Berdych zvládl pětisetovou bitvu s Thiemem a je ve čtvrtfinále Wimbledonu!

- Filip Lefenda

Cesta Tomáše Berdycha letošním Wimbledonem nekončí! Český hráč zdolal i podruhé v kariéře Rakušana Dominica Thiema, byť na vítězství proti světové osmičce tentokrát potřeboval maximální počet setů. Finalista z roku 2010 se v utkání, které vyhrál 6:3, 6:7(1), 6:3, 3:6 a 6:3, mohl opřít zejména o fungující servis, který si za bez čtyř minut tři hodiny hry prohrál pouze jedinkrát, a to ve čtvrté sadě. Česká jednička si tak popáté v kariéře zahraje v londýnském All England Clubu o semifinále.

O osudu úvodního setu rozhodla šestá hra. Ta byla jedinou, která nabídla brejkboly a nakonec i ztracené podání. Na příjmu byl returnující Berdych, který následně získal set poměrem 6:3 pro sebe. V první sadě ztratil český hráč na servisu jen pět výměn, z toho jednu po dvojchybě.

V první půlce druhého dějství si oba borci střežili svá podání jako oko v hlavě, dramatické momenty tak postupně přišly až s blížící se koncovkou. Nejprve Berdych nevyužil za stavu 4:4 dva brejkboly, v následujícím gemu pak musel sám v dosud nejdelší hře utkání odvracet stejnou porci příležitostí soupeře. Jednatřicetiletý Čech uspěl a sada o pár minut později dospěla do tiebreaku. Ten ale světové patnáctce hrubě nevyšel. Berdych nabral rychle manko pěti míčů a nakonec prohrál 1:7.

Na kurtu číslo 3 se tak začínalo v podstatě od začátku, loňský semifinalista však pomyslné misky vah brzkých brejkem z druhého gemu třetí sady velmi rychle přiklonil opět na svou stranu. Svou výhodu si Berdych po zbytek setu uhájil, problém v podobě jednoho brejkbolu soupeře musel řešit pouze v sedmé hře. Za stavu 5:2 pak na příjmu nevyužil vedení 40:0, rozhodit se ale nenechal. Hned posléze totiž Tomáš sadu doservíroval čistou hrou a od čtvrtfinále jej dělil už jen poslední krok.

Čtvrtá sada byla zprvu vyrovnaná, prvních sedm gemu bylo jasně ve znamení servírujících tenistů. Tomáš Berdych do stavu 3:4 dokonce neztratil na podání ani fiftýn, o to překvapující pak byl průběh osmé hry, v níž se Rakušan dostal do vedení 40:15 a hned první brejkbol zužitkoval ve vedení o dva gemy. Čech ovšem mohl bleskově zareagovat, následně se na příjmu dostal na stejné skóre, jako o malý moment před ním jeho sok. Thiem si ale s brejkboly poradil a dovedl napínavé klání do rozhodujícího setu.

V tom se de facto vše podstatné odehrálo hned v úvodu. Berdych musel hned v prvním gemu odvracet brejkovou hrozbu, a kdo ví, jakým směrem by se duel ubíral, kdyby ji Thiem zužitkoval. Takto šel však do vedení český hráč, který posléze sám zaznamenal brejk, jenž vzápětí i potvrdil. Jedenáctý nasazený tak rázem vedl 3:0 a od pátého wimbledonského čtvrtfinále byl vzdálen jen tři vyhrané gemy. A ty poměrně v poklidu ve zbytku utkání na své konto přidal, když na servisu ztratil už jen tři výměny. Za stavu 5:3 se Berdych propracoval k prvnímu mečbolu, který přetavil ve vítězství svým patnáctým esem v utkání.

Stejně jako před rokem si tak česká jednička zahraje na travnatém grandslamu čtvrtfinále. Loni Berdych postoupit mezi poslední čtyři hráče zvládl, dokáže letos tento úspěch napodobit? V cestě mu pravděpodobně bude stát trojnásobný wimbledonský vítěz Novak Djokovič, případně Francouz Adrian Mannarino.