Wimbledon: Murray končí ve čtvrtfinále, jeho jízdu zastavil Querrey! Berdych po skreči Djokoviče vyzve Federera

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal skončil v osmifinále, Andy Murray ve středu ve čtvrtfinále! Britský hráč v něm nestačil na Sama Querreyho, který ho vyřadil v pěti setech. Američan loni zde šokoval rovněž výhrou nad Novakem Djokovičem. Odpoledne čekal na české fanoušky duel mezi Tomášem Berdychem a Novakem Djokovičem, který se však kvůli skreči srbského tenisty ve druhé sadě nedohrál. Berdych tak bude o finále usilovat proti Rogeru Federerovi. Zbývající dvě místa v semifinále mužské dvouhry obsadili Marin Čilič a Roger Federer.

Murray loňský titul neobhájí, zastavil ho Querrey
Andy Murray další titul do své wimbledonské sbírky nepřidá. Ve čtvrtfinále domácího hráče porazil Sam Querrey, ačkoliv Murray vedl 6:3, 4:6, 7:6 (4), poté však nezvládl další dvě sady, ve kterých prohrál jednoznačně dvakrát 1:6. Slavný turnaj přišel po Rafaelu Nadalovi tak o dalšího velkého hráče.

Čilič zastavil jízdu Müllera v pěti setech
Marin Čililč se poprvé v kariéře představí v semifinále Wimbledonu. Chorvat v uplynulých třech letech zde dokráčel vždy do čtvrtfinále, letos v něm vyřadil Gillese Müllera 3:6, 7:6 (6), 7:5, 5:7, 6:1. V boji o druhé grandslamové finále vyzve Sama Querreyho.

Berdych po skerči Djokoviče v semifinále
Teprve třetí vítězství si připsal Tomáš Berdych nad Novakem Djokovičem v kariéře. V předchozích sedmadvaceti zápasech uspěl český hráč jen před sedmi lety ve Wimbledonu a před čtyřmi lety v Římě. Na tato vítězství navázal český tenista ve středu, kdy vyhrál úvodní set ve zkrácené hře. Ve druhém byl již o brejk napřed, když se Djokovič rozhodl utkání za stavu 6:7 (2), 0:2 skrečovat.

Zápas jsme sledovali podrobně na tomto místě.

Federera neztratil set ani s Raonicem
Roger Federer si zahraje 42. grandslamové semifinále v kariéře. Švýcarský tenista ve čtvrtfinálovém duelu porazil Milose Raonice 6:4, 6:2, 7:6 (4) a znovu tak na letošním Wimbledonu neztratil jediný set. Federer v úvodních dvou sadách sebral Kanaďanovi třikrát servis, naopak sám nemusel ani jednou čelit brejkbolu. Ve třetí sadě však hned ve druhé hře úspěšně tuto hrozbu odvrátil. Podobný scénář nastal pro pátého tenistu světa v dlouhém osmém gemu, kdy musel odvrátit rovnou čtyři šance protihráče. Dějství nakonec dospělo až do tiebreaku. V něm osmnáctinásobný vítěz majoru prohrával 0:3 se ztrátou dvou minibrejků, rychle však otočil na 5:3. Za stavu 6:4 poté využil první mečbol, díky čemuž v pátek vyzve Tomáše Berdycha.

Vondroušová semifinále v deblu neurvala
Bohatý program byl k vidění také v ženské čtyřhře, v níž se odehraje kompletní program čtvrtfinále i se třemi zbývajícími českými tenistkami v pavouku.

Na kurtech se jako první představila Markéta Vondroušová, hrající po boku Američanky CiCi Bellisové, se kterou společně nestačily na tchajwansko-rumunskou dvojici Chao Čchan, Monica Niculescuová 3:6, 4:6.

Osmnáctileté tenistky do tohoto kola neztratily ani set. V úvodním setu mladé duo padalo již 1:5, dokázalo však soupeřkám sebrat servis a snížit ještě na 3:5. Favoritky ovšem v deváté hře sady ukončily dějství při vlastním servisu. Druhá sada již o poznání vyrovnanější, v páté hře však deváté nasazené získaly třetí brejk v zápase, což jim stačilo na postup mezi čtyři nejlepší dvojice turnaje.

Voráčová slaví první grandslamové semifinále
Dvojice Renata Voráčová, Makoto Ninomijaová postoupila ve Wimbledonu do semifinále čtyřhry! Česko-japonský debl ve čtvrtfinálovém duelu vyřadila z turnaje favorizovaný pár Kuzněcovová, Mladenovičová, který zdolal dvakrát 6:4, když v obou sadách jim k tomu stačil jediný brejk. O premiérovou finálovou účast se nečekaná dvojice střetne s duem Čchan, Niculescuová.

Peschkeová v deblu otočila třetí dějství a postupuje do semifinále
Český tenis bude mít v ženské čtyřhře Wimbledonu dvojnásobné zastoupení. Kromě Renaty Voráčové se v semifinále deblu představí i Květa Peschkeová, která společně s Annou-Lenou Grönefeldovou porazila ve čtvrtfinále pár J. Čchan, Hingisová 6:4, 3:6, 6:4. Česko-německá dvojice přitom v závěrečném setu prohrávala již 1:4, pěti vyhranými gemy v řadě si ovšem zajistila postup do boje finále. V něm vyzve Makarovová, Vesninová.

Vrbenský porazil Kordu, je v osmifinále wimbledonské juniorky
Michael Vrbenský se na letošním juniorském Wimbledonu objeví v osmifinále. Sedmnáctiletý mladík se ve druhém zápase na turnaji dokázal vypořádat se Sebastianem Kordou, amerického tenistu porazil 6:0, 7:6 (5), díky čemuž si zahraje v osmifinále. V něm bude jeho soupeřem Constantin Bittoun Kouzmine.

Středeční program
Centrální kurt
Andy Murray (GBR)[1] - Sam Querrey (USA)[24] 6:3, 4:6, 7:6 (4), 1:6, 1:6
Milos Raonic (CAN)[6] - Roger Federer (SUI)[3] 4:6, 2:6, 6:7 (4)

Kurt č.1
Gilles Müller (LUX)[16] - Marin Čilič (CRO)[7] 6:3, 6:7 (6), 5:7, 7:5, 1:6
TOMÁŠ BERDYCH [11] - Novak Djokovič (SRB)[2] 7:6 (2), 2:0 skreč. Djokovič

Kurt č.2
Kontinen (FIN), Peers (AUS)[1] - Harrison (USA), Venus (NZL)[10] 6:4, 6:7(5), 6:7(4), 7:6(9), 6:1
Bartyová, Dellacquaová (AUS)[8] - Makarovová, Vesninová (RUS)[2] 4:6, 6:4, 4:6
Peers (AUS), Lisická (GER) - Demoliner (BRA), Martinezová Sanchezová (ESP) 4:6, 6:3, 5:7
Kontinen (FIN), Watsonová (GBR) - Dodig (CRO), Mirzaová (IND)[4] 7:6 (4), 6:4

Kurt č.3
Podlipnik-Castillo (CHI), Vasilevskij (BLR) - Mektič, Škugor (CRO) 7:6(8), 4:6, 6:7 (5), 5:7
Bellisová (USA), VONDROUŠOVÁ - Ch. Čchan (TPE), Niculescuová (ROU)[9] 3:6, 4:6
Cabal (COL), Spearsová (USA)[9] - Pavič (CRO), Kičenoková (UKR) 6:7 (5), 7:5, 3:6
Venus (NZL), KREJČÍKOVÁ [15] - Soares (BRA), Vesninová (RUS)[2] 7:6 (4), 4:6, 2:6

Kurt č.12
Kubot (POL), Melo (BRA)[4] - K. Skupski, N. Skupski (GBR) 7:6 (11), 6:4, 6:4
Kuzněcovová (RUS), Mladenovicová (FRA) - Ninomijaová (JPN), VORÁČOVÁ 4:6, 4:6
Begemann (GER), Melicharová (USA) - Nestor (CAN), Klepačová (SLO)[11] 6:3, 6:7 (4), 7:5
Mektič, Konjuhová (CRO) - Bopanna (IND), Dabrowská (CAN)[10] 6:7 (5), 2:6

Nezařazeno
Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ [12] - J. Čchan (TPE), Hingisová (SUI)[3] 6:4, 3:6, 6:4
Mirnyj (BLR), Makarovová (RUS)[12] - K. Skupski, Raeová (GBR) 7:5, 4:6, 7:9

Junioři, dvouhra, 2. kolo
MICHAEL VRBENSKÝ - Sebastian Korda (USA) 6:0, 7:6 (5)

Junioři, čtyřhra, 1. kolo
ŠTYLER, Zacharov (RUS) - Miladinovič (SRB), Tseng (TPE)[7] 6:2, 4:6, 7:5
Rodionov (AUT), VRBENSKÝ [3]- Draper, Loffhagen (GBR) 7:6 (7), 6:3
MACHAČ, Škatov (RUS) - Efstathiou (CYP), Nijboer (NED) 4:6, 6:3, 3:6

Juniorky, čtyřhra, 1. kolo
HINDOVÁ, Rachimovová (RUS) - Hontamaová, Naitová (JPN)[6] 1:6, 0:6
BERÁNKOVÁ, Lansereová (RUS) - Osoriová Serranová (COL), Pedrettiová (BRA) 3:6, 3:6