Omládl o deset let, chválí Federera Berdychův kouč Štěpánek. Co na Švýcara může platit? Sebrat mu hračky!

- Filip Lefenda

Před sedmi lety si Tomáš Berdych zahrál ve Wimbledonu své první finále, když na své cestě zdolal i Rogera Federera. Nyní má možnost tento úspěch napodobit. Na Švýcara, který se letos na velkých turnajích jeví téměř neporazitelným dojmem, s žádnou speciální taktikou nevyrukuje, pokračovat chce světová patnáctka spíše v tom, co ho zdobilo v minulých kolech. Přesto spolu s trenérem Martinem Štěpánkem jistý taktický plán mají. Jak tedy na Federera, který už deset zápasů v řadě nepřišel o set?

Ve čtvrtek Berdych absolvoval poslední ostrý trénink. Až na pár drobných detailů ale nechce v utkání s Federerem nic měnit. „Myslím, že je potřeba spíše pokračovat v tom, s čím jsem tady začal. Teď jsem si byl spíše jen zahrát,“ sdělil pro Radiožurnál český hráč.

„Nemyslím si, že je potřeba to nějak zbytečně pitvat a hledat v tom nějaký zázrak, který tam není. Důležité je hlavně soustředit se sám na sebe a věřit v to, co mě dostalo až do této pozice. To je to nejdůležitější,“ má jasno jednatřicetiletý Čech před semifinálovým soubojem.

S Federem ho čeká už pětadvacáté vzájemné utkání. Světová patnáctka vypozorovala z posledních měření sil jisté podobnosti, s nimiž se bude muset popasovat. „V poslední době začal stoprocentně přebírat taktovku nad každou situací. Jakmile se mi ji podaří mu ji alespoň trochu vzít, tak si myslím, že to může být cesta k úspěchu,“ přemýšlel Berdych nad tím, co je třeba změnit, v rozhovoru pro Radiožurnál.

Ano, český hráč bude muset hrát aktivně. S tím souhlasí také jeho nový trenér Martin Štěpánek. „Proti Tomášovi je to Rogerova taktika. Když spolu hrají takoví borci, tak první, co chcete, je tomu druhému, jak se říká, sebrat hračky,“ zamýšlí se. Klíčem k úspěchu by podle něj mohla být sebedůvěra, s níž český hráč musí do utkání jít.

Zároveň se ohlíží i za posledním grandslamovým střetnutím, které spolu Federer a jeho svěřenec absolvovali v lednu v Melbourne. I tam se jistě spřádaly plány, nakonec z toho ale nebyl ani set. „Roger na Tomáše vlítnul s tím, že ho přetlačí, vezme mu jeho zbraň, tlak. Takhle to vydržel celý zápas, málokomu se to takto může povést,“ pokyvoval uznale pro Radiožurnál Štěpánek a předvídá, že s agresivní hrou vyrukuje na Berdycha nejlepší tenista profesionální éry také tentokrát.

„Je skvělé, že si s takovým hráčem mohu opět zahrát,“ těší se na další výzvu sám Berdych. Český hráč cítí šanci, na Wimbledonu jej drží servis a hraje v pohodě. „Půjdu do utkání v nejlepším možném rozpoložení, v jakém mohu být,“ zaznělo z úst turnajové jedenáctky na tiskové konferenci. „Táhnu navíc pěknou sérii vítězných zápas,“ dodal.

Tou se však pyšní i jeho švýcarský sok. Ten dokonce v posledních deseti zápasech neztratil ani set. Podle slov Martina Štěpánka je porazit ho momentálně těžší než v minulosti. „Když jsem viděl Rogera v šatně, musím říci, že je v obrovské pohodě. Přijde mi, jako kdyby omládl o deset let. Mám dojem, jako by byl v roce 2004, 2005. V takovém je laufu,“ hodnotil z Londýna momentální rozpoložení sedminásobného wimbledonského šampiona v ohlasech pro Radiožurnál Berdychův trenér.

Nikdo však není nepřemožitelný. Jedna porážka v kolonce letošních vystoupení na trávě u Federera svítí, a to z utkání se soupeřem, u nějž byste to asi neočekávali. Jak pokořit megafavorita totiž ve Stuttgartu ukázal německý veterán Haas, v současnosti až 258. hráč pořadí ATP, který již do stěny pomalu přibíjí pomyslný hřebík, na níž svou raketu pověsí. 

A od triumfu nad hráčem, kterého již na Wimbledonu zdolal před sedmi lety, nebyl letos ani sám Berdych. Na konči března měl ve čtvrtfinálovém utkání v Miami za stavu 6:4 v rozhodujícím tiebreaku k dispozici dva mečboly, Švýcar ale ukázal svou obrovskou mentální sílu a čtyřmi body v řadě zkrácenou hru otočil.