Šafránek před ziskem prvního challengerového titulu nervozitu necítil. Věří, že nahoru půjde i v singlu

- Filip Lefenda, David Schlegel

Václav Šafránek na severu Evropy zabodoval. Na antuce ve švédském Bastadu vybojoval po boku Turka Altuny třiadvacetiletý Čech svůj první challengerový titul, když ve finále zdolali oba jmenovaní indické duo Balaji, Prašant po setech 6:1 a 6:4. Jak Šafránek v rozhovoru pro Tenisový svět přiznal, s deblovým parťákem se dali dohromady až pár dní před startem vítězného turnaje. Čech dosud sbíral tituly "pouze" na okruhu ITF, z celkových třinácti získal deset ve dvouhře. Příští týden bude obhajovat loňský triumf na domácím podniku v Brně.

Gratulujeme k prvnímu titulu z challengeru. Jak jste se s Tunou Altunou dali dohromady?
Děkuji za gratulaci. Můj deblový parťák mě kontaktoval pár dní před turnajem, jestli mám někoho na čtyřhru. S nikým jsem domluvený nebyl, a tak jsme se dohodli, že budeme hrát spolu.

Před pár týdny to Altuna s Mottim dotáhl až do finále turnaje ATP v Istanbulu, kde inkasovali dva kanáry od dvojice Jebavý, Veselý. Problesklo vám to hlavou?
O tom turnaji jsme se spolu bavili, pro něj byl životním. Asi ho mrzelo, že ve finále prohráli tak jednoznačně, ale jinak je finále na turnaji ATP neskutečným výsledkem.

Vás ve finále čekala indická dvojice Balaji, Prašant. Byl jste před zápasem nervózní? Jak probíhal?
Nervózní jsem před zápasem nebyl vůbec. Debl pro mě není prioritou, takže jsem si utkání užíval a hrál uvolněně. Zápas se pro nás od začátku vyvíjel dobře. V prvním setu jsme snad neudělali chybu a hladce vyhráli. V tom druhém začali hrát soupeři o něco lépe, ale pořád jsme měli převahu.

Asi nejtěžším utkáním ale bylo semifinále, které jste vyhráli o dva míče. Co nakonec souboj s Poláky Hurkaczem a Majchrzakem rozhodlo?
Semifinále bylo určitě nejtěžším. Proti Polákům jsme nepodali nejlepší výkon, bylo to spíše vybojované vítězství. Oni hráli uvolněně, chodili do toho, takže nebylo lehké dostat se do rytmu.

Jak vypadaly první dva zápasy?
V prvním kole jsme se hodně sehrávali, naštěstí jsme hráli proti slabším soupeřům, a tak i nepřesvědčivý výkon stačil. Ve druhém kole jsme hráli proti kvalitním singlistům. Podali jsme dobrý výkon a vyhráli dva těsné sety.

Ve dvouhře jste vypadal s kvalifikantem Arvidssonem v prvním kole. To pro vás asi bylo velké zklamání…
Singl se mi na turnaji vůbec nepovedl. Hrál jsem v pondělí hned první zápas ráno od deseti hodin. Utekl mi začátek, prohrával jsem rychle 0:4. Pak jsem se trochu zvedl, ale už to nestačilo. Ve druhém setu jsem si hned v prvním gemu prohrál servis a pak už jsem na returnu po celou sadu nedostal moc šancí.

Jak se vám v Bastadu líbilo? Jaké tam byly kurty a zázemí?
Turnaj v Bastadu byl krásný. Hraje se ve stejném areálu, v jakém se bude příští týden konat turnaj ATP 250. Určitě to byl jeden z nejhezčích challengerů, na kterých jsem hrál.

Jak jste byl předtím spokojen s výkony v Marburgu? Nenarušila vám herní rytmus tráva ve Wimbledonu?
V Marburgu jsem odehrál solidní turnaj. Zvlášť druhé kolo proti Bonzimu byl z mé strany výborný zápas. Soupeř hrál bohužel ve skvělé formě a zvládl lépe koncovku třetího setu. Myslím, že tráva můj herní rytmu narušit nemohla, protože jsem na ní hrál asi jen čtyři dny. Bylo to spíše takové zpestření.

Ve dvouhře se vám v poslední době úplně nedaří. V čem vidíte hlavní problém?
Je pravda, že moc bodů jsem v poslední době nenahrál. Nějaký problém bych ale asi nehledal. Sezóna je vždy nahoru dolů, věřím, že se to otočí.

Jaký je váš další program?
Příští týden hraji doma pětadvacítku v Brně a pak se chystám na challengery v Praze a Liberci.

Šafránkova cesta za premiérovým challengerovým titulem

Osmifinále: Altuna (TUR), ŠAFRÁNEK – Eriksson Ziverts, Friberg (oba SWE) 6:2, 2:6, 10:4
Čtvrtfinále: Altuna (TUR), ŠAFRÁNEK – Hemery, Robert (oba FRA) 7:6(4), 6:3
Semifinále: Altuna (TUR), ŠAFRÁNEK – Hurkacz, Majchrzak (oba POL) 7:6(9), 2:6, 10:8
Finále: Altuna (TUR), ŠAFRÁNEK – Balaji, Prašant (oba IND) 6:1, 6:4