Berdych si finále Wimbledonu nezahraje, s Federerem prohrál ve třech setech

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Berdych svedl s favorizovaným Rogerem Federerem tuhou bitvu, ale své druhé wimbledonské finále nevybojoval. Po dvou ztracených sadách v tiebreaku a nevyužití dvou brejkbolů za stavu 3:2 ve třetím setu nakonec odchází poražen 0:3 na sety. Federer naopak vybojoval své jedenácté grandslamové finále a turnajem nadále prochází bez ztráty setu.

Pětadvacátý vzájemný zápas mezi Tomášem Berdychem a Rogerem Federerem nabídl téměř dvou a půl hodinovou bitvu, v níž tempo střetnutí určoval hlavně servis obou hráčů. Ač brejkbolů bylo spoustu, k brejku došlo pouze ve třech případech a oba hráči si úspěšnost prvního podání drželi okolo 65%.

První set musel rozhodnout až tiebreak, k němuž došlo poté, co Federer neudržel brejk z páté hry a v osmém gemu ztratil své podání. Klíčový okamžik přišel za stavu 3:4, když Berdych prohrál svůj servis a Federer dokázal tuto výhodu přetavit ve vítězství v úvodní sadě. I druhý set musela nakonec rozhodovat zkrácená hra, když tentokrát nedošlo k žádnému brejku. I druhý tiebreak byl v režii favorizovaného Federera, jenž vedení 5:1 přetavil nakonec ve výhru 7:4.

Ve třetím setu měl Tomáš Berdych svou velkou šanci v šestém gemu, v němž měl dva brejkboly, avšak Federer oba odvrátil esem a sám naopak v následující hře dokázal svou příležitost využít. Po ztraceném podání se Berdych nedokázal na returnu prosadit a utkání prohrál 6:7 (4), 6:7 (4), 4:6.

Federer si v utkání pomohl 53 vítěznými údery oproti jen 31 winnerům z rakety Berdycha. Nevynucených chyb zahrál Švýcar 20, jeho soupeř 19.

Utkání jsme sledovali on-line:

KONEC UTKÁNÍ! TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 4:6
Roger Federer si v desátém gemu vypracoval hned tři mečboly. První sice ještě nevyužil, ale druhý dokázal proměnit a postupuje do finále letošního Wimbledonu!

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 4:5
Berdych servíroval na udržení v zápase a svou úlohu zvládl. Nyní ho ovšem čeká ta složitější úloha, kterou je nutnost sebrat Federerovi podruhé v utkání podání.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 3:5
Federer potvrdil brejk čistou hrou, vede 5:3 a od svého jedenáctého wimbledonského finále je vzdálen už pouhý jeden gem!

BREJK! TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 3:4
Po ledové sprše z předchozí hry se Berdych v sedmém gemu dostal sám do velkých obtíží. Prohrával 0:30 a ač srovnal na 30:30, následně pustil Federera k brejkbolu, se kterým si nedokázal poradit. Po nevynucené chybě přišel o svůj servis a je na pokraji vyřazení.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 3:3
Federer se dostal na podání do obrovských problémů, když za stavu 15:40 čelil dvěma brejkbolům! Oba ale suverénně odvrátil fantastickým podáním a dvěma esy. Při shodě navíc trefil ještě jedno eso a jeden přímý bod a z velké šance Berdycha nebylo nic.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 3:2
Dvě velké chyby vytvořily na Tomáše Berdycha výrazný tlak, ale Roger Federer toho nedokázal využít. Sice se dostal k brejkbolu, avšak i kvůli špatnému odskoku míčku pouze nastřelil síť a Berdych si poté dvěma dobrými prvními servisy nakonec uhájil pátý gem.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 2:2
Čtvrtý gem třetí sady měl rychlý průběh. Federer zahájil dvěma esy, poté si na síti vynutil chybu soupeře a nakonec zahrál vítězný forhend od základní čáry. Čistá hra.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 2:1
Český tenista se za stavu 30:30 dostal pod menší tlak, ale vypořádal se s ním bravurně. Po přímém bodu ze servisu následovala výměna, při níž se Berdych vydal k síti a na vítězném voleji si dal hodně záležet.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 1:1
Berdych nezužitkoval na returnu vedení 30:0, Federer čtyřmi míčky v řadě otočil a zažehnal zkraje třetího setu možné problémy. Naopak českého tenistu může nevyužitý stav hodně mrzet.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4), 1:0
Třetí set zahájil na podání Tomáš Berdych a i přes prohranou druhou sadu v tiebreaku zůstává plně koncentrovaný. Federerovi povolil jen jeden fiftýn.

Berdych ve druhé sadě přestal chybovat, zahrál pouze 4 nevynucené chyby a naopak trefil 15 vítězných míčků. Ale Federer byl přeci jen o něco lepší a nasbíral bilanci s 19 vítěznými údery a 7 nevynucenými chybami.

SET! TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:7(4)
Zkrácenou hru druhé sady dokázal Roger Federer, i přes jedno zaváhání v podobě dvojchyby, získat na svou stranu. Po výborném začátku na returnu se dostal do vedení 5:1 a posléze 6:3. První setbol sice nevyužil, ten druhý však již ano a vyhrál 7:4. Vede tak 2:0 na sety.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 6:6
Čtyři precizní podání, čistá hra a druhý set se bude rovněž rozhodovat v tiebreaku!

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 5:6
Čistou hrou si podržel podání švýcarský favorit. Berdych nedokázal najít recept na výborně umístěný servis soupeře.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 5:5
Do mírných komplikací se dostal Tomáš Berdych, který při svém podání prohrával 15:30, ale následně třemi míčky v řadě ukončil desátou hru a nepustil Federera k možnosti vyhrát druhý set.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 4:5
Snadný gem rovněž pro Federera, který ztratil jeden fiftýn a v poklidu si doservíroval pro vedení 5:4.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 4:4
Čistou hrou si Berdych podržel podání. Federera nepustil do žádné kloudné výměny.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 3:4
Obrovskou příležitost měl v sedmém gemu český tenista! Na returnu vedl 30:0, ale po jednom nepovedeném returnu, který následovalo eso, dokázal Švýcar srovnat na 30 oba. Federer následně vybojoval gembol, ale Berdych srovnal na shodu, při níž trefil výborný return podél lajny a vypracoval si tak dokonce brejkbol. Federer však dokázal hrozbu odvrátit a následně dvěma přímými body ukončil sedmou hru.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 3:3
Svou hlavní zbraní, tedy servisem, si v šesté hře Tomáš Berdych výrazně pomohl a tentokrát žádné problémy nepřipustil. Ztratil jen jeden fiftýn a podržel si podání.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 2:3
Pátý gem přinesl i delší výměny, v nichž však Berdych zahrál dvě nevynucené chyby a nedostal Federera pod tlak. Švýcarovi se podařilo hru za stavu 40:15 zakončit přímým bodem.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 2:2
Berdych sice vedl ve čtvrtém gemu po dvou dobrých podáních 30:0, ale dostal se do velkých problémů a za stavu 30:40 čelil brejkbolu. Ač první hrozbu odvrátil, vzápětí následovala druhá. I s tou si ale poradil. V další přetahované musel Berdych hrát přes další dvě shody, než soupeře udolal a podržel si servis.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 1:2
Výborný servis ze strany Federera! Český tenista dokázal pouze dvakrát dostat míček do výměny, se ziskem jednoho fiftýnu ale příliš odporu klást nedokázal.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 1:1
Stejným skóre skončil i druhý gem. Berdych povolil Federerovi dva fiftýny na returnu, aby za stavu 30:30 trefil dva výtečné servisy.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4), 0:1
Do druhé sady vstoupil na podání Roger Federer, který si za stavu 30:0 mírně zkomplikoval svými chybami situaci a nechal srovnat na 30 oba, ale následně dvěma fiftýny v řadě uhájil servis.

Český tenista v úvodní sadě zahrál 10 vítězných úderů, ke kterým přidal 10 nevynucených chyb. Federer za první sadu nasbíral naopak 17 winnerů a jen 8 nevynucených chyb.

SET! TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:7(4)
Berdych se snažil hrát na hraně rizika a to s sebou přináší i chyby, kterých se v takových případech tenisté dopouští. Za stavu 3:4 chtěl český tenista urvat bod po prudkém forhendu podél lajny, ale trefil se jen do sítě a pustil soupeře do náskoku. Federer toho dokázal využít, podržel si své dva servisy a zvítězil 7:4.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:6
První set rozhodne tiebreak! Berdych měl šanci za stavu 15:15 být jen dva míčky od vítězství, ale příliš natáhl svůj forhend, který skončil za základní lajnou. Federer následně dvěma přímými body srovnal na 6:6.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 6:5
Vlastními chybami si servírující Berdych komplikoval situaci v jedenáctém gemu. Federer měl šanci hned dvakrát obrat českého hráče o servis, ale Berdych proti oběma brejkbolům trefil výborné první podání a gem nakonec zakončil esem.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 5:5
Federer odpovídá stejnou mincí, tedy čistou hrou. Pomohl mu zejména výborně umístěný první servis.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 5:4
Berdych si brejkem v předchozím gemu výrazně zvedl sebevědomí a bylo to poznat hned záhy, když čistou hrou podržel svůj servis. Kromě jednoho esa a jednoho přímého bodu si zapsal na konto také vítězný náběh na síť.

BREJK! TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 4:4
Český tenista se prvně prosadil na returnu, dařilo se mu vracet míčky a po dvojchybě Federera za stavu 30 oba si vypracoval svůj první brejkbol! Nevyužil ho, ale svou šanci si mohl zopakovat následně přes shodu, kdy trefil famózní křižný forhend těsně za síť. I tentokrát ale Federer hrozbu ztráty podání odvrátil, tentokrát esem. Berdych cítil svou šanci a při další shodě trefil výtězný return na tělo soupeře a vybojoval třetí brejkbol v gemu. A po dvojchybě Federera srovnal stav první sady!

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 3:4
Federer na returnu nadále řádí, Berdychovi k klidnějšímu gemu nepomohlo ani první eso v utkání. Znovu musel hrát přes shodu, tentokrát však brejkbol nepovolil a podržel si servis. Berdych se nedokáže příliš dostávat ani při svém podání k převaze ve výměnách.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 2:4
Švýcar trefoval první podání jak na běžícím pásu. Berdych sice dokázal dvakrát zreturnovat, ale Federer v jednom případě zahrál na tělo českého tenisty a přinutil ho k chybě a v druhém případě trefil okamžitě po returnu parádní stop-halfvolej. Čistou hrou potvrzuje brejk.

BREJK! TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 2:3
Další velká bitva o Berdychovo podání. Český tenista sice vedl po dvou chybách soupeře 40:15, ale poté dvakrát minul dvorec a rozhodovat musela shoda. Přes ní se Federer dostal ke svému druhému brejkbolu, jenž ještě nezužitkoval. Následně se k výhodě dostal Berdych, ale také neuspěl a Federer toho na druhý pokus dokázal využít. Dostal se k dalšímu brejkbolu a po dlouhé výměně, v níž zahnal soupeře do levé strany, proměnil příležitost do odkryté části dvorce.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 2:2
Čistou hrou si Federer uhájil servis. Berdych se marně snažil dostat do výměny a když už se mu povedl return, Federer po krátké rozehře zakončil vítězným forhendem podél lajny.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 2:1
Problémy z úvodu střetnutí jsou zažehnány. Svůj druhý gem na podání odservíroval Berdych výborně, svého soupeře nepustil do delší výměny a podržel si servis.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 1:1
Hladký gem pro švýcarského tenistu. Federer ztratil jen jeden fiftýn, trefil pět prvních podání a srovnává na 1:1.

TOMÁŠ BERDYCH - Roger Federer 1:0
Utkání na servisu zahájil Tomáš Berdych, který se ve výměnách na začátku zápasu spíše trápil. Federer se přes shodu dokonce dostal k brejkbolu, který ale nevyužil. Berdycha výrazně podržel první servis, díky němuž zažehnal hrozbu ztráty podání a úvodní hru vyhrál.