Pro tyhle okamžiky hraju tenis, září Berdych po postupu

- Radek Štohl

Rok se s rokem sešel a český tenista Tomáš Berdych opět proklouzl mezi čtyři nejlepší singlisty ve Wimbledonu! Jedenáctý nasazený nastoupil do utkání s bývalou světovou jedničkou Novakem Djokovičem pln odhodlání a vůle. Po precizně odservírované první sadě a skreči soupeře dokázal obhájit loňský úspěch.

„Tohle je moje odměna. Pro tyhle okamžiky chodím každý den na kurt a hraji tenis, pro ně trénuji a dělám všechny ty věci, které musím pro svou kariéru a výsledky dělat. Před pátečním duelem nemůžu být v lepší pozici,"uvádí dvojnásobný vítěz Davis Cupu pro stránky ATP

Nejlepší český tenista poslední doby vyhrál úvodní set nad Djokovičem ve zkrácené hře, ve které srbského protihráče zcela jasně přehrál. Na začátku nového dějství vzal bývalé světové jedničce servis, vedl 2:0 a 15:0. Na další fiftýn ovšem už nedošlo, jeho soupeř se za tohoto stavu rozhodl utkání skrečovat. 

„Zaslechl jsem něco z toho, co říkal po zápase," uvedl pro Radiožurnál český tenista. „Nelíbilo se mu, že neměl dostatek času mezi zápasy. Když jsme začali, tak bylo vidět, že není v pořádku, ale o to je to pak většinou složitější," vrátil se Berdych k hlavnímu tématu celého střetnutí.

Co vlastně na pozápasové tiskové konferenci jeho nešťastný čtvrtfinálový soupeř prozradil? „Celou dobu se spekulovalo o tom, že mám problém s ramenem. Ve skutečnosti mám však poslední rok a půl potíže s loktem," vyjádřil se k celé záležitosti Novak Djokovič. Toho především trápilo, že nemohl zápas vůbec dohrát. „Bohužel jsem se musel s letošním Wimbledonem rozloučit tímto způsobem. Již od včerejšího dne jsem se snažil dostat do co nejoptimálnější fyzické pohody. I přes to jsem však byl schopný hrát přibližně třicet minut se snesitelnou bolestí," dodal třicetiletý hráč.

Naopak o rok starší borec se může těšit na třetí zdejší semifinále, to vůbec první si zahrál před sedmi lety. Vidí mezi nimi určitou paralelu? „Je těžké to vše porovnat. Od té doby jsem o hodně zkušenější, takže ve skutečnosti to nejde až tak srovnávat," prohlásil bývalý čtvrtý hráč světa pro wimbledon.com. „Tenkrát jsem zde porazil Rogera a pak vyřadil i Novaka. Nyní už mám za sebou právě Novaka a čeká mě Roger, takže je to celkem úsměvné. Rafa už vypadl, takže uvidíme, jak to dopadne. Může to být zajímavé," pokračoval Berdych.

V boji o druhé finále Wimbledonu narazí zkušený tenista, který se na všech majorech probojoval do semifinále, na Rogera Federera. Ten dosud neztratil na turnaji jediný set a po celou dobu předvádí výborný tenis.

„Zažil jsem ho v této pohodě již na Australian Open. Do té doby jsem patrně od něho neviděl lepší tenis. Potom jsem se s ním střetl v Miami, kde jsem měl dokonce dva mečboly. Byl to velmi vyrovnaný zápas," zavzpomínal na nedávné duely se Švýcarem.

„Nyní to bude třetí zápas, tak snad se na mě usměje štěstí," doufá hráč, který před podnikem angažoval za kouče Martina Štěpánka.

Věří, že by mohl konečně získat grandslamový titul? „Tak daleko nejsme," netroufá si Berdych v rozhovoru pro idnes.cz