ITS CUP: M. Pantůčková otočila zápas, do finále kvalifikace postoupily také Kladivová s Žovincovou

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Olomoucký ITS CUP nabídl v rámci svého nedělního programu osmičku zápasů druhého kola kvalifikace. Do pondělního finále, v němž už se bude zápolit o místenky v hlavní soutěži osmdesátitisícového turnaje, postoupily tři Češky - Magdalena Pantůčková, Aneta Kladivová a Vendula Žovincová.

Magdalena Pantůčková zdárně obrátila zápas
Začátek nedělního programu představil na kurtu sedmou nasazenou Magdalenu Pantůčkovou, na níž čekala na druhé straně sítě Francouzka Victoria Munteanová. Zápas byl pro Pantůčkovou zprvu trochu nevydařený a v prvním setu nedokázala náporu soupeřky odolat. Do druhého dějství naopak vstoupila výtečně dvěma brejky a ujala se vedení 3:0.

Jenže to byla i nadále tuhá bitva, česká tenistka o náskok přišla a od stavu 3:3 se začala tahat o každý gem. Společně s Francouzkou si vzájemně vyměnily servis a zlom přišel v deváté hře, v níž definitivně Pantůčková uskočila a dokázala druhý set dotáhnout do vítězného konce. V rozhodující sadě pak už byla jasně lepší hráčkou na kurtu a zaslouženě postoupila po setech 3:6, 6:4, 6:3.

Procházková nestačila na Mijačikovou
Na úvod nedělního programu se na dvorec postavila také Tereza Procházková, kterou čekal náročný souboj s Chorvatkou Ani Mijačikovou. Česká tenistka nedokázala na hru soupeřky najít recept a v obou setech shodně ztratila hned na začátku své podání. Po porážce 3:6, 2:6 se s kvalifikací loučí se ziskem jednoho bodu do žebříčku WTA.

Slováková schytala kanára
Neúspěšný zápas druhého kola má za sebou i Anna Slováková, jež narazila na nasazenou jedničku Ralucu Georgianu Serbanovou z Rumunska, s níž prohrála hladce 1:6, 0:6.

Kladivová si poradila s Hrabalovou
Vzájemný souboj dvou českých tenistech vyšel lépe Anetě Kladivové, která svou krajanku Kristýnu Hrabalovou porazila 6:3, 6:2, přičemž v utkání ani jednou neztratila podání a odvrátila všechny čtyři brejkboly.

Miklová v kvalifikaci končí
Devatenáctiletá Barbora Miklová si na turnaji v Olomouci finále kvalifikace nezahraje. Mladá Češka ve druhém kole držela s favorizovanou Američankou Sabrinou Santamariaovou krok jen zkraje prvního dějství. V páté hře ovšem Miklová ztratila servis, který si již do konce setu nezvládla uhrát zpět. Po sadě, kterou ovládla nasazená čtyřka kvalifikace poměrem 6:4, inkasovala Miklová v té druhé dokonce kanára.

Žovincová vyzrála na druhou nasazenou
Vendula Žovincová si na turnaji v Olomouci zahraje v pondělí o postup do hlavní soutěže. Češka na závěr nedělního programu uspěla v bitvě dvou dvacetiletých tenistek proti druhé nasazené Rusce Marii Marfutinové, kterou zdolala po setech 6:4, 6:2. Ve finále kvalifikace si loňská osmifinalistka zahraje proti krajance Magdaleně Pantůčkové.

2. kolo kvalifikace
Victoria Munteanová (FRA, 598.) - MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (536.) 6:3, 4:6, 3:6
TEREZA PROCHÁZKOVÁ (856.) - Ani Mijačiková (CRO, 602.) 3:6, 2:6
Raluca Georgiana Serbanová (ROU, 394.) - ANNA SLOVÁKOVÁ (1231.) 6:1, 6:0
Anna Pribylovová (RUS, 1004.) - Karen Barritzaová (DEN, 509.) 6:4, 4:6, 1:6
Laura Svatíková (SVK, 983.) - Nina Potočniková (SLO, 551.) 2:6, 0:6
KRISTÝNA HRABALOVÁ (-) - ANETA KLADIVOVÁ (1085.) 3:6, 2:6
Mara Marfutinová (RUS, 451.) - VENDULA ŽOVINCOVÁ (604.) 4:6, 2:6
Sabrina Santamariová (USA, 501.) - BARBORA MIKLOVÁ (762.) 6:4, 6:0

ITS CUP den po dni

15.7.2017
ITS CUP: Do druhého kvalifikačního kola v Olomouci prošlo sedm Češek