera suverénní. Svou pouť zahájil už v generálce na turnaji v německém Halle, kde bez ztráty setu získal první travnatou trofej v sezoně. A své výkony ještě více vyšperkoval ve Wimbledonu, kde prodloužil svou šňůru zápasů bez ztráty sady na dvanáct střetnutí. Finálovým vítězstvím nad Chorvatem Marinem Čiličem v poměru 6:3, 6:1, 6:4 jen podtrhl svou famózní formu.

„Už jsem si ani nemyslel, že bych mohl dosáhnout takového úspěchu. Nebyl jsem si jistý, jestli se po loňském roce ještě někdy podívám do finále, obzvlášť po těžkých porážkách s Novakem v letech 2014 a 2015,“ připomněl Federer na tiskové konferenci dvě finálové bitvy se Srbem Djokovičem, s nímž prohrál v roce 2014 po pětisetové bitvě a o rok později prohrál ve čtyřech setech.

„Ale pořád jsem věřil a když si věříte, můžete dosáhnout ve svém životě velkých věcí. A teď jsem tady s osmým titulem. Je to fantastické,“ zářil Švýcar.

V uplynulé sezoně přitom pětatřicetiletý tenista laboroval se svým zdravím. Během února musel podstoupit operaci kolene a posléze si po porážce v semifinále Wimbledon vzal půlroční pauzu kvůli problémům se zády. Vrátil se však ve velkém stylu, vyhrál Australian Open či turnaje Masters v Indian Wells a Miami. A odvážně se rozhodl k další pauze a vynechání antukové části sezony, aby se dokázal připravit na vrchol ve Wimbledonu.

„Asi bych si měl vzít zase přestávku, když to tak funguje,“ vtipkoval po vítězném finále na dvorci. „Základem všeho je, že jsem zase zdravý, což znamená mnohem víc než trofeje a vítězství. Nemůžu tomu věřit, je toho na mě příliš,“ podotkl vážněji na tiskové konferenci.

„"Musel jsem udělat těžká rozhodnutí. Nejet na French Open, ale když se ohlédnu zpět, tak nikomu nemůžu s jistotou říct: Udělejte to taky a vyhrajete Wimbledon,“ upozorňuje Švýcar. „Každý potřebuje něco jiného a já sám nevěděl, co to se mnou udělá. Ale musel jsem si vzít pauzu, protože to moje tělo potřebovalo. A v mém případě to funguje skvěle,“ odtušil.

Mnozí ho před letošním rokem odepisovali. Nevěřili, že se dokáže vrátit v takové formě, v níž by mohl konkurovat Djokovičovi, Murraymu nebo Nadalovi. Federer však dokázal, že věk je pouze číslo. Získal dva grandslamové tituly a posbíral další tři menší trofeje. Prohrál jen dva zápasy a hned 31 jich vyhrál.

„Ani nevím, co mi pomáhá, abych byl pořád takhle nahoře. Miluji tenhle sport. Pomáhá mi můj úžasný tým i moje žena, která je mou největší fanynkou. Je úžasná,“ usmíval se Federer. „Pořád miluji ten pocit, když hraji velké zápasy. Wimbledon bude vždy můj nejoblíbenější turnaj. Hráli tu moji hrdinové, kvůli nimž jsem se stal lepším hráčem.“

Pro Federera však sezona ani zdaleka nekončí. Čekají ho další vrcholy včetně US Open či Turnaje mistrů, kam se jako druhý v pořadí kvalifikoval. Přesto svůj hlavní cíl, jemuž podřídil svou přípravu, splnil. „Jsem neskutečně šťastný. Byla to dlouhá, ale vzrušující jízda. Někdy to sice bylo těžké, ale tak to má být. Nemohl jsem čekat, že se stanu wimbledonským šampionem, ale teď se nemohu dočkat, až si to budu vychutnávat a užívat,“ dodal.